OHMYGOSSIP — Maovähendusoperatsioone tehakse nii parema välimuse kui rasvumist põhjustava metaboolse häire tõttu, mis põhjustab sageli enneaegset surma. Soomlased peavad rasvumist enda tekitatud haiguseks ja maovähendusoperatsioone pigem ilukirurgiaks, räägib
Oulu Ülikoolihaiglas töötav kirurg Vesa Koivukangas.

Aastas tehakse Soomes umbes 900 bariaatrilist operatsiooni. Enamiku operatsioonide eest tasub haigekassa, kuid umbes viiskümmend inimest võtab selle igal aastal ette ka oma raha eest. Operatsiooni hind jääb 8000 – 10000 euro vahele. Kuigi tegu pole päris ohutu ettevõtmisega – Soomes sureb selle operatsiooni tulemusel üks-kaks inimest – tuleks Koivukanka meelest bariaatriliste operatsioonide arvu kahekordistada, vahendab portaal Meditsiiniuudised.

Kui 2008. aastal kaalusid lõikusele tulijad keskmiselt 145 kilo, siis nüüd 120. „Omal ajal tulid lõikusele inimesed, kes olid seda aastaid oodanud. Nüüd on olukord stabiliseerunud ja operatsioonile pääseb kergemini,” ütles Vesa Koivukangas.

Piirkondlikud erinevused on suured Ravijuhiste kohaselt peab operatsioonile eelnema nn konservatiivne ravi ja kehakaalu alandamine umbes 7% ulatuses. Mõnes piirkonnas nõutakse ka osalemist nn dieedirühmade töös. Sageli saab just viimane komistuskiviks, sest rahanappuse tõttu on taolisi rühmi liiga vähe. Suunamiskirja operatsioonile kirjutab tervisekeskus.

Arstid rõhutavad, et maovähendusoperatsiooni puhul pole siiski tegu iluoperatsiooniga. Umbes pooltel maovähendusoperatsioonile jõudnuist on diabeet, paljudel on ka kõrge vererõhk ning uneapnoe ehk tegemist on metaboolse rühmaga. Need haigused on tõsised ja ravi kallis. Sellest hoolimata on bariaatrilistele operatsioonidele spetsialiseerunud kirurg põrganud vastu seisukohta, et tegemist on pigem ilukirurgiaga.

Vesa Koivukangas on teinud lõikusi alates 2008. aastast ja ei ole kunagi opereerinud esteetilistel põhjustel. „Välimuse parandamine ei ole kunagi eesmärk olnud, see on lihtsalt kõrvaltulemus. Kõige tähtsam on tegeleda rasvumist põhjustava metaboolse häirega, mis põhjustab väga sageli enneaegset surma,” ütleb Koivukangas.

Majanduslikult tasub maovähendusoperatsioon end ära kuue aastaga. Sääst tuleb tervishoiuteenuste ja ravimite kasutamise vähenemisest. Tervise paranemise tulemusel jääb vähemaks ka haiguspäevi.