OHMYGOSSIP — Taani raudteefirma DSB on pärast seda, kui politsei pidas piiril kinni sadu põgenikke, peatanud rongiliikluse Saksamaaga. Samuti suleti kaht riiki ühendav kiirtee E45. Mida Eesti ette võtab? Pagulasteemadel räägib Ohmygossip.ee’ga Üllar Luup.

“Minu kui kodaniku jaoks on vastamata nii suur hulk küsimusi, et neile vastust teadmata olen kindlalt igasuguse massiliselt tulnukate vastu,” räägib Üllar Luup Ohmygossip.ee’le pagulasteemalises usutluses.

Üllari küsimused valitsusele:
1. Mis staatuse pagulased saavad – kas nad on siin kui Süüria, Liibüa vms riigi kodanikud, saavad nad Euroopa kodakondsuse, võib Eesti neile, kes siia tulevad, halli passi anda või tuleb mingi veelgi umbmäärasem määratlus?
2. Kui kauaks nad siia tulevad? Kas on kokku lepitud, et kui nende kodumaal on rahu, siis nad pöörduvad sinna tagasi?
3. Kui palju neile kindlustatakse ja mida? Kas see on üle Euroopa kokku lepitud või peab iga maa ise vaatama, kui palju ta annab? Näiteks Soomes antakse pagulastele elamine, selle eest nad midagi maksma ei pea. Iga kuu antakse neile veel 800 eurot per nägu ja iga nädal jagatakse elementaarsemate toiduainete pakke. Kui selline asi ka Eestis kehtestatakse, siis on see meie enda rahva suhtes üliäärmiselt ebaõiglane.
4. Mida teeb Euroopa selleks, et sõjakolletes rahu tuleks ja põgenikke ei valguks üle piiri?
5. Mida teeb Euroopa selleks, et oma välispiire kindlustada?
6. Kas illegaalne piiriületamine polegi enam patt? Varem nimetati neid piiririkkujateks, nüüd pagulasteks. Sellist asja vaadates tekib selline jõuetuse tunne, ei oska kohe midagi arvata? Kas oleks pidanud siis ka juba nõuka ajal siit jalga laskma ja näiteks Ameerikasse pagulaseks minema? Mind oleks ju piiril kinni peetud ja tagasi saadetud.

“Lisaks veel niipalju, et ei mina ega suurem osa eestlasi vihka põgenikke, olgu nad mis rahvusest või mis rassist tahes. Iga kord, kui sõidan trolliga Mustamäele või sealt kesklinna, on trollis vähemalt kaks-kolm mustanahalist, hindut või asiaati ehk eestlaste jaoks selgelt äratuntavat võõramaalast. Mitte keegi ei vaata neid imelikult, keegi ei hoia neist eemale ja kordagi pole ma kuulnud ühtki halvustavat märkust nende suhtes,” räägib Luup Ohmygossip.ee’le.

“Aga ma olen nagu paljud teised – ma tahan selles asjas selgust, ma tahan oma küsimustele konkreetseid vastuseid saada, seni jään ma taolise vägisi migratsiooni vastaseks. Kui vastused on teada, siis alles saan ma otsustada, kas olen poolt või mitte.”

“Vana Euroopa seisukohalt on ehk tõesti hädatarvilik tuua siia uut noort rahvast, sest meie sigivus on juba pikka aega alla igasugust arvestust. Aga sel juhul tuleb need inimesed siia sulandada, aga Eesti senise kogemuse alusel võin küll öelda, et see pole võimalik. Kui me pole nõukogude pagulasi suutnud eestistada, siis ei suuda me aafriklasi seda enam.”

 

Loe ka:
Pagulaskriis Euroopas: Taani peatas määramata ajaks rongiühenduse Saksamaaga

Rahva Ühtsuse Erakond ja Soome erakond Muutospuolue ühendasid jõud immigratsiooni vastu