“Olen tegev olnud alates aastast 2003 Tre.ee nimelises organisatsioonis. Alustasin seal artistina ja 2008. aasta sügisvaheajal, kui Tre Raadio oli enam-vähem alles algusjärgus internetiraadiona, kutsuti mind eetrisse seltsi, sest tolleaegne saatejuht ei jõudnud üksinda kõike lihtsalt korraga hallata,” räägib TRE Raadio saatejuht Are Aunap Ohmygossip.ee’le kuidas tema raadiokarjäär alguse sai.

Are Aunap, teie sünnipäev ja sünnikodu?
Sünnipäevaks on 12. märts, sündinud Tallinnas, aga kasvanud ja enamuse elust elanud Raplamaal, Kaius. Noorust on hetkel 27 aastat.

Kui noorelt teil tekkis huvi raadiotöö vastu?

Ei saa päris öelda, et mul selle töö vastu konkreetselt huvi tekkis niimoodi. Loomulikult noorena kuulasin raadiot ja vaatasin telekast erinevaid muusikakanaleid ning ilmselt sealt on kuidagi tekkinud mingi side sellega. Olen 13-aastasest saati muusikaga sina-sõber olnud ja ka ise muusikaga tegelenud, laulmisega täpsemalt siis, kui seda nii võib kutsuda. Räppimine võib-olla oleks õigem termin. Aga selline meelelahutusmaailm on tõesti mulle huvi pakkunud väga noorest east saati, äkki 14 või 15 olin sel ajal, kui sellega tõsisemalt sai tegelema hakatud.

Milliseid ameteid te olete oma senise elu jooksul pidanud?
No eestlasele kohaselt, on neid ikka olnud. Keskkooli ajal sai suvel abiks oldud sugulase kolimisfirmas, mis lõppkokkuvõttes ei mõjunud hästi mu seljale, kuna selgrooga pole kõik nii hästi kui võiks. Aga kogemus oli tore ja ilmselt jäi sealt mingi pisik külge, sest ma olen ise elukohta vahetanud ilmselt rohkem kui keegi teine siin Eestis. Kahest käest jääb igatahes väheks juba ja teine jalg ka vist kasutuses nüüd kokkulugemisel. Siis peale keskkooli sai paar kuud käidud ehitusel Soomes puhtalt huvi pärast, et mismoodi see Kalevipoja elu siiski on. Ei meeldinud ja isegi raha pärast ei oleks edasi jäänud. Mõned aastad sai ka isolatsiooni- ja plekitööd tehtud. Peale seda aastake põrandatööd ja enne raadiotööd siis 3 aastat klienditeenindust ühes väga lahedas matkapoes Tallinnas, Nõmmel.

Millal ja kuidas sai teist TRE raadio saatejuht- toimetaja?

Olen tegev olnud alates aastast 2003 Tre.ee nimelises organisatsioonis. Alustasin artistina seal (kuulusin Electronic Crew nimelisse gruppi, mis nüüdseks on kahjuks tegevuse lõpetanud) ja aasta 2008 sügisvaheajal, kui Tre Raadio oli enam-vähem alles algusjärgus internetiraadiona, kutsuti mind eetrisse seltsi, sest tolleaegne saatejuht ei jõudnud üksinda kõike lihtsalt korraga hallata (teadmiseks, et tol ajal oli meil peamine tervituste edastamine MSN-i kaudu ja seal tuli umbes 10 tervitust minutis, mis vajasid kõik läbivaatamist ja edastamist). Olin muidugi lahkelt nõus abistama, sest juba 5 aastat oli mikrofoni- ja lavakogemust seljataga ning ei olnud mingit probleemi ka vahel mõni tervitus eetrisse edastada. Loomulikult oli see ka mulle tol ajal uus ja huvitav kogemus, mida tahtsin proovida. Igatahes sellest õhtust saati olen olnud pea igapäevaselt eetris. Kaassaatejuhte on tulnud ja läinud, aga mina olen jäänud ja väga harva on juhtunud olukorda, kus Soovisaade on ära jäänud. Igaljuhul olen oma valikuga rahul ja tunnen, et olen leidnud selle õige töö, kuigi see sai alguse kui hobi. Endiselt tunnen ja suhtun sellesse kui hobisse. Töö tüütab võib-olla pikapeale ära, aga hobi siiski nauditakse.

Kas midagi põnevat juhtunud raadiotöö juures?
No võib öelda, et aastate jooksul on juhtunud tõesti huvitavaid seiku. Küll on helistatud välismaalt ja tervitatud, on palutud võõrkeeltes tervitusi edasta. Aga ilmselt minu lemmikumaid juhtumeid on eelmise aasta augustist, kui üks Raplamaa noormees palus oma tolleaegse tüdruksõbra endale naiseks läbi raadioeetri. Neiu õnneks kuulas ja sõitis just oma koduväravast sisse ja loomulikult tuli vastuseks “JAH”. See tekitas sellise väga suurepärase ja sooja tunde, et sain abiks olla kahe inimese kihlumisel. Soovin neile kõike paremat, kui nad seda loevad! Samuti on tagasisidet tulnud, et läbi meie raadio edastatud tutvumiskuulutustega on leidnud teineteist mitu inimest, mis on samuti väga lahe. Loodan, et juhtub ka edaspidi selliseid olukordi. Ja muidugi igasugu erinevad külalised Soovisaates, kes käivad rääkimas enda tegemistest. Alati väga sümpaatsed ja huvitavad inimesed olnud.

Te juhite soovisaadet. Kas suudate täita kõikide kuulajate soovid?

