“Toiduabi jagamist korraldava partnerorganisatsiooni leidmiseks viis ministeerium läbi avaliku hankekonkursi. Selle tulemusel allkirjastasid Sotsiaalministeerium ja Eesti Toidupank eelmisel nädalal partnerluslepingu, mille kohaselt hakkab Eesti Toidupank jagama Euroopa abifondi toiduabi toimetulekuraskustes inimestele,” räägib Sotsiaalkaitseminister Helmen Kütt Ohmygossip.ee’le.

Helmen Kütt, mis põhjusel eelmisel aastal toimetulekuraskustes inimestele Euroopa Liidu poolt antavat toiduabi ei jagatud?
Euroopa Liit muutis toiduabi jagamise senist korda. Kuni 2013. aastani jagati toiduabi Euroopa Põllumajandusfondi vahenditest ja jagamist koordineeris eelmisel rahastusperioodil Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet. Euroopa Kohtu otsusega 2014. a märtsis see lõpetati ning asemele on loodud enim puudust kannatavate inimeste abistamiseks eraldi uus Euroopa abifond. Uuest fondist toetuse kasutamist Eestis koordineerib sotsiaalministeerium. Selleks, et uuest fondist üldse toetust saada, pidid Euroopa Liidu liikmesriigid teatud nõudeid täitma ja esitama nö oma visiooni toiduabi jagamisest. Sotsiaalministeerium on teinud väga aktiivselt tööd, et toiduabi abivajajatele kiiremini jagada saaks.

Euroopa Komisjon kinnitaski mullu detsembris „Enim puudust kannatavate inimeste abifondi rakenduskava 2014-2020“, mille alusel on valminud riiklik programm, mis kirjeldab täpsemaid põhimõtteid ja tingimusi toiduabi jagamiseks ning sellest tulenevalt ei jõutud toiduabi eelmisel aastal jagada.

EL toiduabi hakkavat jagama nüüd Toidupank. Kuidas see süsteem toimima hakkab ja kes toiduabi saavad?
Toiduabi jagamist korraldava partnerorganisatsiooni leidmiseks viis ministeerium läbi avaliku hankekonkursi. Selle tulemusel allkirjastasid Sotsiaalministeerium ja Eesti Toidupank eelmisel nädalal partnerluslepingu, mille kohaselt hakkab Eesti Toidupank jagama Euroopa abifondi toiduabi toimetulekuraskustes inimestele.

Sotsiaalministeerium koostöös kohalike omavalitsustega koostab toiduabi saajate nimekirjad ühtsete kokkulepitud põhimõtete alusel. Ministeerium hangib toidu ning Toidupank tagab laod, kuhu see viiakse, ja jagab eelnimetatud nimekirjade alusel toidupakid abivajajatele.

Õigus toiduabile on toimetulekutoetust taotlenud inimestel, kes vastavad toimetulekutoetuse saaja tingimustele või kelle sissetulek pärast eluasemekulude maha arvamist ei ületa kehtestatud toimetulekupiiri enam kui 15%. Samuti saavad toiduabi varjupaikades (kodutute öömajades) viibivad elukohata inimesed.

Toiduabi jagab partnerorganisatsioon (ehk Eesti Toidupank koos nende kaasatud partneritega) kaks korda aastas kahe kuu jooksul. Perioodil 2016 – 2020 kinnitatakse iga eelneva aasta detsembrikuus järgneva aasta toidujagamise perioodid ning sihtrühma kriteeriumid. Sel aastal hakatakse esimesi toiduabipakke eeldatavalt jagama märtsi lõpust ning toiduabi saavad tänavu jaanuaris või veebruaris toimetulekutoetust taotlenud inimesed ja kodutute öömajades viibivad elukohata inimesed. Selle aasta teise toiduabi jagamisega plaanitakse alustada oktoobri lõpus ning abisaajate nimekiri moodustub samade põhimõtete alusel (aluseks võetakse augusti ja septembrikuu toimetulekutoetuse taotlejate andmed). Samuti saavad abi kodutute öömajades viibivad elukohata inimesed. Toiduabi taotlemiseks tuleb pöörduda kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötaja poole.

Paralleelselt on sotsiaalministeerium korraldanud riigihanke toidu ostmiseks, mille tulemusel sõlmiti raamlepingud kolme partneriga. Hetkel on raamlepingute alusel käimas minikonkurss toiduainete ostmiseks 2015. aastal. Selle võitjaga sõlmitakse hankeleping ning toidu müüja tarnib toiduained ka toidupanga ladudesse. Seejärel saab Toidupank jagada toitu abisaajatele.

Kas on juba teada seegi, millest sel aastal EL toiduabi pakett koosneb?

Toiduabipakk koosneb toiduainetest, mille hulgas on erinevaid kuivaineid, toiduõli, suhkrut ja konserve. Toidupakk hakkab kaaluma 12-15 kg ning selle täpsem sisu avaldatakse lähiajal veebilehel www.toidupank.ee/euroabi. Ühe toidupaki maksumus 2015. aastal on hinnanguliselt 25 eurot.

Millal tõstetakse toimetulekutoetust 90- st eurost enamaks ja kui suur see määr olema hakkab?

Sotsiaaldemokraatide üheks kindlaks programmiliseks eesmärgiks on toetada tõhusamalt puuduses olevaid peresid ning eesmärk on tagada toimetulekutoetuse tõus tasemeni, mis oleks vähemalt võrdne elatusmiinimumiga ehk praeguse seisuga vähemalt 130 eurot. Loomulikult jätkuks toimetulekutoetuse tõus iga aasta vastavalt elatusmiinimumi tõusule. Toimetulekupiiri kehtestab Riigikogu igaks eelarveaastaks riigieelarvega, seejuures ei või uus toimetulekupiir olla väiksem kehtivast toimetulekupiirist.

Oluline on märkida, et Sotsiaaldemokraatide valitsusse minekul ja eestvedamisel võrdsustati alates 2015. a 1. jaanuarist toimetulekutoetuse arvestamisel lapsed pere esimese liikmega ehk alaealise lapse toimetulekupiir saab olema 100% senise 80% asemel ehk lapse pealt arvestatav toimetulekupiir kerkis 72 eurolt 90 euroni, mis on võrdne pere esimese liikmega. Selgituseks, et varem üksikvanema, kes kasvatas kolme last, toimetulekupiir oli 90+ 3×72 oli 306 eurot, siis alates 1. jaanuarist 2015.a. oli see 360 eurot.

Kui palju on meie Vabariigis töötuid hetkel kokku?

2014. a IV kvartalis oli töötuse määr 6,3% ning töötute hinnanguline koguarv 43 000.