OHMYGOSSIP — Suveõhtute kõige tüütumad kaaslased on sääsed, kes valimatult ja järjekindlalt ründavad. Kuidas rünnakutele vastu seista ja – kui olete siiski mõne sääserünnaku ohvriks langenud – kuidas tagajärgedega toime tulla? Nõu annab Apotheka proviisor Kristiina Sepp.

Puugid, aga ka sääsed, tegutsevad pigem maapinnale lähemal, seega tuleks kõige enam kaitsta jalgu. Selleks on soovitatav kanda pikki pükse ja jalalabasid katvaid jalanõusid. Sääsed ei armasta tuult, seega on alati mõttekas valida suveüritusteks paik, kus on tuulisem. Rahvakultuurist pärineb õpetus, et väljas on igati õige sääski eemale peletada toomingaokstega, toas aga peaks tekitama lavendli-, eukalüpti, sidrunheina või nelgiõlilõhna. Tänapäeval on müügil ka just nende aroomidega küünlaid, viirukeid ja õlisid.

Mida punasem pakend, seda tugevatoimelisem toode
Tõrjevahendite valikul peab lähtuma sellest, kellel toodet vaja on – kas tegu on lapse või täiskasvanuga, kui kaua peab putukatõrjevahend nahal olema enne kui selle saab maha pesta ja kas inimesel, kes sääsetõrjevahendit vajab, ka mingeid allergiaid esineb. Kas tõrjevahend peaks kaitsema ainult sääskede vastu, või võiks aidata ka puukide, parmude, põdrakärbeste ja teiste putukate-mutukate rünnaku puhul.

Apothekas on lai valik tõrjevahendeid, muist roll-on tüüpi, enamik aga pihustiga pudelis. Valdavalt on putukatõrjevahendite reegel see, et mida punasem on pakend, seda tugevatoimelisem on ka sisu. Näiteks Diffusil sääse-, puugi- ja parmutõrje aerosoole on mitmesuguseid, roheline pihustiga pudel on mõeldud lastele alates 3. eluaastast ning ka tundliku nahaga inimestele. Seda vahendit võib pihustada nii nahale kui riietele ning toode mõjub nahal sääskedele peletavalt ligikaudu kaks tundi või kuni pesuni. Seevastu sama sarja punane aerosool on tugevatoimelisem ja selle toime kestab vähemalt neli tundi.

Viimastel aastatel on palju välja töötatud ka 100% looduslikke putukatõrjevahendeid, mis on seejuures väga tõhusad. Üks selliseid on Incognito sääsetõrjesprei, mida võib kasutada isegi väikelastel ja beebidel, kes on vanematega looduses kaasas. Kiidetud on ka uut Mosi-Guard Natural putukatõrjespreid ning vanu häid Orto Plixi ja Autani tooteid.

Kuigi tõrjevahendite valik on aasta aastalt laienenud, ei ole ükski neist suutnud sääski lõplikult eemale peletada. Sageli ei pöörata putukate hammustustele just erilist tähelepanu, kuid kui punetus ei kao, tekib paistetus ning sügelus vaid süveneb – siis tasub tõsiselt mõelda, kuidas oma vaevusi leevendada.

Kodustest vahenditest soovitab Apotheka proviisor Kristiina Sepp kõige enam kasutada aaloed, seejuures peaks enda tarbeks murdma kõige alumise varre, mis on toimeainete poolest kõige rikkalikum. „Aaloel on põletiku- ja valuvastane toime, samuti niisutab see väga efektiivselt nahka ning soodustab naharakkude kiiret paranemist,“ rääkis Sepp. Kel omal kodus aaloetaime pole, võib kasutada ka apteegist ostetud Aloe Vera Lifeplan aaloegeeli.

Kratsimine teeb ainult hullemaks
Kindlasti peaks suveks mugavasse käeulatusse panema ka antiseptiku – näiteks Pharmacare antiseptilise sprei. Kui seni on seda soovitatud ennekõike kergemate kriimustuste, marrastuste ja väiksemate haavade korral, siis tegelikult sobib see imehästi ka sääsehammustuste leevendamiseks. „Küll aga peaks jälgima, kas antiseptik on alkoholiga või ilma. Viimast peaksid eelistama väikelastega pered, sest alkoholita antiseptik ei kipita,“ lisas ta. Apteegis on müügil ka spetsiaalseid sügelust vähendavaid ja põletikuvastaseid putukahammustustuse leevendajaid, näiteks Incognito Zap Ease või After Bite kreem.

Putukahammustuse kohta tuleb kindlasti jälgida – kui tekib tugevam paistetus, punetus või sügelus või mõni veel ägedam reaktsioon, peaks kasutama ka suukaudset allergiavastast antihistamiinikumi, mis sobib väga hästi ka sügeluse leevendamiseks. „Oluline on vältida allergilise reaktsiooni ägenemist. Sääsehammustuse kohti ei tohi kratsida, sest selle tagajärjel kandub mustus naha sisse, põhjustades ägedat nahapõletikku, mille ravimiseks tuleb vahel isegi arsti poole pöörduda,“ selgitas Sepp.

Ka toodete valikul peab meeles pidama, et kõiki ei saa ravida ühtemoodi. Näiteks paljude vanaemade harjumuspärane vahend sääsekuplade leevendamiseks on Menovasiin, milles sisalduv levomentool tingib nahal tugeva jahutava efekti ning leevendab sügelust, ent kuna see toode sisaldab piiritust, ei sobi see lastele kasutamiseks. Hammustusi aitavad hästi leevendada veel eestimaine mesilasvaha ja taruvaiku sisaldav toode A. Kriimusalv ning teepuuõli. Imikutele ja rasedatele sobivad õrnad ja looduslikud tooted. Näiteks Ciccarelli Sos nahka päästev kreem ja tervistav kreem palsam Allergostop, aga ka mitmed teised.

Ehkki tõrjevahendid on üna tõhusad, võiks igaks juhuks kodus või autos olemas olla ka spetsiaalne puugikonks, millega on mugavam ja ohutum naha küljest puuki eemaldada kui näiteks sõrmede, tangide või pintsettidega.