Kui me lõhume oma rahva püsimise ja kasvamise ning ühiskonna aluse, oleme rahvana käpuli, ning seepärast peab riik peaks väga selgelt välja ütlema, mis on perekond, arvab Tartu Ülikooli usuteaduskonna religioonipsühholoogia professor Tõnu Lehtsaar.

Täna õhtul toimub Tartus meeleavaldus traditsioonilise pere poolt ja mitteabielulisele kooselu seadusliku staatuse andmise vastu. Ürituse taga on kristlikud organisatsioonid Agape Eesti ja Evangeelsete Üliõpilaste Ühendus, kes koguvad internetis allkirju vaba- ja omasooliste abielu vastu.

See on nende vastus justiitsministeeriumi analüüsile “Mitteabieluline kooselu ja selle õiguslik regulatsioon”, millele oodatakse arvamusi ja seisukohavõtte. Vastupidiseid seisukohti väljendavale üleskutsele kutsuvad toetusallkirju andma Eesti Gei Noored ja Seksuaalvähemuste Kaitse Ühing. Kristlikke noori toetab ka TÜ usuteaduskonna religioonipsühholoogia professor Tõnu Lehtsaar.

“Sellepärast, et Eesti vabariigi põhiseadus ütleb, et perekond on rahva püsimajäämise ja kasvamise ning ühiskonna alus. Ja kui me mõtleme, mis oli perekond sel ajal, kui me võtsime vastu põhiseaduse – see on siis üheksakümne teisel aastal, siis perekonna all me mõistsime mehe ja naise kooselul rajanevat institutsiooni,” rääkis Lehtsaar ETV hommikusaates “Terevisioon”.

Kui me nüüd avaksime abielu omasoolistele, siis rikuksime seda põhimõtet, milles rahvana oleme põhiseaduses kokku leppinud. Ta nõustus, et inimeste koosolu vormid on äärmiselt mitmekesistunud, kuid ütles, et üks asi on see, mida me inimestena teeme, aga teine need põhimõtted ja väärtused, milles oleme ühiskonnana kokku leppinud.

“Kui te küsite tulevikuperspektiivi kohta – ega sealt midagi rõõmsat ei paista,” ütles ta, kuid lisas kohe, et kui suured protsessid tunduvad olevat paratamatud, on üksikisikutel ja üksikutel organisatsioonidel võimalik siiski käituda arukalt. Lehtsaare sõnul tuleks käituda maksiimi järgi: “Kui keegi ei tea, mida peaks tegema, siis üksikisik peaks tegema seda, mis on mõistlik.”

Riik peaks tegema seda, mida on lubanud teha – perekonda kaitsma, kinnitas professor, kelle sõnul ei ole samasooliste abielu kindlasti abielu põhiseaduse mõttes.

Laste hooldamise küsimused, pärimisküsimused samasooliste kooselus või vabaabielus on aga ülesanne juristidele ning Lehtsaare hinnangul on seda ka praegu võimalik lepingutega korraldada.

“Me oleme väike rahvas ja kui me lõhume oma rahva püsimise ja kasvamise ning ühiskonna aluse, siis me oleme käpuli. Ja seda ei ole tarvis,” kinnitas Lehtsaar.