“Mul pole eeskujuks ühtegi konkreetset inimest. Igal tuntuse pälvinud persoonil on omad head ja vead. Hindan nii ärimaailmas kui poliitikas inimesi, kes on ausad, omakasupüüdmatud, kes aktsepteerivad ka teiste arvamusi, neid, kes on visalt ning raskusi ületades oma eesmärgid teostanud,” räägib pedagoogi ja arvamustoimetajana töötanud Keskerakonna ridades Riigikokku kandideeriv Põlva Koit OÜ korrektor Eve Salundi Ohmygossip.ee’le.

Mida saab üksikisik teha, et oma majanduslikku heaolu suurendada? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Üksikisik, isegi kui ta astub konkreetseid samme oma heaolu suurendamiseks, saab praegu kokku hoida vaid oma kõhu või pere toidulaua arvelt. Muidugi ei saa seda nimetada kokkuhoiuks, sest tervis kannatab.

Ettevõtjatel on hetkel väga raske midagi muuta, sest erinevate riigi poolt kehtestatud maksude ja kohustustega on neil nii enese säilitamise kui tootlikkuse tõstmisega raskusi.

Riik peaks näiteks paindlikumalt suhtuma ettevõtlusse maapiirkondades. Riik peab tagama majandustegevuse, kus ettevõtjal on julgust tegutseda. Maksusüsteem peaks olema selline, mis soodustab äritegevust, mitte ei pidurda.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele?
Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?
Riigil on oluline roll ettevõtluse arendamisel. Kui ettevõtjatel on võimalik luua ja tagada kõrge tööviljakusega töökohad, kasutada kaasaegseid tehnoloogiaid, Eesti põllumajandustoodangu eksport ületab impordi, võib olukord muutuda. Need on vaid mõned Keskerakonna eesmärgid, et Eesti majandust lähiaastatel arendada. Reformierakonna ja IRL-i valitsuse juhtimise tõttu on praegune majanduse arengumudel ammendunud.
 
Ausõna, majandus pole minu kõige tugevam külg ning seetõttu ennustada ei taha. See on aga kindel, et ükski kriis ei kesta lõputult.

Millised on teie uusaastalubadused – endale, perele, riigile?

Üldiselt on mul seisukoht, et iga antud lubadus on võlg. Kui nüüd järele mõelda, siis viimatine suurem lubadus jääb nooruspõlve – lubasin sünnitada kolm last. Seda ka tegin, mul on kolm täiskasvanud poega.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?

Olen seetõttu vist n-ö kiiksuga, et mul pole eeskujuks ühtegi konkreetset inimest. Igal tuntuse pälvinud persoonil on omad head ja vead. Hindan nii ärimaailmas kui poliitikas inimesi, kes on ausad, omakasupüüdmatud, kes aktsepteerivad ka teiste arvamusi, neid, kes on visalt ning raskusi ületades oma eesmärgid teostanud.

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2014”?
Minu seisukoht Aasta ämbri osas – kiirustades vastu võetud tööhõivereform.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?

Naiselik vastus. Parima investeeringiu olen teinud oma laste kasvatamisse – ilmselt ka suurima, kuid mitte piisava, vaid olemasolevate võimalustega arvestades.

Keda peate kõige tugevamateks poliitikuteks Eestis?
See on jälle see kõige, millele ma ei saa vastata. Eestis on palju tugevaid poliitikuid. Ma ei taha taas ühtegi nime nimetada, kuid kinnitan, et erinevate meediakanalite või ajakirjanduse kaudu võib jääda inimesest hoopis teistsuguse mulje. Siinkohal toetun isiklikule kogemusele.

Mis teid enim vihastab meie poliitilise elu juures? Ja mis rõõmustab?

Kas just vihastab, kuid nördima paneb koostöövalmiduse puudumine. Olen ennegi öelnud, et liiga tihti jääb mulje, et meie riiki juhivad Krõlovi valmist teada Luik, Haug ja Vähk.

Kui tähtis on teie jaoks tervis? Kas näiteks lause “ma pole aastaid puhkust välja võtnud” on asi millega uhkustada või näitab see pigem hoolimatust enda suhtes? Kuidas teie ennast “laete”?
Tevis on tähtis, kuid perearsti vastuvõtule iga probleemiga ise ei registreeri. Mõtlen, et mõnel on minu broneeritud aega ehk rohkem vaja. Meil on väga kompetentsed apteekrid, kellelt saab ka nõu ning abi.

Kindlasti pole see lause, millega uhkustada ning näitab hoolimatust enese suhtes. Iga-aastane puhkus on sama oluline kui korralik uni.

Laen oma akusid mitmeti. Kõik sõltub n-ö sellest, kui tühi olen. Vahel aitab pingetest üle saada väike jalutuskäik, teine kord on vaja koristada, füüsilist tööd või käed mullaseks teha. Kui teisiti ei saa, võib ka nutta. Vihmale järgneb ikka päike.