OHMYGOSSIP — On olemas kahte tüüpi inimesi: need, kes tahavad lapsikult nalja teha ja ka täiskasvanuna mänge mängida ning teine sort inimesi, kes arvavad, et mängimine on laste jaoks ja pidu võiks pidada siiski “täiskasvanute moodi”.

Mina olen seda liiki, kellele meeldib korraldada igasuguseid pidusid ja mänge. Olgugi, et viimasel ajal tahan ma tegelikult rohkem kodusem olla. Aga oma elus olen korraldanud üllatussünnipäevapeo oma õele, temale ka üllatusbabyshoweri ja viimati tegin ma mõne mängu sõbranna soovil tema sünnipäevaks. Selline organiseerija-tüüpi. Mõtlesin, et jagan ka teiega mõnda mängu, mida olen läbi viinud.

Lihtsam on alati siis kui tead, kes peol osalevad. Aga mind ei heidutanud viimati isegi see, et peaaegu kõiki sünnipäevalisi esimest korda nägin. Olin niisama julge ja kraps nagu vahest ikka veel.


Liinale meeldib üritusi vürtsitada enda korraldatud mängudega (Foto: Erakogu)

Neile, kellele meeldib seltskonnaga midagi ette võtta:

1. Sõnaseletus paaridena
– Kirjuta siltidele sõnu, mida saab eriti hästi kahekesi ilma sõnadeta seletada (näiteks massaaž, sünnitamine, valss, avarii, kodutüli jne). Pane sildid näiteks purki.
– Iga (kaheliikmeline) võistkond mõtleb endale nime
– Kui võistkond loosib endale sõna, mida pantomiimina seletama peavad, siis saavad nad kõrvaltoas aega reaalselt 30 sekundit ettevalmistuseks. Kui ei suudeta midagi kokku leppida, siis improviseeritakse.
– Võistkond, kes arvab õige vastuse, saab punkti. (Lihtne viis: valge paber võistkondade nimedega seinale ja punktid kirja!)

2. Sünnipäevakingitus (rahva lemmik)
– Valmista ette pisike kingitus. Mina panin pulgakommi paberi sisse. Seejärel teipisin sinna peale viis “kihti” erinevaid ülesandeid (panin teibiga õrnalt sinna külge ülesande, pakkisin uuesti, lisasin paki peale uue ülesande, pakkisin uuesti jne).
– Muusika saatel inimesed ringis edastavad kingitust. Nagu kuuma-kartuli põhimõttega. Kui muusika seisma jääb, siis see, kelle kätte kingitus jääb, avab pakilt ühe kihi ja täidab antud ülesande.
– Mina kirjutasin järjest julgemaid ülesandeid ning inimesed sattusid sellest mängust lausa ekstaasi. Kui viimane inimene avas paki ja leidis pulgakommi, siis inimesed lausa pettusid, et mäng läbi sai.

(Minu mõeldud ülesanded olid seotud sünnipäevalapsega: valmista sünnipäevalapsele eriline sünnipäevajook, tantsi bootyshake ja nii edasi.)

3. Unustatud õhupallid
– Igaüks saab endale paberitüki, pliiatsi, õhupalli ja paela.
– Kõik kirjutavad paberile ühe tegevuse ehk ülesande ja panevad selle lipiku õhupalli sisse. Seejärel tuleb õhupall täis puhkuda ja kinni siduda.
– Kõik õhupallid viiakse silmade alt ära, näiteks teise tuppa.
– Kui inimesed on juba õhupallid ära unustanud, siis on õige aeg igal ühel lasta valida endale teisest toast üks õhupall.
– Ning seejärel tuleb õhupallid katki teha ning hakata ülesandeid täitma.

(Minu seltskond oli nii uudishimulik, et ei suutnud õhupalle ära unustada ja pidevalt küsisid, et millal me nende õhupallidega juba midagi teeme, aga aeg läks siiski linnulennul ja hoopis mina unustasin selle mängu teise poole ära. Seega enne sünnipäevalistega klubisse minekut igaüks haaras kätte endale suvalise õhupalli ja osa seltskonnast täitis ülesandeid tee peal, osa lausa klubis.)

4. Reklaamitrikk
– Vaja läheb mingit toodet (mina kasutasin kolme samasugust riideeset), millest iga võistkond teeb võimalikult mitmekülgselt tobeda reklaami.
– Seltskond jagatakse näiteks kolmeks ja antakse aega 10 minutit ettevalmistamiseks.
– Lähtu küsimusest: “Mida selle tootega teha saab ja mida kõike sellega veel teha võiks?”
– Võib kasutada ka lisaks muid rekvisiite.
– Igal võistkonnaliikmel peab olema roll.
– Eriti huvitavaks teeb mängu see, kui kõik võistkonnad “reklaamivad” teadmata samat asja.
– See mäng vajab improvisatsiooni ja julgust. Aga õnnestumise korral kõik saavad suure kõhutäie naerda. Inimeste fantaasia on piiritu…

(Meie mängisime seda mängu viimaseks, siis kui rahval oli juba julgust rohkem kui üle.)

5. Tõde või tegu
– Valmista ette küsimusi ja ülesandeid ja pane need kahte purki: “Tõde” ja “Tegu”
– Järjest igaüks valib, millisest purgist ta endale soovib lipiku võtta. Ja seejärel vastab küsimusele või täidab ülesande.

(Kui on rohkem aega, siis kõik võiksid osaleda küsimuste ja ülesannete mõtlemisega ja kirjutamisega.)

6. Sünnipäevabingo
– Kõigile jagatakse kirjutusvahend ja eelnevalt valmis joonistatud ruudustik (näiteks 5×5).
– Igüks ütleb kordamööda ühe sünnipäevaga seotud sõna, ja siis igaüks kirjutab selle sõna seejärel oma ruudustikku (sinna ruudu sisse kuhu tahab). Samal ajal bingo-juht kirjutab need sõnad paberitükkidele ja paneb need näiteks korvi.
– Kui ruudustik on täidetud, siis bingojuht hakkab korvist sõnu loosima. Ja see, kellel saab rida täis ristitud – on võitja!


Avafoto on illustreeriv (Väljavõte YouTube videost)