“Ma tahaksin südamelt ära öelda seda, et… Seoses valimistega inimesed valiksid saadikuid, kes… oleksid võimelised Riigikogus tööd tegema, mitte lihtsalt lällama, nagu suur osa neist seal harjunud on, ja nagu ka paljudest uutest kandideerijatest õhkub,” soovib armastatud laulja ning MTÜ Saagu Valgus looja Siiri Sisask inimestele enne valimisi südamele panna. Ohmygossip räägib Siiriga Eesti sotsiaalsüsteemist ning paljust muust.

Siiri Sisask, kõigi inimeste elus on olnud kergemaid ja raskemaid hetki, kuidas teie olete raskused ja tõkked ületanud?
Kõige raskem raskuste juures ongi väärikalt need üle elada ja “inimeseks jääda”. Nii et küllaltki palju sõltub raskuste ületamisel enesedistsipliinist.

Mida arvate meie sotsiaalsüsteemist?
Palju on puudujääke. Minu arust meie tervisesüsteem ei toimi nii nagu tarvis oleks, on pikad järjekorrad, inimesed ei saa õigeaegselt ravi jne. Samuti pole ma tänini näinud tegelikult ühtki poliitikut või erakonda, keda tõsiselt huvitaks “teise Eesti” mured. Oleks palju häid võimalusi ka riigil puuduses kannatavatele lastele paremad võimalused luua, aga seda ei tehta. Näiteks võiks ju suletud koolidest luua hoopis riiklikud väga heal tasemel toimivad internaatkoolid just niisuguste laste jaoks, kes kodudest vajalikku toetust mingeil põhjusil ei saa. Need koolid võiksid olla ka mõnede konkreetsete kallakutega, nt militaarõpe, ehitus, perenaiste kool, jne. Oleksid lapsed toidetud, kasvatatud ja haritud, veelgi tähtsam – ühiskond lõikaks selliselt ära abivajajate juurdekasvu tulevikuks. See oleks tõeline ja kasutoov hoolimine riigi poolt. Praegusel juhul vaid tõstetakse toetusi, kuid see on ju seotud ka hindade üldise tõusuga. Toetuste mittetõstmisel oleks paljudki pered.. tõesti puulehti söömas.

Mis te arvate, miks mõned inimesed on elu hammasrataste vahele jäänud ning lõpetanud tänaval?

Põhjuseid on palju. Ega õnnetuste eest pole ju keegi tegelikult kaitstud, ega õnnetusest tulenevate ahelreaktsioonide eest. Ma arvan, et arusaamad ning hoiakud maailma suhtes algavad ikka kodusest kasvatusest. Kui kodune töö on tegemata, nagu paljudel juhtudel ju on, siis pole ka inimestelt rohkemat oodatagi. Lapsed kasvavad küll ise, aga neid oleks tarvis toetada ja suunata. Kus seda ei tehta, kui ka ühiskond ei tee, siis polegi imestada, et inimesed võõrduvad.

Kuidas teie reageerite, kui näete kodutut?

Laste puhul peaks kindlasti riik reageerima, lapsed ei peaks kannatama nende vanemate tegemata jätmiste pärast. Ka Eesti Põhiseadus ütleb, et riik peab nõrgemaid kaitsma, praegu tehakse seda minu arust poolikult.

Läbi aegade on avaliku elu tegelased aidanud n-ö oma kuulsusega tähelepanu tõmmata erinevatele murepunktidele. Millised on need valdkonnad, mis teie südame valutama panevad ning kus tahaks midagi ära teha?
MTÜ Saagu Valgus tegemistega seoses aitame hetkel vaesuses elavaid peresid, eriti lapsi. Pakume neile esemelist abi, aga eelkõige tegeleme lastega – huvihariduslikud tunnid ja harivad kohtumisõhtud, lastelaagrid jne. Need kõik on lastele tasuta osvõtuga. Praegu on Eestis tänu paljudele asjalikele inimestele juba 4 Saagu Valgus abi pakkuvat ja tegutsevat keskust, sel aastal loodame neid veel juurdegi luua. Et oleks, kuhu pöörduda, kui abi vajatakse.

Mis on viimane heategu, mida tegite?
Tegin oma koerale pai.

Millised on teie plaanid lähemal ajal ja käesolevaks poolaastaks?

Minu tegemised on paljuski seotud Saagu Valgus keskuste loomisega, aga suvel tahaksin salvestada ka oma uue plaadi, kui kõik hästi läheb. Ja kevadel kindlasti leida ka aega oma aia ja lilledega tegelemiseks.

Kas olete ka Riigikogusse kandideerijate nimekirjas?

Ei kandideeri. Plaanin veel neli aastat tegeleda Saagu Valgus keskuste loomisega.

On teil midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?

Ma tahaksin südamelt ära öelda seda, et… Seoses valimistega inimesed valiksid saadikuid, kes… oleksid võimelised Riigikogus tööd tegema, mitte lihtsalt lällama, nagu suur osa neist seal harjunud on, ja nagu ka paljudest uutest kandideerijatest õhkub. Et inimesed peaksid tõesti omale selgeks tegema, keda valida, ja lubadustega on ka nii, et paljud neist pole tegelikkuses teostavadki. Kaaluda tuleks enne tõsiselt, kui hääl anda.

 

Loe ka:
Siiri Sisask Ohmygossip.ee’le: Õnneks on Eestimaa niisugune paik, kus veel leidub kohti, kus looduses viibimise eest raha ei nõuta

“Mulle meeldib metsik loodus. Õnneks on Eestimaa niisugune paik, kus veel leidub kohti, kus looduses viibimise eest raha ei nõuta,” räägib laulja Siiri Sisask Ohmygossip.ee’le.

Siiri Sisask Ohmygossip.ee’le: Riigi nõrgemaid tuleks aidata
“Tegeleme praegu Saagu Valgus heategevusliku töö laiendamisega üle-Eestiliseks. Praeguseks oleme avatud kolmes Eestimaa paigas – Võrus, Järva-Jaanis ja Raplas, selle aasta lõpuks veel kolmes – Rae vallas, Paides ning Pärnus. Ka Tartus käivad ettevalmistused, ning Tallinnasse ilmselt laieneme ka,” räägib ühingu Saagu Valgus loonud Siiri Sisask Ohmygossip.ee’le.