“Lähemate aastate trendid on kahjuks sellised, et vaesed muutuvad vaesemaks ja rikkused pigem tsentraliseeruvad kui et jagunevad võrdsemalt,” räägib Riigikokku kandideeriv Erakonna Eestima Rohelised volikogu esimees Agu Kivimägi Ohmygossip.ee’le.

Mida saab üksikisik teha, et oma majanduslikku heaolu suurendada? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Ettevõtjad on ühiskonnale vajalikud, tooksin paralleeli organismiga, tegemist oleks maoga mis muudab söögi organismile vajalikeks toitaineteks, üritab kõi ära seedida mis ette antakse. Ettevõtjaks olemine nõuab spetsiifilisi instinkte. Ma ei näe vajadust eraldi ettevõtjatele suunatud moraaliõpetuse jagamist, pigem tuleks muuta ettevõtluskeskkonda nii, et edukad ja lugupeetud oleksid need kellest ühiskonnal nii majanduslikus kui vaismes mõttes enim kasu on. Eesti ühiskond vajab tervikuna väärtusi ja moraaliõpetust.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?

Lähemate aastate trendid on kahjuks sellised, et vaesed muutuvad vaesemaks ja rikkused pigem tsentraliseeruvad kui et jagunevad võrdsemalt. Väärtuste ja ideede kadumisel muutub varade kogumine ühiskonna eliidi pea ainsaks eesmärgiks, mis omakorda viib ühiskonna sidususe kadumisele. Maailmas tugevnevad ideede mõju, mille eest inimesed on valmis surema. Majandusliku üleolekuga pole enam võimalik rahu ja heaolu saavutada, seega kriisid süvenevad.

Millised on teie uusaastalubadused – endale, perele, riigile?
Selle aasta lubadus või eesmärk on – püüan armastada kõiki ja käituda kooskõlas südametunnistusega.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?

Kaheksa aasta eest olin seisukohal, et parim investeering on investeering tervisesse, siis elame 10 aastat kauem ja surres on aktsiaportfell vähemalt kaks või kolmkorda kallim. Tänaseks olen leidnud parema investeeringu. See on armastus inimeste vastu – eranditult kõigi keda kohtad. Tasub ennast ära õnneliku eluna ja ka raha leiab tee õnneliku juurde.

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2014”?
2014 tegi enim meelehärmi see kuidas kooseluseadusega toimetati, seadus ei lahendanud probleeme mida avalikes väitlustes väideti – need vajavad siiani lahendamist, eirati rahva seisukohta ja anti abielule kui ajalooliselt pühale mehe ja naise kooselu institutsioonile labane – seksuaalsest orientatsioonist lähtuv, sisu.

Samuti ei saa rahul olla rahva ühisvaraga riskimisega. Ma plaksutaks käsi kui mõni energiatootmise tippjuht oma ideed rahvusvahelisele rahale maha müüks ja saaks nii Eesti rikkaimaks inimeseks. Ühisvaraga tuleks siseriiklikult eestlaste elu parandada, mitte mõttetute riskidega tuulde lasta.

Mis teid enim vihastab meie poliitilise elu juures? Ja mis rõõmustab?
Ma ei vihastu, kuid mõned asjad võiksid paremini olla. Riigil puudub idee või eesmärk, mis inimesi ühendaks ja millega samastuda. Isikliku rikkuse kogumine kahjuks ei ühenda vaid vastandab. Vajadus toidu ja sooja järgi on inimese ürgvajadus, see ei ole võrdväärne asendus iseseisvuspüüdlusele või selle kaitsele. Heaolu on koostöö tagajärg, mitte vastupidi – saame rikkaks ja siis hakkame teistest hoolima.