“Külastasin Ida-Virumaa kõige mitmekülgsemaid ning omapäraseid kohtasid,” pajatab reisisell Marko Kaldur Ohmygossip.ee’le oma viimastest reisiseilustest ning lisab:
“Kui kellelgi on soovi tutvuda Ida-Virumaaga ning külastada neid ja teisi sealseid huvitavaid kohti — võtke julgelt minuga ühendust ning näitan kõike seda põnevat, mida Ida-Virumaa peidab!”

Marko Kaldur, milline on olnud teie senine kõige põnevam või huvitavam suveseiklus?
Kuna suvi alles äsja algas, siis tõenäoliselt hulk põnevaid seiklusi seisab veel ees. Ent kui lähiajal toimunud seiklustest ning rännakutest rääkida, siis tõenäoliselt oli üks põnevamaid ja huvitavamaid Ida-Virumaa ekstreemsete ning šokeerivate paikade avastamine. Sai käidud helesinise laguuni kallastel; imetletud pahisevaid nõiaahjusid ning pulbitsevaid nõiakaevusid; ronitud Ida-Viru vulkaani tippu; kihutatud lainetava tee peal; uudistatud terasmadu ning päkapikkude kuningriiki; uidatud õõvastavates kummituslinnades ning surmaväljadel; poetud sügavale maa alla kui tõustud kõrgele pilvede piirile. Ehk siis – külastasin Ida-Virumaa kõige mitmekülgsemaid ning omapäraseid kohtasid.
Kui kellelgi on soovi tutvuda Ida-Virumaaga ning külastada neid ja teisi sealseid huvitavaid kohti — võtke julgelt minuga ühendust ning näitan kõike seda põnevat, mida Ida-Virumaa peidab!

Millised plaanid on teil eelolevaks suveks?
Suveplaane on mitmesuguseid. Loomulikult seiklen ja rändan mööda Eestit ringi — kuigi väga paljudes kohtades on juba käidud, siis on hulk selliseid paikasid, mida tahaks külastada või kuhu uuesti minna. Sedasi möödubki suurem osa mu suvest ja ka sügisest — rännates; metsades ja rabades uidates; väikesaartele seilates; mererandadel päikeseloojanguid imetledes; ilusates ja huvitavates paikades peatudes; telkides, matkates, rännates, seigeldes…

Milline oleks teie arvates unistuste suvi?

Unistuste suvi sisaldabki endas kõike seda, mis mul sel suvel plaanis on. Loomulikult lisaks veel vürtsikalt põnevaid juhtumeid; heade sõprade seltskond; uued huvitavad tutvused; lõbusad hetked ning romantilised momendid – kõik see, mis jätaks suvest ilusad mälestused.  Unistuste suve saab igaüks endale ise kujundada — selleks on vaja vaid fantaasiat ning inimesi, kes su kõige hullumeelsemate ideedega kaasa minema on valmis. Kuid lisaideid suve mõnusalt veetmiseks võib otsida-leida ka siit: www.facebook.com/avastaeesti

Ehk on teil anda ka üks hea suvise söögi ja joogi retsept?
Eestlaste suviseks rahvusroaks on (kahjuks) kujunenud peamiselt grilli peal ärakärsatatud liha. Kuigi liha on organismile eluliselt vajalik, siis jätaksin suurema grillimise siiski sügistalvisesse perioodi. Suvel on kõige mõnusamad toidud kõikvõimalikud kerged salatid, millesse näpuotsaga ka liha/kana/kala lisatud. Salatite valik on praktiliselt lõpmatu – piirid seavad vaid fantaasia ning komponentide olemasolu.
Lisaks soovitaks suvisel ajal tarbida võimalikult palju kodumaiseid ning värskelt valminud produkte — maapiirkondades saab seda kõike taludest, laatadel, külapoodidest ning väikekohtade söögipaikadest.

Parimaks palaval suvepäeval janu kustutavaks joogiks on ehe ja karge allikavesi. Õhtul laagrilõkke ääres aga saab, sõltuvalt kellaajast ning välistemperatuurist, segada endale erineva kangusastmega napse, mida rahulikult limpsides öö märkamatult hommikuks üle läheb.

Marko Kaldur
Marko Kaldur

 

Vaata ka:
Marko Kaldur Ohmygossip.ee’le: Kevadiselt päikeselisi päevi ei maksa raisku lasta!
“Lähimad kuud kuni suve alguseni mööduvad raamatute kirjutamise tähe all. Tulekul on raamat Soomaast, samuti ilmub kohe Eestit tutvustav turismitrükis, suve poole loodetavasti veel nii mõndagi. Paralleelselt rändan ikka ka ringi mööda Eestimaad – loodus on peagi kevadiselt värske ja roheline, siis on parim aeg Eesti avastamiseks,” räägib Marko Kaldur Ohmygossip.ee’le.

Marko Kaldur Ohmygossip.ee’le: Linnaelu ei saa ealeski maaeluga võrdseks
“Paksuks teevad eelkõige eluviisid, mitte toidud või joogid. Sama käib ka ebatervislikkuse kohta. Inimene võib igapäevaselt rämpstoitu tarbida kui ta ülejäänud tegevused – nt trenn, värskes õhus viibimine, aktiivsed eluviisid jne – seda tasakaalustavad,” räägib Marko Kaldur Ohmygossip.ee’le.

Marko Kaldur Ohmygossip.ee’le: Muutused ühiskonnas tulevadki pika aja jooksul
“Eesti joomakultuur on omaette teema,” räägib hakkaja reisisell ning reisiraamatute autor Marko Kaldur Ohmygossip.ee’le. “Ma pole kindel, et see seadus praegu inimesi distsiplineeritumalt või kultuursemalt käituma motiveeriks. Teisalt aga – muutused ühiskonnas tulevadki pikema aja jooksul ning kui juba taoline seadusemuudatus vastu võeti, siis las ta jääb”.