OHMYGOSSIP — Ohmygossip kutsus tuntud poliitikud ning avaliku elu tegelased vestlusringi, kus arutatakse pagulaskriisist Euroopas. Loe, mida arvavad Eesti arvamusliidrid ja poliitikud Vao külas toimuvast ja pagulastest?

Igor Gräzin: Probleem pole pagulastes, vaid teeskluses. Silmakirjalikkuses. Sõjapõgenikest räägitakse kui kvoodikontingendist, jaotatakse nagu vorsti nõukogude plaanikomitees, eraldatakse abirahaks kopikaid, millest kolmveerand varastatakse abiorganistasioonide poolt oma ametnikele. Olete te näinud kasvõi ühte kaastundlikku nägu? Viha – seda küll. Nende kaas-eurooplaste vastu, kes on kah “kaastundlikud”, aga kuuluvad teise organisatsiooni. Lahendused on samas imelihtsad: kõik seotud suurte humanitaar-kontingentide saatmisega Süüriasse, Afganistani, Liibüasse. See on efektiivne ja seda osatakse ju. Telklinnakud, toiduvarustus, eeskätt – hügieeni tagamine… aga siis pole kaastunnet TV-s nii hästi näha, näidatakse valesid inimesi (arste ja mitte kantslereid!) ja tulemused ei tule kohe. Omalt poolt lisan: aga siis tulevad nad kindlasti. Väidan: kaastunne ei vaja suuri lõugu, vaid suurt südant.

Andra Veidemann: Järgmise nädala kolmapäeval saates Rahvaadvokaat TTV-s kell 22.25 küsin ma paljusid neid küsimusi, mis ringlevad sotsiaalmeedia kommentaariumides seoses pagulastega ja mis on kahjuks sageli kantud vastamata jäänud küsimustest, aga ka põlgusest, hirmust, murest, ka valeinformatsioonist . Selles saates vastavad taolistele küsimustele Ahto Lobjakas ja emeriitprofessor Ene Grauberg. Palun vaadake ja kui võimalik, siis eelarvamusteta.

Mart Ummelas: Vaol toimunust puudub igasugune objektiivne teave. Valitsuse propagandiste see pealegi ei huvita. Oleks juba aeg hakata tegema vahet tegelikel põgenikel ja pagulastel lihtsalt õnneotsijaist. Seepärast ei oska ega tahagi midagi arvata sellest segasest inimrühmast. Levib väide, et mis see miljon pagulast ikka 500 miljoni elanikuga Euroopas tähendab. Aastal 2005 aga oli Euroopas juba 70 miljonit immigranti, tänaseks küllap juba 100 miljonit.

Marko Šorin: Aasta tagasi oli rahvuse tähtsaim küsimus: kes on ja kes ei homo. Täna: kas oled pagulasteemade suhtes kriitiline või ‘näitad’ üles inimlikkust. Sellest järeldan, et tegelilult on elu Eestis väga hea, kui tegeletakse üksteise ‘taga ajamisega’.
(Muide, mis värvi lindikest pintsakul on kantud, et sadama raha ‘kantimine’ viienda järgu küsimuseks on vajunud?)

Igor Gräzin: Muret teeb üks asi… kusagilt ilmub alati välja “õige” seisukoht. Olgu. aga hull on see, et hakatakse mõnitama teise seisukoha pooldajaid. Kooselu, pagulased, ACTA, euro jne. Olen märganud inimestes – hirmu olla mitte-korrektne. Ajupesu 101, ühesõnaga. Nii sünnivad kruusid, lauristinid, vares-barbarused. Kes eraldi võttes olid ju kõik enam-vähem ausad inimesed…

Marko Šorin: Vabandan, aga mulle on tundunud, et ‘õiged’ seisukohad ilmuvad erakonnast, kuhu kuulub eelkõneleja. Nii mõnigi, kes veel mõni aeg tagasi Foorumis oponente ründas väitega, et mõni teine saateosaline valetab, on täna Valitsuse liige. Kas neist Varesed saavad, näitab aeg.

Igor Gräzin: Hea Marko! Kuidas tulevad “õiged” seisukohad on miljon-dollari küsimus. Aga ma tunnen nad ära, kui neid märkan. Tahad, nimetan mõnda: kooselu samasooliste vahel on hea; ACTA piirangud on head; pagulased on õiged, Vabadussammas on ilus, EL on tubli jne.

Marko Šorin: Kas just seda, aga lõpmatuseni diskuteerida saab sellel teemal küll. Seepärast vabandasingi ette

Igor Gräzin: Yep!

 

Loe ka:
Pagulaskriis Euroopas: Üllar Luup Ohmygossip.ee’le: Mida teeb Euroopa selleks, et oma välispiire kindlustada?


Pagulaskriis Euroopas: Taani peatas määramata ajaks rongiühenduse Saksamaaga

Rahva Ühtsuse Erakond ja Soome erakond Muutospuolue ühendasid jõud immigratsiooni vastu