“Eesti suurimaks väärtuseks on inimvara ja selle heaolu. Oluline on, et meie inimestel oleks kodumaal tööd ja leiba,” räägib Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Viljandi osakonna esimees, Viljandi linnavolikogu liige ja Euroopa Parlamendi liikme Ivari Padari nõunik Randel Länts Ohmygossip.ee’le.

Mida saab üksikisik teha, et oma majanduslikku heaolu suurendada? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Sõltub, millega inimene tegeleb. Ehk siis kas tema võimuses on suurendada oma tulusid või peab üle vaatama hoopis oma igapäevase tarbimise.

Ettevõtja ja riik peavad rohkem inimesi märkama. Ettevõtja ülesanne on väärtustada inimkapitali ehk kuidas oma töötajaid motiveerida ning neid vääriliselt tasustada. Riigi asi on aidata järgi palgataseme alumist osa, tõstes miinimumpalka.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?

Lähiaastate ennustamine on keeruline. Usun, et vähesed suutsid näiteks 2014. aasta alguses ennustada Venemaa agressiooni Ukraina suunas ja sellest tulenevalt uut majandusolukorda.

Euroopa Liidu lähituleviku väljakutsed on ühisturu arendamine, tööturu reformimine ja USA-ga vabakaubandussuhete sõlmimine.

Eesti suurimaks väärtuseks on inimvara ja selle heaolu. Oluline on, et meie inimestel oleks kodumaal tööd ja leiba.

Millised on teie uusaastalubadused – endale, perele, riigile?
Ma anna uusaastalubadusi. See tähendab, et minu jaoks ei alga kunagi üks periood 1. jaanuaril ja lõpe 31. detsembril. Pigem sean eesmärke sõltumata kuupäevadest ning püüan neid ka ellu viia, olgu siis need isiklikud või tööalased.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?
Eestist on mulle suurimaks eeskujuks Eiki Nestor. Professionaalne poliitik, samas lihtne ja tore inimene. Ettevõtjatest meeldib mulle Indrek Neivelti ühiskonnakäsitlus, mis märkab kasumimarginaali suurendamise kõrval ka inimest.

Välismaalt otsesed eeskujud puuduvad. Tuliselt elasin kaasa Tony Blairi ja uusleiborite tegemistele. Meeldis nii nende stiil kui klassikalise vasakpartei reformimine kaasaegseks urbanistlikuks peavooluerakonnaks.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?

Parim investeering on (kasvavad) lapsed.

Keda peate kõige tugevamateks poliitikuteks Eestis?

Neid, kes oskavad sõna pidada ja vajadusel ei öelda. Kes räägivad asjast ja on selles kirglikud. Ja kes on vabal hetkel harilikud inimesed ning ei aja sõprusringkondades poliitilist valveteksti.

Mulle on väga sügava mulje jätnud näiteks Liina Tõnisson ja Katrin Saks.

Mis teid enim vihastab meie poliitilise elu juures? Ja mis rõõmustab?
Enim häirib politikaanlus. Ehk nähtus, kui muutub poliitiku istekoht, muutub ka seisukoht. Leian, et peame seisma ühiste asjade eest sõltumata, kas oleme võimul või mitte. Teisisõnu puudub paljudel riigimehelikkus.

Rõõmustab, et siiski on olemas ka eelmises lõigus kirjeldatule erandeid.

Kui tähtis on teie jaoks tervis? Kas näiteks lause “ma pole aastaid puhkust välja võtnud” on asi millega uhkustada või näitab see pigem hoolimatust enda suhtes? Kuidas teie ennast “laete”?
Tervis on perekonna kõrval edukuse ja eesmärkide täitmise eeldus. Püüan kaks-kolm korda nädalas tegeleda spordiga, olgu selleks sörkjooks, mõni pallimäng või niisama võimlemine.

Laadimiseks on veel tarvis ka lõõgastuda. Põhiline on, et saaks mingil ajal olla harilikust keskkonnast väljas. Selleks on mul võimalik minna maale või reisima. Viimast püüan paar korda aastas ette võtta.