“Kuna olen, elan ja töötan maal, siis teine oluline teema on maaelu püsima jäämine. Midagi pole parata, aegajalt tundub, et Tallinnas kiputakse liiga kergekäeliset langetama otsuseid, mis liiga valusalt maaelu räsivad. Meie eest on vaja seista. Maal elamine on väärtus omaette. Me ei tohi selle kadumisele hoogu juurde anda,” räägib Are vallavanem Lauri Luur Ohmygossip.ee’le.

Are vallavanem Lauri Luur, kui paljude inimeste ukse taga teil käia tuli, et IRL- i sall kätte anda ankeedile vastamise eest?
Lühidalt vastates siis minu ülesanne oli kätte viia 550 kingitust. Erakond viis läbi küsitluse ja kõigile vastajatele oli tänutäheks ette nähtud väike kingitus. Minule oli see aga selgelt silmi avav. Sain näha kuidas inimesed elavad, mis on nende mured ja rõõmud ning millised on ootused riigile. Kuigi olen alati maal elanud ja tänu vallavanema tööle ka arvasin, et tean üsna hästi kuidas inimestel läheb siis ikkagi oli mõni asi üllatav.

Millised on Are valla rõõmud ja mured tänasel päeval?

Meie mure on seotud peamiselt inimeste töökohtadega. Kuidas luua Pärnumaale rohkem töökohti, et asjalikud inimesed saaksid välismaalt tagasi naasta. Kuid päris Are valla kohalikud mured on seotud postkontori sulgemise, kaupluste kesise arengu ja koolivõrgu ümberkorraldamisega. Peamised rõõmud on aga seotud sellega, et elanikke tuleb aina juurde ning elanikkond tasapisi nooreneb. Seetõttu oleme rohkem tähelepanu pööranud ka laste käekäigule.

Kas riigikogusse pääsemine on teil eesmärk omaette, või lihtsalt proovite?

Ei proovi lihtsalt ja pole ka omaette eesmärk. Olen alati erinevatele kogemustele avatud. Eesmärk on endale rohkem nime (tuntust) teha, nii erakonna siseselt kui ka maakonnas. Hoolin siiralt Are valla (kui oma koduvalla) ja Pärnu maakonna tulevikust ning olen alati püüdnud rohkmal või vähemal määral kaasa rääkida ja mis kõige olulisem – kaasa aidata (olen kasvatatud põhimõtte alusel, et kus viga näed laita seal tule ja aita. Selle tõttu löön ise igas töös võimalusel käe külge.

Milline eluliselt oluline valdkond on teile kõige südamelähedasem ning valituks osutudes hakkate sellega riigikogus tegelema?
Südamele kõige lähemal on noorte ja laste käekäik. Nendest sõltub meie riigi tulevik. Riigi ülesanne on luua stabiilne keskkond, et pered julgeksid rohkem lapsi saada. Lisaks nende harimine ja huvihariduse pakkumine. Kuna olen, elan ja töötan maal, siis teine oluline teema on maaelu püsima jäämine. Midagi pole parata, aegajalt tundub, et Tallinnas kiputakse liiga kergekäeliset langetama otsuseid, mis liiga valusalt maaelu räsivad. Meie eest on vaja seista. Maal elamine on väärtus omaette. Me ei tohi selle kadumisele hoogu juurde anda.

Teie perekond?

Abielus, hetkel veel peenikest peret pole.

Huvilalad?
Jahindus, kalapüük. Vanade palkhoonete taastamine.

Milliseid ameteid olete oma senise elu jooksul pidanud?
Ettevõtja ja seejärel abivallavanem ning nüüd vallavanem Are vallavalitsuses. Ettevõtlusega seotud tänaseni.

Miks te olete just IRL nimekirjas?
Olen oma põhimõtetelt isamaaline parempoolne konservatiiv. Leian ühiseid jooni ka teiste parteidega, kuid peamised eesmärgid ei kattu.

Panen inimestele südamele, et Pärnumaa huvisid kaitsevad Toompeal kõige paremini siiski põlised Pärnumaa inimesed, kes tegelikult teavad kuidas meie inimesed elavad ja mis on nende mured.