“Meie sotsiaalsüsteem on selline, mida ma Eesti iseseisvuse nimel tegutsenuna kunagi ette ei kujutanud. Meil on iseseisev riik, aga selle inimesed on valdavalt jäetud iseenda hooleks, kui pole just osav suli, võimutruu või lihtsalt nahaalne,” räägib Tallinna Televisiooni peatoimetaja Mart Ummelas Ohmygossip.ee’le.

Mart Ummelas, kõigi inimeste elus on olnud kergemaid ja raskemaid hetki, kuidas teie olete raskused ja tõkked ületanud?
Hetki on tõesti olnud kriitilisi, nii Vene ajal kui nüüd, Eesti Vabariigi ajal. Olen püüdnud jääda optimistiks ja lähtunud põhimõttest, et ühtki otsust ei saa tagasi pöörata, kui oled ristteel valinud ühe tee, sisi tuleb see lõpuni käia.

Kellest/millest sellistes situatsioonides on kõige enam kasu olnud?

Eelkõige ratsionaalsest mõtlemisest ja toetumisest inimestele, keda võin usaldada. Vahel on tulnud muidugi kasutada ka avanenud võimalusi ning olla ka kaval.

Mida arvate meie sotsiaalsüsteemist?

Meie sotsiaalsüsteem on selline, mida ma Eesti iseseisvuse nimel tegutsenuna kunagi ette ei kujutanud. Meil on iseseisev riik, aga selle inimesed on valdavalt jäetud iseenda hooleks, kui pole just osav suli, võimutruu või lihtsalt nahaalne.

Mis te arvate, miks mõned inimesed on elu hammasrataste vahele jäänud ning lõpetanud tänaval?
Just sellepärast, mida eelnevas vastuses kirjutasin. Meie inimesed murduvad, eriti veel siis, kui pole piisavalt haridust, peresuhted pole korras, ründab masendus ja lootusetuse tunne. Tänased võimurid tavatsevad süüdistada inimesi nende saatuses. Paraku enamikus tsiviliseeritud riikides ei jäeta inimest iseenda hooleks, teda toetab ühiskond. Paraku pole Eestis toimivat ühiskonda, on vaid näilisus ja valitseb ränk ebavõrdsus.

Kuidas teie reageerite, kui näete kodutut?
Ma ikka vahel poetan kerjusele mõne euro, eriti siis, kui see pole päris kerjus, vaid näiteks moosekant. Kahjuks muud ma neile pakkuda ei saa, pole võimalusi. Meediajuhina aga manitsen alati kajastama seda, kuidas näiteks Tallinna linn hoolitseb kodutute eest. Ja seda on väga palju võrreldes Eesti riigiga.

Läbi aegade on avaliku elu tegelased aidanud n-ö oma kuulsusega tähelepanu tõmmata erinevatele murepunktidele. Millised on need valdkonnad, mis teie südame valutama panevad ning kus tahaksite midagi ära teha?
Eks ma olen raadiotöös juhtinud tähelepanu paljudele ebakohtadele meie riigis. Kahjuks tõi see kaasa selle, et mind söödi rahvusringhäälingust välja. Tallinna Televisioonis suunan ma meie uudistetoimetust järjekindlalt otsima probleeme Eesti ühiskonna elus, tegeleda läbikukkunud sotsiaalsüsteemiga, laste ja perekondade vaesusega, lootusetusets tingitud väljarändega ning riikliku taseme korruptsiooniga, mis on kõigi nende probleemide üks algpõhjusi.

Mis on viimane heategu, mida tegite?
Ei oska nimetada. Eks ma püüan ikka olla hea nii oma kolleegide kui ka sugulaste vastu. Olen ka järjekindlalt toetanud tänavalapsi vastava fondi kaudu.

Mida põnevat meenutaksite eelmisest aastast?
Väga põnev oli meie televiisooni uudistesaadete uuendamine, järjekindel töö toimetajate suunamisel tegelike probleemide nägemisele ning loobumine niinimetatud peavoolumeedia mõttetute teemade kajastamisest. Isiklikus elus midagi eriti silmapaistvat polnud, üks kevadine nädalane reis Pariisi oli muidugi väga viljastav oma näituste ja muuseumidega.

Millised on teie plaanid lähemal ajal ja käesoleva aasta esimeseks pooleks?

Riigikogu valimised nõuavad teravamat tähelepanu ühiskonnas esile tõusvale agendale. Pärast valimisi jätkame aga oma traditsioonilises vaimus, keskendudes linnaelule ja kultuurisündmustele.

Kas teil on midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?

Tahaksin, et Eesti pööraks tagasi inimlikkuse väärtustamise teele, et kaoks hundimoraal ja tõstetaks esile teadmised, perspektiivitunne ja eetilisus.

 

Vaata ka:
TTV peatoimetaja Mart Ummelas Ohmygossip.ee’le: Anu Saagim oli meie esimene ja ainus valik
“Reisile sinuga idee on olnud õhus juba kevadest alates, sest meil on olnud vähem meelelahutussaateid kui teistel kanalitel. Pealegi alustasime levi ka Viasati kaudu,”räägib Tallinna Televisiooni peatoimetaja Mart Ummelas Ohmygossip.ee’le.

Tallinna Televisiooni peatoimetaja Mart Ummelas Ohmygossip.ee’le: Soovin, et ka Eesti ajakirjandus muutuks ükskord euroopalikuks
“Inimesed peaksid hakkama mõtlema ja arutlema asjade üle. Meie oma saatega “Meedia keskpunkt” ei tee ainult poliitilist meelelahutust, vaid loodame, et üha rohkem inimesi hakkaksid mõtlema selle üle, missuguses riigis me elame ning mida siin tuleks muuta. Peale selle on minu sooviks, et ka Eesti ajakirjandus muutuks ükskord euroopalikuks, mitte ei nuusutaks (poliitilist) tuult ega rihiks oma nina Stenbocki maja järgi,” räägib Tallinna Televisiooni peatoimetaja Mart Ummelas Ohmygossip.ee’le.

Mart Ummelas Ohmygossip.ee’le: Meie peavoolumeedias on paljud ajakirjanikud allutatud ajupesule
“Südamel on see, et meie peavoolumeedias on paljud ajakirjanikud allutatud ajupesule nii Tallinna linnavõimu kui ka TTV-d puudutavais teemades. Eesti kõige edukamast kohalikust omavalitsusest üritatakse leida vaid negatiivset, ei tunnustata neid ettevõtmisi, millega üheski teises Eesti linnas ega vallas pole hakkama saadud,” räägib Mart Ummelas Ohmygossip.ee’le.