“On vaja suurt arvu spetsialiste ja kaastundlikke ning abivalmis vabatahtlikke, kes selle teemaga tegeleks,” räägib Igor Gräzin Ohmygossip.ee’le sotsiaalsüsteemi nõrkustest. “Meie kodutuid on vähem ehk näha, külm ja niiske ju. Hullem on aga see, et elatakse ebainimlikes tingimustes… Jõgevamaal suri mõne kuu eest ca 10 aastane tüdruk, kes elas kaltsude ja oma rooja sees… Suri nälga. Ja keegi ei teadnudki…”

Kui palju ja tihti kohab Tallinnas kodutuid?
Tallinnas on kodutuid vähem näha kui Brüsselis või Pariisis, Moskvast rääkimata. Moskvas võib kohata meile arusaamatut inimlikku toorust. Kerjust kas kummardatakse, nagu tegi Godunov, või piinatakse… Meie kodutuid on vähem ehk näha, külm ja niiske ju. Hullem on aga see, et elatakse ebainimlikes tingimustes… Jõgevamaal suri mõne kuu eest ca 10 aastane tüdruk, kes elas kaltsude ja oma rooja sees… Suri nälga. Ja keegi ei teadnudki…

Kui teie kohtate kodutut, siis kuidas te reageerite, kas annate talle raha või saadate niiöelda “pikalt”?
Pikalt ei saada kedagi, kui see pole just poliitik või ajakirjanik. Aga ega alati ei aita kah, kuigi püüan. On vahe õnnetuse ja elustiili vahel ning glochard’ i ellu ei sekku teadlikult. Meie erakonda toetavale kerjusele annan mütsi sisse alati ja ajame juttu kah.

Miks inimene jääb kodutuks teie arvates?

Rangelt võttes kodutuks jääda ei saa, tahtma peab või alla käima. Kuigi on alati neid, kes turvavõrgust läbi kukuvad. Pole neid palju kohanud, aga kõigi saatus on olnud erinev… New Yorkis, Adelaide’s, Peterburis ja Kopli liinidel on igaühel erinev saatus. See teebki asja raskeks. Kuna probleem ei ole massiline, siis massilise kampaaniaga seda ka ei lahenda. On vaja suurt arvu spetsialiste ja kaastundlikke ning abivalmis vabatahtlikke, kes selle teemaga tegeleks.

Kas teie enda elus on olnud raskemaid hetki ning kuidas olete sellest üle saanud?

Raskeid hetki on ikka olnud ja on kah. Olen põdenud aastaid üsna rasket drepressiivset haigust väga keerulise diagnoosiga, millest vabaks sain alles mõne aasta eest. See on hullem kui neeruvalu. Kõige raskem, mis saab olla, on südametunnistuse piin ja häbi, aga neist üle ei saa ega tohigi. Need on Jumala õiglased karistused tehtu eest ja siis aitab vaid palve ja siiras jutuajamine Issandaga. Mitte kogu aeg, aga vahel siiski.

 

Vaata ka:
Igor Gräzin Ohmygossip.ee’le: Maailm elab selgelt üle jõu ja me tarbime asju, mida isegi mugavuseks pole vaja
“Maailma kriis pehmemaks ei lähe, sest rahasüsteem on vale. Ringleb mitte raha, vaid selle aseained – derivatiivid. Maailm elab selgelt üle jõu ja me tarbime asju, mida isegi mugavuseks pole vaja,” räägib Ohmygossip.ee’le Refermierakonna ridades Riigikokku kandideeriv Igor Gräzin.

Igor Gräzin Anna-Maria Galojan’ist: Meil on juba selline riik, kus kurjategijaid kiusatakse vangipanemisega
Ohmygossip räägib õigusteadlase, poliitiku, juristi ja Reformierakonna ridades Riigikokku kandideeriva Igor Gräzin’iga Tallinna Televisioonist, saatejuhtimisest ning mitmetest avaliku elu tegelastest.

Igor Gräzin Ohmygossip.ee’le: Jõuluvanalt ootan igal aastal ühte ja sama kingitust…
“Soovin, et jõulud kestaksid kauem. Aga ei kesta ju. Südamelt seda, et sellel aastal jõudis kohale teadmine, et peaaegu kõik inimesed on head ja ausad, ainult et neist ei taheta ei rääkida ega kirjutada,” räägib poliitik ja õigusteadlane Igor Gräzin Ohmygossip.ee’le.

Õigusteadlane Igor Gräzin Ohmygossip.ee’le: Jälgisin toitumist ja kaal läks nii alla, et ära ehmatas

“Vahepeal jälgisin ja siis läks kaal nii alla, et ära ehmatas. Seega, eriti ei jälgi, aga liialt kah ei laamenda,” naljatleb Igor Gräzin kommenteerides teemat, kas ta oma toitumist jälgib. “Muide töö on selline, et sööd, kuidas juhtub,” räägib tuntud  Eesti õigusteadlane, poliitik, jurist ja reformierakondlasest riigikogu õiguskomisjoni liige Ohmygossip.ee’le.