Maestro Anu Tali (37) ametikäik annab ilukõnedeks rohkem kui ühe põhjuse: tal on ette näidata edukalt lõpetatud muusikaõpingud Tallinna muusikakeskkoolis ja Eesti Teatri- ja Muusikaakadeemias; noor naine on kuulsate dirigeerimisprofessorite Jorma Panula ja Ilja Mussini õpilane, kes praeguseks seisnud mitmete ilmakuulsate orkestrite ees, lisaks vabariigi noore kultuuritegelase preemia laureaat.

Agentuuri HarrisonParrott hingekirjas figureerivad Ameerika helilooja John Adamsi või üheks maailma väljapaistvamaks nüüdismuusika dirigendiks peetava Jonathan Notti kõrval kolme eestlase, dirigentide Neeme ja Paavo Järvi ning Anu Tali nimi.

Teid esindab üks muusikailma nimekamaid agentuure. Kuidas sinna jõudsite? “Tänapäeval paraku on nii, et peale andekuse on tarvis olla ka õigel ajal õiges kohas. Minu hüppelauaks on alati olnud Põhjamaade Sümfooniaorkester. Mingil hetkel otsustasime teha koostööd plaadifirmaga Warner Classics, plaadistasime Veljo Tormise teoseid – sealt edasi sain kontserte välismaal ning mu vastu tundis huvi agentuur Columbia Artists. Siiski jäi see Ameerikas asuv ettevõte minu jaoks liiga kaugeks, ent plaat võitis auhinna ning sealt kasvas ka Euroopa agentuuride huvi minu kui dirigendi vastu,” räägib Anu Postimehele.

“Tänapäeval on ilma agentuuri abita väga raske oma kunsti maailmale näidata, sest suured ja väikesed agentuurid on muusikaareeni omavahel lihtsalt n-ö ära jaganud. Selline areng võib meeldida või mitte, kuid kahtlemata on see meie aja märk. Muusikailma mitmeplaanilisus ja muusikute rohkus on kaasa toonud agentide ülemvõimu – kui tahan kontserti teha, küsib ka minu agentuur kohe, kellega soovin mängida. Pakun siis vahel väga häid muusikuid, kes pole ehk veel väga tuntud, kuid paraku kipub minema nii, et agentuur eelistab tihti oma network’i kunstnikke.”