“Investeerige tervisesse. Jätke suitsetamine ja joomine. Lihtne tõde on see, et kui te haigeks ja nõrgaks jääte, siis te pole enam kellelegi vajalik,” rõhutab tervise olulisust presidendilt nooremleitnandi auastme pälvinud Eesti ajakirjanik, esseist ja kirjanik Andrei Hvostov. Ohmygossip räägib Sotsiaaldemokraatide ridades Riigikokku kandideeriva mehega majandus- ning poliitikateemadel.

Mida saab üksikisik teha, et oma majanduslikku heaolu suurendada? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Ma saan “üksikisikust” rääkides ainult omaenda kogemusele toetuda. Üldiselt on nii, et mida väiksemad on minu vajadused, seda rikkam ma olen. Olla jalgratta omanik on tunduvalt odavam kui omada autot. Pole olemas sellist asja nagu kohustuslik elustandard – et pean sõitma just sellise autoga, pean puhkama just seal ja seal, kandma just niisuguseid riideid. Eks ole näiteid meil kõigil, kus sellise iseendale pandud taseme tagaajamisel töötatakse end surnuks või tõugatakse oma perekond viletsusse. Väga soovitan ka loobuda alkoholist, või siis tarbida seda minimaalselt.

Ettevõtjatest. Jälle, see on hästi üldistav küsimus, et mida nad peaks muutma. Üldistavalt vastates: nad peavad tegutsema teadmisega, et firma kõige väärtuslikum osa on inimesed, kes seal töötavad. Ei ole asi isegi selles, et inimestele peab kõrge palganumbriga teada andma, kuidas neid hinnatakse; on ka teisi viise. Ma tean hämmastavaid näiteid, kus firma omanikud/juhid käituvad oma töötajatega umbes nii nagu oleks tegemist mingi hingetu inventariga.

Riik. Sama mis eelnev. Inimesed on kõige tähtsam. Seda deklareeritakse, aga praktikas pole seda mitte alati tunda. Hüva, raha pole ja raha ei tule, et kõiki poputada. Aga lapsi peab poputama. Kõiki lapsi.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?

See on täiesti filosoofiline küsimus. Mis tähendab tänases maailmas olla “võitja?” Pakun välja oletuse, et võitja defineeritakse lähimal aastakümnel selle põhjal, kas ta suudab oma riigi/territooriumi hoida suurtest vapustustest eemal. Ma ei kadesta prantslasi, hollandlasi, taanlasi ega rootslasi. Neil on kuhjumas niisugused probleemid, mida meie üldse ei tea.

Millised on teie uusaastalubadused – endale, perele, riigile?
Katsuks ellu jääda :)

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?

Eeskujuks on see inimene, kellega mul on ühine laps. Ta on olnud paaris ettevõttes CEO, ta on töötanud avalikus sektoris, ta suudab kõike, jäädes seejuures inimlikuks ehk selliseks juhiks, kes väärtustab oma töötajaid. Maailma mastaabis Angela Merkel. Ma olen üldse seda meelt, et vaid naised suudavad maailma päästa.

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2014”?
Ühelt poolt justkui sellise mõiste leiutamine nagu “sisserändaja poeg”, aga teisalt on see võibolla hoopis aasta heategu. Hüva. Aasta ämber on Siim Kallase “pagendamine” tagasi Brüsselisse. Kallas olnuks peaministrina täpselt see, mida me vajame.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?
Hahaha! Investeerige tervisesse. Jätke suitsetamine ja joomine. Lihtne tõde on see, et kui te haigeks ja nõrgaks jääte, siis te pole
enam kellelegi vajalik.

Keda peate kõige tugevamateks poliitikuteks Eestis?

Kõik need, kes on suutnud vähemalt 15 aastat pildil püsida. See on saavutus. Olgu pluss – või miinusmärgiga, aga saavutus.

Mis teid enim vihastab meie poliitilise elu juures? Ja mis rõõmustab?
Vihastab mingite absoluutsete tõdede kuulutamine. Rõõmustab see, et meil on üldse poliitiline elu olemas ja see on täitsa keevaline mõnikord. Ma ju mäletan nõukogude aega väga hästi. Ma võrdlen praegust möödanikuga.

Kui tähtis on teie jaoks tervis? Kas näiteks lause “ma pole aastaid puhkust välja võtnud” on asi millega uhkustada või näitab see pigem hoolimatust enda suhtes? Kuidas teie ennast “laete”?

Lause “ma pole aastaid puhkust välja võtnud” on lihtsalt kohutav. Peaaegu sama jube nagu “töötan nii palju, et mul pole isegi laste
jaoks aega.” Marss puhkama!