OHMYGOSSIP — “2016. aasta tõotab tulla uute raamatute ja põnevate rännakute rohke aasta. Plaane on palju – eks näis, mis ka reaalselt teoks saab, mis kaugemasse tulevikku nihkub,” räägib kirjanik ja reisisell Marko Kaldur Ohmygossip.ee’le.

Marko Kaldur, mida sooviksite südamelt ära öelda seoses aasta lõppemisega?
Aasta lõppu peetakse mingiks “maagiliseks” hetkeks, mil tuleb igasugu vanade asjadega ühele poole saada ning endale ja teistele raskestitäidetavaid lubadusi jagada. Minu jaoks on 31. detsember ning 1. jaanuar päevad nagu iga teinegi – ning kutsun teisigi inimesi nautima ja tähistama iga päeva aastas. Nagu minu kunagises koolis, Hugo Treffneri Gümnaasiumis, direktor ütles: “Trefneristid käivad pidupäevadel viisakate riietega. Aga trefneristi jaoks on iga päev pidupäev!”. Ehk siis – iga päev olgu pidupäev, mitte ainult mõned ühiskonna poolt “välja valitud” päevad aastas.

Millised olid teie rõõmud ja mured aastal 2015?
2015. aasta koosnes nii meeldivatest kui ebameeldivatest hetkedest. Siiski võib öelda, et aasta teine pool on kulgenud ilusate sündmuste ja heade kogemuste tähe all ning loodetavasti see tendents jätkub. Detailidesse laskuma ei hakka, aga kindlasti võib rõõmude all välja tuua positiivsed muudatused eraelus, uue raamatu ilmumise, põnevad seiklused ja uued huvitavad inimesed mu elus. Mured on täpselt nii palju mured kui seda endale ette kujutada – mõni pisem probleem tekitas peavalu, ent need teemad pole äramärkimist väärt. Siiski võin öelda, et laiemalt ühiskonnas aset leidvad protsessid tekitavad tihtipeale nördimust – eriti see suur lõhe, mis jagab eestimaalased praegu kahte suure leeri. Sellest on kahju, et kumbki osapool ei suuda olla tolerantne vaid isegi sõber on valmis sõbrale noa selga lööma.

Milliste ootuste ja lootustega lähete uude aastasse?
2016. aasta tõotab tulla uute raamatute ja põnevate rännakute rohke aasta. Plaane on palju – eks näis, mis ka reaalselt teoks saab, mis kaugemasse tulevikku nihkub.  Ka eraelus on mõndagi meeldivat oodata, mis muudab uue aasta veelgi särtsakamaks ja nauditavamaks. Aga muus plaanis ei hakka ei ootusi ega lootusi üles kruvima – las uus aasta kujuneda lisaks muule ka üllatusterohkeks.