OHMYGOSSIP — Juba aegade algusest saadik on tahetud läbi kunsti erinevaid seisukohti kajastada. Kunst on selline ala, mis saab alati tähelepanu ja äratab küllaltki erinevaid arvamusi ja arutelusid, kirjutab Marianne Kallio oma blogis.

Soomlasi kritiseeritakse Marianne Kallio sõnul tihti sellepärast, et neil ei ole arvamust või nad üldse ei oska seisukohti võtta. Alastus aga on teema, mis puudutab meid igaühte, eriti just naisi. Naistest loodud alasti kunst põhjustab tihti äikesetormi.

Naisi on juba ammustest aegadest saadik külvatud üle põlguse ja häbitundega. Naiste seksuaalsusesse suhtutakse, kui tähelepanu vajadusse ja hooramisesse. Naisi on lihtsam süüdistada ja ka praegusel ajastul on kahjuks naise positsioon kehvem, kui mehe oma. Naised ei mängi sedasi omavahel kokku nagu mehed vaid suhtuvad üksteisesse nagu konkurenti. Oma naiselikkust ja seksuaalsust hindavaid naisi süüdistatakse ning üleüldse peetakse sellist teemat küsitavaks.

Paljude edukate meeste taga on naine. 2000-ndetatel on lõpuks saavutatud suguline võrdõiguslikkus, mille käigus nii mees, kui naine on samal tasandil ja mõlemaid aksepteeritakse.

Naiste positsioon mitmes arenenud riigis ei ole kahjuks siiski veel paranenud, võib-olla hoopis kehvemakski muutunud. Viimastel aegadel on ka soomlannadele ette heidetud, kuidas naine ise on süüdi, kui käib liiga väljakutsuvalt riides, mis ajal ringi liigub jne.

Naine võimaldab elu jätkumise ja säilimise. Tänapäevalgi on veel tabu, kui jutt läheb alastuse peale. Poolalasti naiste fotosid tehakse tihti maha, viidates oma keha müümisele, hoolimata sellest, kui foto on näiteks ülesse võetud näitamaks, kuidas naise positsioon on püsinud aastakümneid samana.

Marianne Kallio blogi näete SIIT

marianne kallio
Marianne Kallio tõmbas Soome kesklinnas protestiks rinnad paljaks
Foto: Marika Kiviharju