OHMYGOSSIP — “Kui ma käin välismaal, siis minu vaimsust võetakse vastu. Isegi moslemitest araablased on huvitatud, mis mul öelda on. Kahjuks Eesti rahva kohta sedasama öelda ei saa,” kurdab Selgeltnägijate tuleproovis osalenud Hannes Vanaküla, et siinmail temasse ei usuta ent rõõmustab ka isikliku arengu üle: “Mul on tunne, et ma olen nüüd võimeline oma hinge kokku korjama.”

Hannes Vanaküla, mida sooviksite südamelt ära öelda seoses aasta lõppemisega?
Vaatamata sellele, et ühiskonnas paistavad asjaolud järjest hullemaks minevat, on mul sisemiselt tunne, et hakkavad ka mingisugused lahendused tulema. Paistab, et globaalne valitsus, kes võimul on, ei suuda enam vanaviisi jätkata. Ja neil pole ka enam hoobasid, et rahvast lõa otsas hoida. Selle aasta lõpuga on selgelt näha, et Eesti valitsus ei teeni Eesti rahvast. Vaid kogu nende aur ja vaht läheb pagulaste ehk võõraste teenimiseks. Aga selge on see, et kui rahvas pettub valitsuses, siis valitsus enam vaimset tuge ei saa ja see nõrgestab jälle nende jalgealust.

Millised olid teie rõõmud ja mured aastal 2015?
Muresid üldiselt mul pole. See ei tähenda seda, et nad kadunud oleks. Aga ma ise olen nii palju muutunud, ei võta enam ühiskonna probleemseid kohti südamesse. Rõõmudest rääkides, siis rõõmu ainsaks allikaks on mul ikka isiklik areng. Mul on tunne, et ma olen nüüd võimeline oma hinge kokku korjama.
On üks huvitav fenomen. Kui ma käin välismaal, siis minu vaimsust võetakse vastu. Isegi moslemitest araablased on huvitatud, mis mul öelda on. Kahjuks Eesti rahva kohta sedasama öelda ei saa.

Milliste ootuste ja lootustega lähete uude aastasse?

Üldreeglina ma ei looda midagi. Ma tean, et kõige kindlam on toetuda faktidele. Aga kui vaadata ühiskonna arengut, siis ma olen selline paandunud pessimist. Ega asi enam hullemaks minna ei saa. See tähendab seda, et midagi peaks hakkama nüüd ka paremaks muutuma. Aga ühte ma kahtlustan, et kliima teeb meile vingerpussi. Sest kui ma vaatan Planeedi välja, siis dünaamika sektoris on temperatuuritõus. See tähendab, et kliima muutub. Mis veel võiks juhtuda? Tumeroheline sektor/ looming lööb ette. Kahtlustan uute olukordade tekkimist, mida ei saa enam vanade teadmistega lahendada. Ja see on jõud, mis tekitab vajaduse tõeliste juhtide järgi.