“Olen käinud ka viimased 30 aastat pidevalt psühhoteraaapias, sellest hoolimata, et üks seanss maksab rohkem kui Rimi või Prisma kassapidaja Eestis teenib nädalas. Kokkuvõttes mulle tundub, et raskuseid on minu elus olnud päris vähe, aga see muidugi sõltub suhtumisest,” räägib skandaalne Sami Lotila Ohmygossip.ee’le.

Sami Lotila, kõigi inimeste elus on olnud kergemaid ja raskemaid hetki, kuidas teie olete raskused ja tõkked ületanud?
Kõige tähtsam on olnud lähedaste toetus – see, et on olnud sõpru, kellega rääkida ja kellega arutada oma tulevikuplaane. Olen käinud ka viimased 30 aastat pidevalt psühhoteraapias, sellest hoolimata, et üks seanss maksab rohkem kui Rimi või Prisma kassapidaja Eestis teenib nädalas. Kokkuvõttes mulle tundub, et raskuseid on minu elus olnud päris vähe, aga see muidugi sõltub suhtumisest. Mulle elu ”raskused” on teatud mõttes alati meeldinud. Nad on toonud minu ellu mõru aga tõese elu maitse. Mingist asjast nagu inimesest või töökohast loobumine on alati mingu uue ja endisest parema algus.

Mida arvate meie sotsiaalsüsteemist?
Mis asjast? Kas selline üldse eksisteerib Eestis? Nagu olen soomlastele paljastanud, makstakse eestlastele juba rohkem toimetulekutoetusi Helsingis, kui Tallinnas. See on Eesti elu tegelikkus aastal 2015.

Mis te arvate, miks mõned inimesed on elu hammasrataste vahele jäänud ning lõpetanud tänaval?

Kõikidel pole samasugused võimalused olla edukas. Tihtipeale ”edukaks” saamine ei sõltu niivõrd oma omadustest ja tahtejõust, kui sellest, et keegi natuke toetaks ja tõukaks õigele teele. Eestis neid toetajaid ja tõukajaid on päris vähe, aga mõnitajaid ja halvustajaid on palju – ja nende hulgas on ka Eesti riik.

Kuidas teie reageerite, kui näete kodutut?
Mul tekib tunne, et võiksin ise vabalt olla tema asemel. Jälle, elu suund ja elus ”õnnestumine” sõltub tihtipeale väga väikestest asjadest. Oma teises kodulinnas Helsingis näen ma, muide, rohkem kodutuid, kui Tallinnas. Soomes kodutud ei häbene niivõrd oma saatust kui Eestis, ja inimesed ei vaata neile viltu. Soomes on ka kodutud tihtipeale vägagi teadlikud oma õigustest. Helsingis olen isegi käinud tutvumas kodutute öömajadega. On nad luksuslikud? Eesti mõistes on jah.

Läbi aegade on avaliku elu tegelased aidanud n-ö oma kuulsusega tähelepanu tõmmata erinevatele murepunktidele. Millised on need valdkonnad, mis teie südame valutama panevad ning kus tahaks midagi ära teha?
Mul on kodus hetkel väike kahekuuline poeg, Eemeli, ehk laste saatus puudutab mind hetkel eriti teravalt. Mis demokraatia see selline on, kus ühed sõidavad maksumaksja kulul kallite autodega ja teised – ehk lapsed – peavad nälgima ja isegi sööma puulehti? Aastate jooksul olen käinud paljudes Eesti lastekodudes ja pean ütlema, et nad ei saaks hakkama ilma välisriikite toetusteta. Miks Eesti meediakanalid kunagi ei näita seda, mis tingimustes Eesti lastekodudes tegelikult elatakse ja mis on lastekodutesse sattuvate laste saatus?

Mis on viimane heategu, mida tegite?

Oma võimalikud – rõhutan: võimalikud – heateod pean ma enda teada. Ei hakka nendega uhkustama. Teatud mõttes heategu on ka aprillikuu lõpus üle Soome ilmuv raamat ”Todellinen Tallinna – kriittinen matkaopas Tallinnaan ja Viroon” (”Tõeline Tallinn – kriitiline reisujuht Tallinna ja Eestisse”), mille tegemises ma osalen. See kajastab soome lugejatele Eestit, mis paljudele on tundmatu, ja millest nad võib-olla ei eriti tahagi teada. Kadrioru isehakanud Il Massolinile, ehk Eesti presidentikantselei nõnikule Iivi Anna Massole, saadame raamatust ühe tasuta eksemplari. Aitäh suurepärase reklaami eest, Iivi!

 

Vaata ka:
Sami Lotila Ohmygossip.ee’le: Saan jaanuaris isaks ja jätkan oma elu samas vaimus

“Jätkan oma elu samas vaimus. Saan isaks jaanuaris ja kavatsen kasvatada oma pojast samasuguse vankumatu Eesti sõbra, kui olen ise. Ta kindlasti õpib ära soome keelele lisaks ka eesti keele. Ta võibolla jõuab rääkida eesti keelt, enne kui see ära kaob ja unustatakse,” avaldab oma arvamust endine Hymy peatoimetaja ning praegu Eestis elav äärmusliku elustiili ning ütlemistega Sami Lotila.

Sami Lotila Ohmygossip.ee’le: Eesti saatuse üle otsustatakse väljaspool Eesti piire

“Eesti edasise saatuse üle otsustatakse väljaspool Eesti piire. Investeeringute ja infrastruktuuri arendamise üle otsustatakse Brüsselis, panganduse üle otsustatakse Stockholmis, riigikaitse üle otsustatakse Washingtonis, piima- ja põllumajandusäri üle otsustatakse Moskvas, ja palgaraha ja sotsiaalkaitse järele minnakse Helsingisse. Tallinnas pole enam muud teha, kui mängida autorollot,” räägib kriitilise keele ja ennast imetleva meelega endine Soome kollase meediaajakirja Hymy toimetaja Sami Lotila Ohmygossip.ee’le.

Sami Lotila Ohmygossip.ee’le: Euro-Eestist on saanud Neuro-Eesti, aga Finland on Funland!
Endine Soome kõmulehe Hymy peatoimetaja Sami Lotila on kurikuulus siin ja sealpool lompi, sest tema teravad ja enamasti kohatud kommentaarid ajavad turja tuliseks nii eestlastel kui soomlastel. Eestlasi järjepidevalt mustav ning “kassi ja kassiliivakastiga” võrdlev Sami aga ise nii ei arva: “Ei pea paremaks. Lihtsalt suhtun eestlastesse nagu nad soovivad/eeldavad ehk nagu suur vend väikesesse venda.”

Soome ajakirjanik ning kõmu­ajakirja Hymy endine peatoimetaja Sami Lotila paljastas Ohmygossip.ee-le oma tulevikuplaanid!
Sami Lotila on 1965 Jyväskyläs sündinud Soome üks kõmulisemaid kollase meedia ajakirjanikke. Oktoobrist 2009 märtsini 2011 oli ta Soome seltskonnaajakirja Hymy peatoimetaja. Hiljuti ootamatult oma tööpostilt lahkunud mees räägib Ohmygossip.ee-le oma tulevikuplaanidest.