OHMYGOSSIP — Täna avaldab Ohmygossip.ee rubriigile “Lugemiselamus – 5 raamatut, mis muutsid mu elu” oma lemmikud eesti ajakirjanik ja ajakirjandusõppejõud Barbi Pilvre!

1. Herluf Bidstrupi karikatuurid. Taani karikaturisti suureformaadilised kollased karikatuuriraamatud olid mäletamist mööda üks mu esimesi raamatuid. Bidstrup oli kommunist ja tema karikatuurid kritiseerisid kapitalistliku ühiskonda. Nii nagu paljude teistegi nn ühiskonnakriitiliste teostega tollal, ahmisid lugejad neist tegelikult teateid sellest ühiskonnast, mida kritiseeriti: tarbimist, rikkust, kodanlikku heaolu. Joonistustena olid pildid head ja vaimukad, lihtsad ja lastele põnevad.

2. Nikolai Nossov „Totu kuul“. Nõukogude lastekirjanduse klassik esitas oma raamatus samuti kapitalistliku ühiskonna kriitikat ja kirjeldas kommunistlikku utoopiat. Põnevam pool sellest oli jällegi kapitalistliku eluviisi, ahnuse  ja nn. kiskjamoraali kriitika, millele vastandus unistus paremast ühiskonnast, kus kõik on sõbrad.

3. Jelena Iljina „Neljas kõrgus“. Stalinliku lastekirjanduse klassika, lugu noorest sõjakangelasest Gulja Koroljovast oli oma aja edulugu, kaevasime onulastega seda tüüpi raamatuid välja Saaremaa vanaema juures lakas suve veetes. Innustav lugu eneseületamisest, tahtest, paremaks saamisest.

4. Astrid Lindgren „Pipi Pikksukk“. Iga väikse julge tüdruku raamat. Kõige rohkem meeldis mulle see, et Pipi elas oma majas ja sai oma eluga ise hakkama. Tommi ja Annika, tema korralikud sõnakuulelikud sõbrad tundusid eriti nõmedad ja kindlasti tahtsin ma sellistest tegelastest igal juhul eristuda. Tagantjärele asjadele nimetusi andes võib Pipit nimetada emantsipatsiooni võrdkujuks, miks mitte feministlikuks arhetüübiks.

5. Lewis Carroll „Alice imedemaal“ Viive Tolli illustratsioonidega. Minu jaoks inglise vaimu üks parimaid väljendusi.  Must huumor, selge loogika ja samaaegne jaburus, totrate olukordade enesestmõistetavus ja nendega hakkamasaamine. Lisaks muidugi  mänglev keel ja unustamatud tegelased nagu irvik kass, unihiir või kõikvõimas hertsoginna, kes möödaminnes alluvatelt päid lasi maha võtta.

Avafoto: Barbi Pilvre (Andres Haabu/ Scanpix)

Vaadake ka teisi artikleid rubriigist “Lugemiselamus”!

Save