“Mul on kodus alati mingeid apteegis müüdavaid maarohtude segusid. Vaarikavarred palaviku jaoks, rahustav unetee segu, külmetuse segu, metsmaasikalehti ja raudrohtu, kummelit ja salveid… Võib-olla üks asi, mida paljud ei tea ongi seesama vaarikavarretee. Vanaema juures lapsena mulle seda joodeti kui palavik oli. Maitseb hästi, paremini kui palavikurohi igal juhul,” räägib Fagira D. Morti Ohmygossip.ee’le.

Fagira D. Morti, milline on teie suhe loodusega, loodusraviga, kui palju olete kursis ravimtaimedega? Kas teil on mõni hea vanaema aegne nipp, kuidas loodus ravib või ravimtaimi rohu eest kasutada?
Ilmselt nagu iga eestlane. Mul on kodus alati mingeid apteegis müüdavaid maarohtude segusid. Vaarikavarred palaviku jaoks, rahustav unetee segu, külmetuse segu, metsmaasikalehti ja raudrohtu, kummelit ja salveid… Võib-olla üks asi, mida paljud ei tea ongi seesama vaarikavarretee. Vanaema juures lapsena mulle seda joodeti kui palavik oli. Maitseb hästi, paremini kui palavikurohi igal juhul. Praegu saab peenestatud vaarikavarsi ka apteegist osta. Vaarikavarred võetakse nagunii igal sügisel maha ja kevadel kasvavad need uuesti, nii et vaarikad seetõttu kellelgi suvel saamata ei jää, põõsaid selle tee nimel asjata ei rüüstata. :)

Mida arvate taaskasutusest ning kui palju ise taaskasutate?

Mingil eluperioodil ma olin usin kaltsukates käia, sest seal oli lahedaid asju normaalse (loe: olematu) hinnaga. Aga nüüd ma ei ole juba ammu kaltsukas käinud, sest Tallinna omad on küll sellised, et ei kutsu. Humanas on tõesti ainult kalts odava hinnaga. Kui on midagigi ägedamat, siis juba osatakse sellele ka äge hind juurde kirjutada. Küll aga ma kasutan neid (laste)riideid, mis mulle on tuttavad andnud ja ma ise annan ka oma korralikumad lapse riided tuttavatele edasi. Mänguasjad samuti. Ma ei viitsi kodus mingit ladu pidada, üsna kiiresti püüan vabaneda kõigest, mida ma ise enam ei kasuta. Suurema asjaga piisab vaid sellest, et Facebooki kuulutus panna ja ongi ok. Viimati andsin FB kaudu ära oma vana teleri, mis küll oli töökorras aga oli väike kobakas. See läks ühe sõbranna pensionärist emale, kelle teler oli just katki läinud. Nii need asjad ringluses on.

Tänapäeva elu pöörleb paljuski raha ümber. Ent parimad asjad öeldakse, on siin maailmas tasuta. Mis on need parimad asjad, tegemised, olemised teie jaoks, mis on tasuta ja asendamatud?
Eestis näiteks aastaajad. Kui tuleb kevad ja kui tuleb suvi ja kui tuleb sügis ja kui tuleb talv. Ja kui need on. Muidugi peab oskama neid märgata ja nendest rõõmu tunda, mitte kiruda, et külm on, palav on, lund ei ole, lund on palju, vihma sajab…. Eks igaühel on oma rõõmud. Vesi on väga hea ja asendamatu asi siin maailmas, ma usun, et seda naudivad kõik. Puhas vesi. Hommikul voodis pikutades ma olen mõelnud, et tekk on eriti mõnus asi ja teki all soojas pikutamine on maailma parim asi üldse. Muudkui pikutaks. Ja elav tuli on ka mõnus muidugi. Lõke, kamin, ahi, küünlavalgus.

Kui palju teie oma toitumist järgite.. kas loete kaloreid, ostate toitu ökopoest, püüate jälgida, mis tervislik mis mitte? Milliseid toite peate ebatervislikeks?
Ei viitsi jälgida. Ostan küll ökoletist aga kaloreid ei loe. Söön ka komme ja šokolaadi, mõnikord harva burksi, friikartuleid vms. Lõppude lõpuks on kõik ebatervislik kui sellega liiale minna. Kui kogu aeg näiteks ainult õunu süüa, siis ega see ka mingi hea dieet ei ole. Kui tervis on korras ja selle tõttu mingeid eridieete pidama ei pea, siis ma ei näe mingit põhjust, miks peaks kaloreid lugema või mingit toiduainet kindlasti vältima. Vaheldust peaks olema. Ja muidugi ma eelistan oma söögid ise teha, siis ma tean, mida ja kui palju ma sinna sisse panen. Poolfabrikaate ostan harva, kuid arvan siiski, et hea, et need olemas on. Muidugi on isetehtud pelmeenid paremad, aga kes viitsib alati jännata nendega :) Isegi siis kui armastad kokata – see võtab ikkagi väga palju aega ja energiat. On ikka hea küll, et saab näiteks pizzat koju tellida ja kokakoolat peale kulistada (kuigi see viimane on vist puhas mürk).

 

Loe ka:
Fagira D. Morti Ohmygossip.ee’le: Õnn ei ole sama kõikide jaoks
“Kui oskad armastada. Jaksad otsida. Julged loota. Oskad vastu võtta ja anda. Avastusmomendid, kui saad millestki aru. Viitsid elada. Õnne jaoks peab ajukeemia olema piisavalt paigas või natuke üle vindi. Selleks, et õnnelik olla, peab tajuma enda füüsilist olekut. Ei saa hüpata üle oma varju,” räägib Fagira D. Morti Ohmygossip.ee’le.

Fagira D. Morti Ohmygossip.ee’le: Olen oma elus mõnevõrra leebema lehekülje ette keeranud
“Ma kujutasin vaimusilmas varemgi ette seda, missugune ema minust saada võiks. Ma olen selline kodukana-ema, nooremana, vastupidi, ma ei olnud kodus üldse, 20ndates eluaastates käisin kodus vaid magamas, muidu olin pidevalt kuskil ringi rändamas, külas, pidudel, teatris, raamatukogus, reisil, koolis, tööl,” räägib kriitik, ajakirjanik ning pisikese tütre ema Fagira D. Morti Ohmygossip.ee’le.