“Olen ise lapsena kasvanud väga vaesena ja mul kipub alati silm märjaks minema kui kodutut näen. Selline tunne, et viiks või oma koju, aga nii ju pole võimalik,” räägib poliitik ning edukat lauljakarjääri tegev Toivo Asmer Ohmygossip.ee’le.

Toivo Asmer, kui kohtate kodutut, siis kuidas reageerite?
Olen ise lapsena kasvanud väga vaesena ja mul kipub alati silm märjaks minema kui kodutut näen. Selline tunne, et viiks või oma koju, aga nii ju pole võimalik.

Kas annate kodutule raha, või saadate ta niiöelda “pikalt”?
Olen pea alati andnud raha ja seda vaatamata sellele, et paljud kodutud polegi tegelikult kodutud, vaid petised. Aga kuidas ära tunda? Jalutad kiiruga mööda, vaatad ja otsid rahanatukese välja. Hing rahul, sest kui ta ongi petis, siis tean, et mina pole!

Kas Tallinnas on kodutuid palju näha?
Tallinnas on üsnagi palju kodutuid. Pole aimu, kus nad täpselt elutsevad, aga ringi liigub neid hulgaliselt. Enamik on viisakad ja alandlikud, kuid on ka teistsuguseid. On “käraka” järele lehkavaid ja isegi räuskavaid tegelasi ning neid ma kodutute hulka ei lahterda. Need on alkohoolikud ja see on raske haigus… Sellele saab ise lõpu teha, aga kui ei taha joomist lõpetada, siis pangu edasi seni kuni süda tuksub. Üldjuhul selline elu kaua ei kesta!

Miks inimene jääb kodutuks teie arvates?

Kodutuks jäädakse erinevatel põhjustel! Üks suur põhjus on perekondade purunemine, kus üks osapoolt ajab teise kodunt välja ning paljud otsivad leevendust alkoholist. Siit algabki pikkamööda loogiline allakäigu tee. Otsid lohutust viinast, kaob töökoht, kodu niikuinii enam pole, pole peret ega lapsi ja nii kaovadki kõik väärtused! Kodu kaotatakse kõige sagedamini erimeelsuste tõttu laenuandjatega, kuid tugeva-normaalse pere korral saadakse asjad ikkagi korda. Samas on neid, kes tahavad töötada, kuid ei leia tööd ja sattuvad hätta. On palju ka neid, kes töötada lihtsalt ei taha ja seepärast longivad tänavatel. Kuidas siis ikkagi ilma sissetulekuta läbi ajada? Peale selle on oluliseks riskigrupiks vanurid, kel pole lähedasi, kes neid vajadusel aitaks.

Kas teie enda elus on olnud ka raskemaid hetki ning kuidas olete sellest üle saanud?

Usun, et paljudel on elus olnud raskeid perioode ja mul on olnud neid omajagu. Õnneks pole ma kodust ilma jäänud ja tänavale sattunud ning on õnnestunud oma lapsi kasvatada normaalsetes tingimustes. Julgen väita, et kõige rohkem aitab alati tore pere. Kui perelt saad toetuse ja sinusse usutakse, annab see tohutult enekindlust ja usku edusse. Ja lõpuks saabki raskustest üle!

 

Vaata ka:
Toivo Asmer Ohmygossip.ee’le: Linnades käib üks möll ja rabelemine ning paljud ei saa isegi aru, miks ta rabeleb või kuhu jookseb
“Unustagem kadedus ja kalkus ning olgem teiste inimeste vastu lihtsalt mõnusad. Mida rohkem ilmas elad, seda rohkem hindad headust, kaasinmimeste tähelepanu ja abivalmidust, seda maaelu võlu ja isegi sealauda lõhna, mis ju ikkagi naturaalne. Linnades käib üks möll ja rabelemine ja paljud ei saa isegi aru, miks ta rabeleb või kuhu jookseb,” räägib poliitik ja edukat muusikukarjääri tegev Toivo Asmer Ohmygossip.ee’le.