“Riik peaks looma sellise maksu- ja ettevõtluskeskkonna, mis aitaks ära hoida inimeste lahkumise Eestist ning aitaks siia meelitada rohkem välisinvesteeringuid. Meie inimesed ongi tegelikult meie valuuta, keda tuleb hoida. Praeguseks on Eestist lahkunud üle 100 000 inimese ja väga raske on neid praeguse poliitikaga siia tagasi meelitada,” räägib Tallinna Ettevõtlusameti ettevõtluse arendamise osakonna juhataja ning Keskerakonna ridades Riigikokku kandideeriv Jaanus Mutli Ohmygossip.ee’le.

Mida saab üksikisik teha, et oma majanduslikku heaolu suurendada? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Väga oluline on hea haridus, aga peab olema ka ettevõtlik ja uskuma endasse. Tuleb tegelda sellega, mis sulle endale rõõmu ja rahulolu pakub. Siinkohal tuleb meelde Walt Disney poolt öeldu: „Kui sa suudad sellest unistada, siis sa suudad selle ka teoks teha“.

Ettevõtjad peavad rohkem oma töötajaid hindama ja suhtuma nendesse austusega. Mitte võtma neid kui tööriistu, kes aitavad neile võimalikult suurt kasumit teenida. Aga üldiselt on Eesti ettevõtjad igati tublid ja innovaatilised. Meie ainuke häda on see, et me oleme väikesed ja meil on seetõttu kordades raskem pildile pääseda.

Riik peaks looma sellise maksu- ja ettevõtluskeskkonna, mis aitaks ära hoida inimeste lahkumise Eestist ning aitaks siia meelitada rohkem välisinvesteeringuid. Meie inimesed ongi tegelikult meie valuuta, keda tuleb hoida. Praeguseks on Eestist lahkunud üle 100 000 inimese ja väga raske on neid praeguse poliitikaga siia tagasi meelitada. Meil pole neile midagi pakkuda. Kui rääkida inimese tasandilt, siis riik peab võtma vähem neilt, kes vähem teenivad ja rohkem peavad maksma need, kes rohkem teenivad. Praeguse maksupoliitikaga võidavad rohkem need, kes rohkem teenivad, mis tähendab seda, et palgalõhe rikkamata ja vaesemate vahel suureneb veelgi.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?

See, mis toimub maailmas, mõjutab loomulikult ka Eestit. Kui Eesti majanduskasv aastas on 2-3 protsenti, siis pole meil põhjust nurisemiseks. Samas on selge, et ilma muutusteta ei ole Eesti suures plaanis jätkusuutlik, sest meie rahvaarv väheneb ja elanikkond vananeb ning ühel hetkel saab raha lihtsalt otsa, sest maksumaksjaid ei ole enam piisaval hulgal.

Millised on teie uusaastalubadused – endale, perele, riigile?
Ma ei ole uusaastalubadusi kunagi andnud. Kui midagi teha, siis teha maksimaalselt ja pühendumusega. Seda siis nii töö- kui ka eraelus.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?
Äris kindlasti Tiit Vähi ja Indrek Neivelt. Nad räägivad alati otse ja ilustamata ning inimestele arusaadavalt. Poliittasandil otseselt eeskujusid ei ole, üritan parimatelt õppida.

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2014”?

Minu arvates oli aasta ämber see, kuidas Kooseluseadus vastu võeti. Eesti riik ei olnud selleks veel selgelt valmis.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?

Parim investeering on alati investeering lastesse, sest lapsed on meie tulevik. Ilma järelkasvuta ei ole ka meie riiki. Vähene sündivus on väga suur oht meie riigi püsimajäämisele. Minul on hetkel ainult üks laps ja seega on minu investeering veel tagasihoidlik. Aga kindlasti investeerin tulevikus sellesse veel.

Keda peate kõige tugevamateks poliitikuteks Eestis?
Eestis on kolm suurt poliitikut – Laar, Kallas ja Savisaar. Kaks esimest ei ole enam aktiivses poliitikas. Seega on Eesti kõige tugevam poliitik hetkel Edgar Savisaar.

Mis teid enim vihastab meie poliitilise elu juures? Ja mis rõõmustab?
Ma ei saa öelda, et see mind vihastab, aga mind häirib tugevalt see, kui suur on Eestis teineteisele ärapanemise soov ning tihtilugu vahendeid valimata. Sallivust võiks olla rohkem.

Mind rõõmustab see, et kõik ei ole veel kadunud ja mina küll usun paremasse Eestisse. Aga selleks on vaja muutust, on vaja teha teisiti. Me oleme riigina seisma jäänud ja imetleme viimased aastad ainult oma naba.

Kui tähtis on teie jaoks tervis? Kas näiteks lause “ma pole aastaid puhkust välja võtnud” on asi millega uhkustada või näitab see pigem hoolimatust enda suhtes? Kuidas teie ennast “laete”?
Tervis on kõige alus, sest ilma hea terviseta ei ole võimalik elada kvaliteetset elu. Selleks tuleb olla kehaliselt aktiivne ja toituda võimalikult tervislikult. Need inimesed, kes ei puhka, teevad karuteene ainult iseendale, sest see kõik tuleb neile endile tulevikus kehva tervise näol tagasi. Keha ja vaim vajavad regulaarselt puhkust.

Mina laen ennast sporti tehes, sest see aitab mul ennast välja lülitada igapäeva muredest ja pingetest. Hea võimalus akude laadimiseks on ka reisimine, kui selleks parasjagu piisavalt aega ja rahalisi võimalusi on.