Soomlanna Tuija Järvinen (53), kes osales ka ise aastate eest missivalimistel, korraldab täna Miss Savotar iludusvõistlust ning on manager mitmetele artistidele. Täna räägib särtsakas naine Ohmygossip’ile aga projektist, mis muutis tema elu – nimelt langetas ta kahe aasta jooksul tublisti kaalu ning tunneb nüüd ennast kui uuesti sündinult.

Olete viimase kahe-kolme aastaga kõvasti kaalu kaotanud. Millal alustasite oma elu muutvat kaalulangetusprotsessi ning kuidas?
Otsustasin kaalu langetama hakata 2013.aasta mais. Kolisin 2012.aastal Kuopiosse, mu noorem tütar Jade elas seal ning koos hakkasime jalutamas käima. Mulle meeldib metsas ja looduses väga. Loodus annab mulle palju energiat ja maandab stressi. 22 aastat elasin Laukaa’s, keset Soomet. Jade käis ka jõusaalis, kuhu ta ka mind kaasa kutsus. Mulle meeldis seal ning peagi sai ka minust klubi liige. Võtsin endale personaaltreeneri, kes tegi mulle sobiva programmi ning andis ka spetsiaalsed nõuanded eridieediks. Nii see elumuutev projekt algas! Käisin treeningutel 2-3 korda nädalas, programm oli päris raske ning ikka 90 minutit vähemalt korraga.

Kas olete pidanud kehakaaluga ka varem elus võitlema?

Noorena oli kõhna, isegi liiga peenike. Kui sa oled 14-17 aastane, siis pole keeruline sale olla. Tegelsin noorena palju missinduse ja modellindusega. 1984.aastal olin Miss Soome finaalis (vaata videot SIIT). Alustasin modellindusega suhteliselt vanalt, olin 17-aastane. Siis olin kõhnake ent kaal hakkas vaikselt juba kogunema ning seisin tihti silmitsi dieetidega. Elasin läbi mingid anoreksia vormid kui ka buliimia. Sõin kas liiga vähe või liiga palju ning lõpetasin sageli ka teadliku oksendamisega. Ka missivalimiste eel näljutasin ennast kolm kuud. Missid peavad peenikesed olema. Korraldan ka ise missivõistlusi täna, soovin et missid oleksid saledad, aga minu võistlust ei hakka kunagi võitma liige peenike miss. Miss peab välja nägema terve ja elama tervislikult.

Mis motiveeris teid oma elu muutma ning kehakaaluga võitlusesse astuma?
Alustasin selle kaalulangetusprojektiga, sest tundsin, et olen valmis ja tahan seda. Kutsun seda projektiks, sest just seda see on – sul peab olema hea inspiratsioon, et teha selline suur elumuutus. See ei ole kerge, vähemalt mulle polnud. Varasemad katsetused läksid kõik aiataha. Kolimine, elukohamuutus, uued inimesed – kõik oli hea pinnas, et keerata täiesti uus lehekülg. Tahtsin ise saada uueks Tuijaks!

Muidugi olen väga tänulik ka Jadele, oma kallile tütrele. Ta oli toeks igal sammul. Selliseks elumuutuseks on tarvis, et lähedane aitab, mõistab, toetab ja utsitab kaasa. Ka trenni minna ning jalutamas käia on koos palju parem kui üksi. Samuti mõtlesin oma tervise peale. Ma ei soovi diabeeti või mõnda muud suure kehakaaluga kaasnevat haigust saada. Olen juba 53-aastane, pean tervisele mõtlema ning mulle tegi muret minu kõrge vererõhk. Tahan näha oma lapselapsi… loodan, et Jumal võimaldab mulle seda – see on Tema kätes. Olen tänaseks kaotanud juba üle 16kg.

Milline oli teie dieet – menüü?
Sõin iga päev viis korda. Hommikusöök, lõunasöök, snäkk, õhtusöök, sänkk. Sõin umbes 3-4 tunniste vahedega. See on väga oluline, et metobolism töötaks õigesti. Hommikusöök oli tugev – sõin putru ja marju, õhtul tuleks vähem süüa. Menüüs oli kana, kala, salatid, juurviljad, snäkiks olid puuviljad, kohupiim, kodujuust. Jõin palju ürditeesid. Ka vett tuleb tarbida – jõin umbes 3 liitrit iga päev. Vältisin aga suhkrut. Kohvi jõin näitkes meega. Magusat ja jahutooteid ei tohi kindlasti rohkem kui kord nädalas tarbida. Mina tegin nii, et ühel päeval nädalas luban endale midagi head. Ka kartulit püüdsin vältida. Toidu toiteväärtus on väga oluline ja mängib suurt rolli, palju on mõttetuid kaloreid, mis ei anna tegelikult energiat. 80% sellest, kas kaalulangus on edukas või mitte sõltub just toitumisest. Rasv põletab rasva! Tuleb tarbida ka head, tervislikku rasva – näiteks oliiviõli – vähemalt üks teelusikatäis päevas.

Eraldi tooksin välja ka alkoholi. Ma ei tarbinud tilkagi alkoholi terve aasta, alkohol annab väga palju kaloreid, eriti siidrid.

Kui ruttu kaal langes?
Päris kiiresti. Minu toitumine oli väga korrast ära, vale toit ja jook tekitasid mu organismis ka suure veepuuduse. Õige toitumine ja trenn näitasid häid tulemusi kiiresti. Kolme esimese kuuga oli suurem osa kaalust kaotatud ent seda tuleb ka säilitada. Tuleb muuta kogu elu.

Mis tunne teil on täna?
Olen tervislik. Mul on palju rohkem energiat erinevateks tegevusteks. Ma näen kaunim välja, ja ka noorem. Ma olen õnnelikum ning enesekindlam. See kõik sobib mulle!


Tuija Järvinen Ohmygossip Couture- särgis

Mida soovitate naistele, kes sooviksid ka oma elu muuta ning kaalu langetada?

Olete olulised, ilusad ja unikaalsed nagunii – see ei sõltu kaalust. Kui te ei ole aga endaga rahul, soovitan teil sama projekt ette võtta – muutke oma elu. See pole muidugi kerge samm aga kui te tunnete, et te pole õnnelikud ja rahul sellisena nagu olete, siis tasub kuhjaga ära. See ettevõtmine ja selle õnnestumine tõi mulle palju rahulolu ja õnnetunnet.