“Viimased aastad oleme liikunud selles suunas, et avada ka Naistekeskus. Tänaseks oleme lõpuks nii kaugel, et kaks tublit naisterahvast on läbimas koolitusi ning usume, et käesoleva aasta juunis-juulis saame vastu võtta esimesed abivajajad,” räägib Lootuse küla juht Viljam Borissenko Ohmygossip.ee’le.

Viljam Borissenko, mida asjalikku tegite eelmisel aastal Lootuse külas?
Ma usun, et kõige asjalikumad on siiski inimesed, kellede elud on saanud muudetud. See on kogu Lootuse Küla olemus, et inimene, kes tuleb siia ning kes on väsinud ja tüdinud oma senisest elust, ei tunneks ennast kümne kuu pärast äragi. Nagu filmis Raudne mask, kus musketärid hakkasid koolitama tõelist Prantsuse kuningat, kes oli aastatid veetnud vanglikongis, millised on kuninga olemus ja kombed. Kui tolles loos olid õpetajateks musketärid, siis Lootuse Külas on mootoriks Kristus, Elav Jumal. Kuidas muidu elud muutuksid!

Kui palju on teil abivajajaid hetke seisuga?

Täna on Lootuse Küla Laitse põhiprogrammis 20 meest, kelledest kõige “noorem” liitus programmiga kuu tagasi ning kolm neist hakkavad lähima kuu jooksul lõpetama programmi. Kõige suurem julgustus mehele, kes tuleb tänavalt ning kelle jalgu väänavad fentanüülikrambid, on mees, kes on ise sellest läbi tulnud ning toetab teda. On hea omada elavaid positiivseid eeskujusid enese kõrval. Möödapääsmatu!

Kas Lootuse külas on ka tegevusvaldkondi juurde tulnud?

Eelmise, so 2014 aasta kevadel alustasime tegevusega Lootuse Küla Keila Keskuses. Juba paar aastat varem sõlmisime rendi-ja koostöölepingu Keila Baptisti Kogudusega, kellelt saime kasutusse kolmekorruselise hooneosa. Kui rendileping on juriidiline dokument, siis koostööleping on midagi püsivamat ja kindlamat. Nimelt on Keila Baptisti Kogudus pühendunud aitama mehi, kellel Lootuse Küla põhiprogramm selja taga, taasintegreeruda ühiskonda. Ehk harjuda töörutiini ja igapäevase tegevusega ühiskonnas. Keila Keskus on meestele omamoodi hüppelauaks iseseisvasse ellu, kus varemalt sai vägagi isekat elu elatud. Kuid see on minevik! Lootuse Küla Keila Keskuses elab täna viis meest.

Samuti alustasime suvel tegevust Lootuse Küla Järvakandi Keskuses, mille eesmärgiks on jõuda inimesteni seal, kus on nende tavapärane keskkond. Paigad nagu kodutute varjupaigad, Akadeemia tee ühiselamud ning Sõle tänava teatud piirkonnad. Inimesed, kes kunagi tõenäoliselt ei võta telefoni ega helista meile, kuid kellel kindlasti on õigust ja lootust teistsugusele elule. Kohtume ja kinnitame neid ning oleme kohal kindlatel aegadel. Seda vaid ühe eesmärgiga; kui keegi on valmis, siis me oleksime seal kohal. Täna on Järvakandi Keskuses seitse meest abi saamas.

Millised on praegusel ajal peamised rõõmud ja mured Lootuse külas?

Viimased aastad oleme liikunud selles suunas, et avada ka Naistekeskus. Tänaseks oleme lõpuks nii kaugel, et kaks tublit naisterahvast on läbimas koolitusi ning usume, et käesoleva aasta juunis-juulis saame vastu võtta esimesed abivajajad. Sest me ei tunne hästi, kui helistab naisterahvas, kellelt lastekaitse tahab võtta ära tema kahte alla kümneaastast last, kuna ema joob ohjeldamatult. Ning kogu pere kannatab. Öelda, et kahjuks me ei saa teid aidata……

Kas sooviksite midagi ka südamelt ära öelda?
Hinnananguliselt mõjutab iga sõltlane negatiivselt vähemalt üheksat inimeest. Arvestades, kui palju inimesi on Lootuse Külas täna, siis igaüks neist on muutmas lisaks endale ka ühiskonnale paremaks. Meie kõik teeme seda ning me oleme tänulikud Sinu toetuse ja palvete eest!

 

Loe ka:
Lootuse küla juht Viljam Borissenko räägib Ohmygossip.ee’le Lootuse külast ning uutest plaanitavatest sõltuvusabi keskustest
“Olin süstiv heroiinisõltlane, kes ei näinud oma elus mingit lootust ega väljapääsu. 2003 aasta alguses proovisin endalt elu võtta, kuid ebaõnnestumise tulemusena hakkasin intensiivselt otsima abi ning jõudsin Lootuse Külla,” räägib endine narkosõltlane ning tänane Lootuse küla juht ning tugiisik Viljam Borissenko Ohmygossip.ee’le.

Hillar Kohv: Lootuse külasid võiks olla üle vabariigi
OHMYGOSSIP — Lootuse külasid võiks olla üle vabariigi, et kriminaalse taustaga ja meelemürkidest sõltuvuses olevad inimesed saaksid ennast parandada!