“Aina enam andekaid ja tegusaid inimesi ei saa piisavaid väljakutseid ning peavad leppima piskuga. Ettevõtlus kiratseb, kunsti ja raamatuid, ei osteta, teadust ei vajata, enamus meist saab närust palka ja paljud putkavad välismaale paremat elu otsima. Riik peaks võtma ette samme majanduse radikaalseks ergutamiseks,” räägib Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ridades Riigikokku kandideeriv eesti kirjanik Urmas Espenberg Ohmygossip.ee’le.

Mida saab üksikisik teha, et oma majanduslikku heaolu suurendada? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Üksikisikut aitavad igas olukorras tugevad iseloomujooned — andekus, töökus, võime olukorda trotsida ja asjadega hakkama saada, samuti hea haridus ja paljud oskused. Kahjuks oleme Eestis jõudnud hetkel olukorda kus ka neist asjaoludest ei ole palju abi. Ülejäänutel on hoopiski raske. Aina enam andekaid ja tegusaid inimesi ei saa piisavaid väljakutseid ning peavad leppima piskuga. Ettevõtlus kiratseb, kunsti ja raamatuid, ei osteta, teadust ei vajata, enamus meist saab närust palka ja paljud putkavad välismaale paremat elu otsima. Riik peaks võtma ette samme majanduse radikaalseks ergutamiseks, hetkel kõik seisab. Näiteks pakub EKRE, et riik võiks langetada käibemaksu 10-le %-le. See vähendaks ettevõtte maksukoormust, alandaks hindu ja soodustaks tarbimist, mis omakorda taaskäivitaks majanduse. Ettevõtjad võiks olla töötajate suhtes mõistvamad ja mitte kohtlema neid alandavalt.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?

Nagu ütles majandusteadlane Andres Arrak, Euroopa on uinuv kontinet, mille majandus tammub paigal, sest selle ülesehitus on üdini vale. Sellise majanduse väljavaated on vaatamata suurusele ja ostujõule nutused. Finantskriis oli suure kriisi sissejuhatus. Kui majanduses ei rakendata õigeid turumajanduslikke meeteid, ootab Euroopat ees tume tulevik. Euro on üks selle kriisi märksõnu. Eesti peaks püüdma vähemasti oma majandust elavdada ja oma joont ajama. Kriisist väljuvad võitjatena USA, Hiina ja India, Venemaa ja Ukraina, kui nad ei suuda rahu teha, vajuvad mõlemad kokku, halvimal juhul viies endaga kaasa ka meid ja kogu Euroopat.

Millised on teie uusaastalubadused – endale, perele, riigile?
Nagu ikka – kaotada kaalus 10 kg, et perel läheks hästi, et vanem tütar 9 a. saaks palju karikaid iluuisutamises aga väiksem 5 a. õpiks lugema ja saaks normaalsesse kooli. Et riik jääks vabaks, et me ei satuks taas Venemaa alla ja et meie majandus hakkaks edenema ja demokraatia taastaks. Et Euroopa Liit korrastuks ja muutuks elujõuliseks, et võidaks mõistus ja EKRE saaks parlamenti.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?

Paljud minu eeskujud on kahjuks varjud minevikust — Eesti ärimeestest Aadu Luukas, välismaalt Steve Jobs, samuti Bill Gates. Poliitikutega on lugu sama, selliseid isiksusi nagu Reagan, Thathcer või Blair hetkel kuskilt ei paista. Lennart Meri, vaid täiendab seda nimistut.

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2014”?

Kooseluseadus ja selle vastu võtnud seltskond. Riik ei tohiks, pealegi räpakal moel, ebademokraatlikult sekkuda inimeste ellu ja ainsa hetkega purustada tsivilisatsiooni põhitõdesid. Abielu jäägu selliseks nagu on olnud ja homod olgu koos kui tahavad.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?

Olen peamiselt investeerinud perekonda ja lastetesse, sest mul puudub usk pensionifondide edukusse ja jätkusuutlikusse. Hea seltskond kodus on väärtus, aga üksindus maailma jubedamaid asju. Samuti olen investeerinud loomingusse ja see on teatud ettemaks tulevikku, kui mind ehk enam füüsiliselt pole.

Keda peate kõige tugevamateks poliitikuteks Eestis?
Raske küsimus, sest käimas on valimised, ei taha vastaseid kiita. Igal erakonnal on mingi tugev isiksus, aga usun, et meie Mart Helme on neile vääriline vastane.

Mis teid enim vihastab meie poliitilise elu juures? Ja mis rõõmustab?

Pidev valetamine ja vassimine, korruptsioon, mitmesugused rahalised manöövrid ja jokk skeemid. Ka kahepalgelisus on jube ja see iseloomustab eeskätt sotse, nemad räägivad erinevatele valijatele erinevat juttu — aga alati on see „meelepärane“. Keegi ei taha tunnistada probleeme.

Rõõmsaid asju on vähe, ehk muutub siis midagi, kui mõni uus parlamendiväline jõud nagu EKRE sisse saab.

Kui tähtis on teie jaoks tervis? Kas näiteks lause “ma pole aastaid puhkust välja võtnud” on asi millega uhkustada või näitab see pigem hoolimatust enda suhtes? Kuidas teie ennast “laete”?
Tervis on ülioluline, sellest algab kõik. Energia peab kehas liikuma, inimene vajab päikest, seksi, armastust, aga ka palju sporti ja liikumist. Meditatsioon pole paha. Alkohol, kanep ja sigaretid on aga out, need on kunstlikud ergutid, mis tekitavad pohmelli ja maailma nägemist halbades toonides. Mitte puhkamine on täielik hoolimatus nii enda kui teiste suhtes, kuigi rahapuudusel on ka mul neid vahele jäänud. Enda laadimiseks on hea teha midagi füüsilist nagu lume rookimine või aiatööd, muru niitmine, ehitus, remont värvimine. Pühendan palju aega perele ja ühistele üritustele.