“Eestil läheb täpsel nii hästi kui Euroopa suurriikidel ja põhjamaadel. Kui nende majandus pöörab kasvule, siis sellega läheb kaasa ka meie majandus. Eesti on teinud omal ajal õigeid otsuseid IT teadmistel põhineva majanduse suunas, usun, et see tagab meile naabritega võrreldes parema konkurentsivõime lähiaastatel,” räägib Keskerakonna ridades Riigikokku kandideeriv Kristiine linnaosa vanem Andrei Novikov Ohmygossip.ee’le.

Mida saab üksikisik teha, et oma majanduslikku heaolu suurendada? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Esiteks pean ma sügavalt lugu inimestest, kes on oma elu jooksul suutnud ehitada üles ettevõtte ning seeläbi pakkunud tööd nii enesele kui ka laiemale inimeste ringile. Riik peaks omalt poolt soodustama ettevõtlust, tagama selged ning stabiilsed reeglid, mis tagavad kindlustunde nii ettevõtjale oma tegevuse planeerimisel kui ka lõpptulemusena töötajale oma töökoha säilimise osas. Üksikisiku seisukohalt on elus edasijõudmise võti praktiliselt kõigis eluvaldkondades üks – see on kombinatsioon töökusest, enesearendusest ja õnnest. Kui viimast on raske endal suunata, siis esimesed kaks on kindlalt iga indiviidi kätetöö.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?
Ennustamine on üks tänamatu tegevus üldse ja parima meelega sellega ei tegeleks. Üldiselt näen ma täna veel ikka 2008.a kriisi jälgi või isegi pigem seda, et toonased probleemid on QE meetmetega lihtsalt edasi lükatud. Küsimus jääb lahtiseks, millal toonased sisuliselt raha juurdetrükkimisega edasi lükatud probleemid taas päevakorda tõusevad. Kõikidest tänastest majandus ja poliitkriisidest on kõige enam kasu saanud Hiina, mille koht maailmamajanduses liigub üha enam pariteedi poole USAga. Kui Hiinal õnnestub jääda eemale sõjalistest konfliktidest ületab ta lähiaastatel majandusliku võimsuse poolest USAd (viimane jääb endiselt „targa majanduse“ maailmaliidriks). Lähisida jääb endiselt maadlema oma spetsiifiliste probleemidega ning seepärast ei saa nendest lähimas tulevikus mingit tõsiseltvõetavat maailmamajanduse osa.

Eestil läheb täpsel nii hästi kui Euroopa suurriikidel ja põhjamaadel. Kui nende majandus pöörab kasvule, siis sellega läheb kaasa ka meie majandus. Eesti on teinud omal ajal õigeid otsuseid IT teadmistel põhineva majanduse suunas, usun, et see tagab meile naabritega võrreldes parema konkurentsivõime lähiaastatel.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?
Ärimaailmas pean ma lugu igast ettevõtjast, kes on loonud kasvõi ühe töökoha. Poliitikutest meeldib mulle väga näiteks Singapuri esimene peaminister Lee Quan Yew

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2014”?

Riigi alkoholipoliitika.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?

Investeerida tasub alati haridusse.

Mis teid enim vihastab meie poliitilise elu juures? Ja mis rõõmustab?
Kohati on tunne, et poliitikud on takerdunud minevikku sedavõrd, et see segab neil endil näha tänase Eesti tulevikku. Rõõmustab, et olukord pole lootusetu.

Kui tähtis on teie jaoks tervis? Kas näiteks lause “ma pole aastaid puhkust välja võtnud” on asi millega uhkustada või näitab see pigem hoolimatust enda suhtes? Kuidas teie ennast “laete”?
Tervis on kahtlemata tähtis, kuid isiklik küsimus, mille puhul on oluline vaid inimese enda aus vastus iseendale. Õnneks ei ole mul enesel tulnud pähe seda küsimust endale esitada – see on kindlasti hea märk.