OHMYGOSSIP — “Olen ikka veel parandamatu optimist ja kõige rohkem loodan, et alanud aastal peatub meie ühiskonnas siiani kasvav vastutustundetus,” räägib poliitika-usku pööranud särtsakas Marina Riisalu Ohmygossip.ee’le.

Marina Riisalu, mida sooviksite südamelt ära öelda seoses lõppenud aastaga?
Suureks mureks on meie ühiskonnas lokkav vastutustundetus. Oleksime nagu tagasi 1960-ndates, mida iseloomustas vastandkultuur, sotsiaalne revolutsioon ja liigne vastutustundetus. Teadaolevalt seda kümnendit valitses boheemlaslik suhtumine ning pidurdamatult metsik narkootikumide tarvitamine. Inimesed kahtlesid kõiges ning tahtsid murda kõik eelmise generatsiooni poolt paika pandud senikehtinud normid.

Meie valitsus ja riigikogu toodavad üha uusi seadusi, kuid nende mõju korralikult ei hinnata. Seaduseid on liiga palju ja need on liiga keerulised, sest ilmselt kirjutavad ning menetlevad neid oskamatud või valdkonda mitte tundvad inimesed. Olukorda, kus igal aastal muudetakse kahte kolmandikku olemasolevatest seadusest, ei saa ju väga normaalseks pidada. Pidevalt toimub seaduste muutmine, täiendamine ja selline ülereguleerimine takistab ning lausa halvab enam mitte ainult ettevõtteid või organisatsioone, vaid ka igat üksikisikut. Vajaduspõhisusele ei keskendu enam keegi, sest oluliseks peetakse reguleerimise protsessi kui protsessi omaette, mis on aga nii vale! Kui siis tekib ühiskonnas vastuseis, nendib minister, et enamik probleeme tuleneb hoopis puudulikust suhtlemisest ja kuna selles osas on arenguruumi, siis võetakse see ka (kunagi) käsile.

„Meil oli kommunikatsiooniprobleem,“ teatas eelmine peaminister Andrus Ansip rahvale pärast seda, kui plaan tõsta alkoholiaktsiis pilvedest kõrgemale põhjustas rahva vihapurske. Ja rahvas ilmutaski rahunemise märke: kui kommunikatsiooniprobleem, siis kommunikatsiooniprobleem. Hea, et midagi hullemat pole! Kus aga lõpeb see nn kommunikatsiooniprobleem ja algab vastutustundetu valetamine? Toon siin välja ühe maalähedase näite. Kui isa lubab lastele, et nad sõidavad Legolandi, juhul kui nad lõpetavad õppeaasta heade hinnetega, siis on see tore ja motiveeriv lubadus. Kui aga isa jätab u?tlemata, et selle sõidu hinnaks on laste jalgrataste mahamu?u?mine, et reisiks võetud SMS-laen tagasi maksta, siis see ei ole enam kommunikatsiooniprobleem. See on vastutustundetus ja sulaselge valetamine.

Millised olid teie rõõmud ja mured aastal 2015?
Suurim rõõm ja edu oli kindlasti kevadised Riigikogu valimised, kus kui Riigikogu valimistel oleks üleriigilised nimekirjad olnud avatud ehk valituks osutuksid parteisoosikute asemel need, kes saavad suurema häältesaagi, oleksin ka mina osutunud valituks. Sain endale juurde väga palju väga häid tuttavaid, sõpru ja mõttekaaslaseid ning seeläbi kinnitust, et rühin õigel teel. Lisaks on ju igas päevas palju rõõme, mis aitavad üle ka muredest. Tuleb püüda olla kogu aeg kohal ja rõõmustada kõige üle, mis on olemas ning mitte muretseda asjade üle, mida nagunii muuta ei saa ning kui mõni mure väga murrab, tuleb seda sõbraga jagada. Uhkusega võin kinnitada, et minul on häid sõpru, kes on minu jaoks alati olemas ja ma püüan ka ise nende jaoks olemas olla.

Suur rõõm oli kaasa aidata suurperesid ühendava Tartu Pereliidu jõulupeo korraldamisele, mis toimus küll alles siis, kui kiire pühadeaeg möödas, ehk siis selle aasta kolmandal päeval. Sellel üritusel rõõmu ja kingitusi said 88 peret ja 285 last! Kindlasti püüan edaspidi nendega rohkem koostööd teha.

Mida ootate ja loodate aastalt 2016?

Olen ikka veel parandamatu optimist ja kõige rohkem loodan, et alanud aastal peatub meie ühiskonnas siiani kasvav vastutustundetus! Et ministrid ja peaminister saavad lahti liigsest sõltuvusest parteidest ning erinevatest kvootidest, visioonis peaksid nad olema peaasjalikult oma ala asjatundjad ja spetsialistid. Väga ootan ja loodan, et alanud aasta toob vaatamata suurenevale kaosele kogu maailmas, pisutki suurema turvatunde meist igaühele. Me kõik siin väikeses Eestis väärime parimat!

 

Vaata ka:
Marina Riisalu Ohmygossip.ee´le: Elan sisuliselt metsas ning seeni võin korjata lausa oma hoovist
“Mis seenelkäiku puudutab, siis on seenel käimine üks raske töö. Pikalt tuleb tatsata kummargil mööda metsa, hinges eksimise hirm ja siis veel need ründavad putukad – sääsed, põdrakärbsed ja vastikud puugid,” räägib Marina Riisalu Ohmygossip.ee´le.

Marina Riisalu Ohmygossip.ee’le: Porsche, staatus ja muu bling õnne ja rahulolu ei garanteeri
“Unistuste suvi on kindlasti täis erinevaid ja ainult meeldivaid üllatusi,” räägib Aivar Riisalu kaunis, tegus ja särtsakas naine Ohmygossip.ee’le. Marina usub, et teadlikult tuleb võtta valik olemaks õnnelik ning rõõmus ning lisab, et raha, unistuste maja, Porsche, staatus ja muu bling, mida ühiskond staatuse sümboliteks peab, õnne ja rahulolu ei garanteeri.