“Maailma kriis pehmemaks ei lähe, sest rahasüsteem on vale. Ringleb mitte raha, vaid selle aseained – derivatiivid. Maailm elab selgelt üle jõu ja me tarbime asju, mida isegi mugavuseks pole vaja,” räägib Ohmygossip.ee’le Refermierakonna ridades Riigikokku kandideeriv Igor Gräzin.

Mida saab üksikisik teha, et oma majanduslikku heaolu suurendada? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Riik peaks looma tingimused, et inimene saaks tööd teha või firmat alustada. Riik kontrollib ka tööseaduste täitmist. Aga isiklikult… Ära larista, kui on hea plaan, siis – ära karda võlgu ja mõtle, millal tulevad tulud. Ja veel: kas maksab üldse jamada? Olen eluaeg teeninud palka teiste juures ja muud ma ei tahakski.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?

Maailma kriis pehmemaks ei lähe, sest rahasüsteem on vale. Ringleb mitte raha, vaid selle aseained – derivatiivid. Maailm elab selgelt üle jõu ja me tarbime asju, mida isegi mugavuseks pole vaja. Miks peab kolme-eurose vidina pakkima nelja paberisse ja varustama õpetusega, millega saab tapeetida seinu?

Täna võidavad need, kes mõtlevad välja midagi väga lihtsat nagu bitcoin vôi teevad midagi kätega nagu lukksepp. Aga üldiselt maailm ei muutu, ei halvemaks ega kahjuks ka paremaks.

Millised on teie uusaastalubadused – endale, perele, riigile?

Lubadus endale – olen vähem terav ja närviline. Nalja tehes mõtlen enne kaks korda järele, et enam mitte kedagi solvata… Ausõna, ma ju ei taha seda! Tahan perega rohkem koos olla. Mitte meelt lahutada, aga lihtsalt koos. Et seda, kuidas ma neid armastan, rohkem näha ja tunda oleks. Riigile… Teen kõik, et uusi lollusi ei tuleks, a la Paet-Mihkelsoni Tartu rahu, uued laenud Kreekale jne… Targa mõistus on piiratud, lolli oma piiritu.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?
Äris Gates ja Potenziani, Eestis on kõigist ülem Jüri Kraft: tema on tõestanud, et suurt juhti ei saa olla suure hinge ja südameta. Ka tema iga isiklik sent läheb kusagile, kus see kellelegi head teeb.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?

Ma soovitan investeerida neil, kes sellest midagi jagavad. Teistel aga mitte. Muide, ka tarkadest investoritest lõpetavad pooled krahhiga. Ja neil tingimustel on hea investeering näiteks rahapeale doomino mängimine.

Keda peate kõige tugevamateks poliitikuteks Eestis?

Tugev poliitika teoreetik on Jaak Allik. Aga seal see on, praktikas pole sellest talle endale mingit kasu. Teistele on.

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2014”?
Suurim “ämber” oli see, kui Paet kolm korda nelja päeva jooksul Euroopa Parlamenti läks ja ümber mõtles. Ma saan vene välisministrist isegi aru: ta on normaalne mees, ega saa arvestada kapriisidega, mis korduvad Eesti välisministril kord ööpäevas!

Mis teid enim vihastab meie poliitilise elu juures? Ja mis rõõmustab?
Ah jah, et mis vihastab…. Enamasti, aeglus. Temperamendi küsimus. Ühepäevaseid elementaarseid asju debateeritakse kuude kaupa, see Soome-Ugri venimus viib endast välja kelle tahes. Parem on meenutada täielikke äpardumisi, a la Ilves. Ja nendest õppida. Muide, hea on Rein Lang, Kilk, meeldib Muuli.

Kui tähtis on teie jaoks tervis? Kas näiteks lause “ma pole aastaid puhkust välja võtnud” on asi millega uhkustada või näitab see pigem hoolimatust enda suhtes? Kuidas teie ennast “laete”?
Puhkus on see, mille nimel elada. Minu reegel on nõuka aegade pedagoogi oma — 48 tööpäeva aastas. Teine reegel, tegevusi tuleb vaheldada — lisaks Riigikogule, olen teinud kom filmi, kirjutanud raamatuid, õpetan ülikoolis, suusatan, hea sakusmendiga võtan viina. Üks asi veel — puhkus peab olema järjestikune, mitte nii et päev siin, teine seal… esimene nädal läheb rabelemistest väljumiseks, viimasel hakkavad jamad juba meelde tulema. Puhkus on need nädalad seal vahepeal.

Vaata ka:
Igor Gräzin Anna-Maria Galojan’ist: Meil on juba selline riik, kus kurjategijaid kiusatakse vangipanemisega
Ohmygossip räägib õigusteadlase, poliitiku, juristi ja Reformierakonna ridades Riigikokku kandideeriva Igor Gräzin’iga Tallinna Televisioonist, saatejuhtimisest ning mitmetest avaliku elu tegelastest.

Igor Gräzin Ohmygossip.ee’le: Jõuluvanalt ootan igal aastal ühte ja sama kingitust…
“Soovin, et jõulud kestaksid kauem. Aga ei kesta ju. Südamelt seda, et sellel aastal jõudis kohale teadmine, et peaaegu kõik inimesed on head ja ausad, ainult et neist ei taheta ei rääkida ega kirjutada,” räägib poliitik ja õigusteadlane Igor Gräzin Ohmygossip.ee’le.

Õigusteadlane Igor Gräzin Ohmygossip.ee’le: Jälgisin toitumist ja kaal läks nii alla, et ära ehmatas

“Vahepeal jälgisin ja siis läks kaal nii alla, et ära ehmatas. Seega, eriti ei jälgi, aga liialt kah ei laamenda,” naljatleb Igor Gräzin kommenteerides teemat, kas ta oma toitumist jälgib. “Muide töö on selline, et sööd, kuidas juhtub,” räägib tuntud  Eesti õigusteadlane, poliitik, jurist ja reformierakondlasest riigikogu õiguskomisjoni liige Ohmygossip.ee’le.