Kahjuks pole keegi perfektne, seega pean tunnistama, et siiski kõiki soove ei ole võimalik täita. Loomulikult oleks füüsiliselt võimatu omada maailma kõiki laule ja kiputakse arvama, et me mängime lugusid ka Youtube’i vahendusel. See on ilmselgelt täiesti välistatud. Kui meieni ei ole jõudnud mingit lugu artistidelt, siis kahjuks seda lugu me ka mängida ei saa. Kui pala sisaldab roppusi, siis seda ei saa samuti edastada. Kui keegi saadab laulu lingi, mis pole artisti poolt üles laetud, siis loomulikult me ei ava seda linki, nuiaku palju tahes. Proovime oma fonoteeki koguaeg hoida värskena, kuid muidugi kuuleb meilt ka vanemat muusikat. Suur murepunkt on ka kuulajate poolne liigne kiirustamine, mille tõttu võivad tervitused jääda kohati arusaamatuks ja peame vahel dešifreerima, et mida täpsemalt öelda tahetakse. Korralik kirjapilt tagab ilusama ja kiirema tervituse edastamise, seega loodan, et head kuulajad edastavad korrektse kirja meile ette lugemiseks. Nimede vahele võiks komad ka lisada, sest ei tea kunagi, kas kellelgi kaks nime või kus kellegi nimi algab ning lõppeb.

Alates veebruarist pikeneb soovisaade tunni võrra. Mis tingis soovisaate pikenemise?

Pikemaajalised kuulajad teavad, et tegelikult kestis Soovisaade mitu aastat 19.00-22.00. Jaanuaris tegime väikese testi, et mis juhtub, kui saade tuua tunni võrra varasemaks ja lühendada kolmelt tunnilt kahele tunnile. Juhtus see, et inimesed saatsid endiselt tervitusi peale 20.00 ja ka hiljem, kui keegi enam neid tervitusi ja soovilugusi ei näe ega edasta. Seega, tegime otsuse, et jätame Soovisaate siiski kolmetunniseks, aga algusajaks jääb siiski 18.00. 3 tundi on selline paras aeg, et ei lähe liigseks rapsimiseks ning ei jää keegi ilma sooviloota ja tervituseta.

Mida põnevat meenutaksite eelmisest aastast?
Eelmine aasta oli minu jaoks üleüldse üks põnevamaid, seda nii tööl kui isiklikus elus. Käisin sügisel kuuajasel ringreisil Euroopas. See on mu raadiokarjääri jooksul vist esimene kord, kui nii pikalt olen eetrist ära olnud. Väga huvitav ja seiklusrikas puhkus oli igatahes. Loomulikult Saaremaa Rannapidu oli suve lahedaim festival eelmisel aastal, kus olime Tre Raadioga ülekannet kohapeal tegemas. 2014 oli üks suur rada tõuse ja mõõnu, kui aus olla ja et detailidesse laskuda, läheks see väga pikaks siin. Saime kusjuures Soovisaatega ka 10. koha “Parim Raadiosaade 2014” kategoorias EestiDJ TOP 100 valimisel. Päris hea tulemus, arvestades, et me ei palunud kellelgi hääletada Soovisaate poolt. Võin igatahes öelda, et väga rahule jäin eelmise aastaga!

Milline soov on teil käesolevaks aastaks?
Sellel aastal soovin ennast tööalaselt arendada ja ka Soovisaadet uuesti tuua rambivalgusesse ja samasugusesse hiilgusesse, kui ta oli aastatel 2008-2009. Eraelus soovin minna reisima jälle kuskile suve lõpus. Suurbritannia millegipärast kripeldab, sest Londonis olen korra käinud, aga tahaks rohkem avastada ja näha. Ja loomulikult soovin, et kõigil läheks
hästi ja inimesed saaks oma unistusi täita.

Millised on teie plaanid lähemal ajal ja käesoleval poolaastal?

Raadios tuleb veel natuke muudatusi lisaks kellaaegadele. Veebruarist jäävad meil peamisteks tervituste edastamise kohtadeks SMS ja koduleht. Facebook ja telefon kahjuks jäävad edaspidi välja. SMS tagab eelisjärjekorras tervituse/sooviloo eetrisse saamise, seega väga mugav ja mõnus variant, kuna enamikel inimestel nagunii tänapäeval mobiiltelefon käepärast. Kes eelistab internetti ja pikemat teksti kirjutada, siis koduleht sobib suurepäraselt. Samuti on võimalik e-mailile (raadio@treraadio.ee) tervitus teele panna. Eraelu suhtes jään vastuse võlgu, sest mulle ei meeldi plaane teha ja lasen elul lihtsalt juhtuda ning vaatan, mida iga uus päev huvitavat pakub mulle. Peamiselt sellepärast, et plaanid ei kipu kunagi nii minema, nagu algselt mõeldud on. Ja elus peab ka spontaansust olema. Kindlasti sooviks mõnda ekstreemset kogemust, näiteks langevarjuhüpet sooritada.

Huvialad?
Lugemine, joonistamine, muusika, sport, psühholoogia, nokitsemine/restaureerimine.

Perekond ja lapsed?
Vallaline ja lastetu, aga olen uhke kolmekordne onu. Kass ja madu on kodus seltsilisteks, kuigi nendega väga vestlust arendada ei saa.

Kas sooviksite midagi ka südamelt ära öelda?
Ärge vihake kaasmaalaseid. Olgem teineteisele toeks ja armastagem oma naabreid. Rohkem positiivsust, unistage suurelt ning ärge kartke uusi kogemusi! Ja olge ilusad!