“Riik, see tähendab valijaskond, peaks välja vahetama neli kliki-erakonda, või siis vähemalt parlamenti valima uusi jõude. Riigi seadusandlus vajaks üsna põhimõttelisi muudatusi,” räägib Eesti Konservatiivne Rahvaerakonna nimekirjas Riigikokku kandideeriv Andrus Leberecht Ohmygossip.ee’le.

Mida saab üksikisik teha, et oma majanduslikku heaolu suurendada? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Riik, see tähendab valijaskond, peaks välja vahetama neli kliki-erakonda, või siis vähemalt parlamenti valima uusi jõude. Riigi seadusandlus vajaks üsna põhimõttelisi muudatusi. Olemasoleva olukorra siseselt midagi muuta või paremaks teha sarnaneb rohkem tule kustutamisele. EKRE ettepanekud on kõik programmis olemas, aga ka lühendatud kujul valimiste tarbeks voldikul trükituna. Mõlemad variandid on EKRE kodulehel, seega kõigile huvilistele saadaval.
 
Ettevõtjad ilma vastava seadusandliku toetuseta või surveta ei saa midagi muuta, seega kõik ikka oleneb seadusandjast. Niipalju muidugi saab suhtumises muuta, et mõttetu on loota nonde nelja erakonna peale, kes muudkui valitsevad, aga midagi ei muutu. Seega mõtlemist on vaja muuta.

Üksikisik peab otsustama, keda tema uues valitavas Riigikogus näha tahab. Majanduslik heaolu sõltub üksikisiku enda otsustest, kui tema tahab Riigis muudatusi, siis tema läheb valima. Kui ta ei taha muudatusi Riigis, siis ta ei lähe valima.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?

Suuresti oleneb see suurriikide ja EL majanduslikust võimekusest, mis Eestis juhtuma hakkab. Aga maailmamajandusele endale – lihtsam on siin ju lugeda Igor Mangi horoskoopi, saab tõepärasema pildi.

Ma ei ennusta üldjuhul, kuigi kunagi nooruses olen kaarte soovijatele pannud. Aga kindlasti tuleb võitjana välja Hiina, ilmselt ka Saudi Araabia.

Millised on teie uusaastalubadused – endale, perele, riigile?

Kindlalt luban, nagu olen juba mitmel pool ka kirjutanud, et jaanipäevaks kõrgeks kasvab rohi ja et mida aeg edasi kevade poole, seda pikemaks päevad lähevad. Nii endale, perele kui ka Riigile. Aga tühjade lubaduste andmine, mille teostumine suures osas ei sõltugi minust endast, see on lapsik. No luban veel, et ei sülita maha ja ei räägi ropusti.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?

Eestis kindlasti Mart Helme. Maailmamastaabis Tema Pühadus Tenzin Gyatso XIV dalai-laama. Äri jätaks meelsasti kõrvale.

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2014”?
Urmas Paet oma kummalise nn piirileppega.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?

Olen kaks last suutnud täiskasvanuks kasvatada.

Ikka lastesse, see peaks olema ju niivõrd arusaadav meie negatiivse iibega riigis.

Keda peate kõige tugevamateks poliitikuteks Eestis?
Seni kõige tugevam on hr Savisaar – ei võta teda ei ussi- ega püssirohi.

Mis teid enim vihastab meie poliitilise elu juures?
Ja mis rõõmustab?
Kõige enam vihastab mind meie poliitilise elu juures poliitika mängimine ehk politikaanlus. Nii kipub juba suur osa valijaskonnast samastama meie politikaanlust päris poliitikaga. See on muidugi vesi stagnantide veskile, sest ära lollitatud kodanikud ei pruugi valima minna ja nii võib juhtuda, et Riigis muudatusi ei tulegi.

Rõõmustab, et siiski on üksikuid poliitikuid, kes julgevad ka sõnadesse panna selle, mis Riigis toimub.

Kui tähtis on teie jaoks tervis? 
Tervis on ju esmatähtsusega.

Kas näiteks lause “ma pole aastaid puhkust välja võtnud” on asi millega uhkustada või näitab see pigem hoolimatust enda suhtes?
See on hoolimatus nii enda kui ka lähedaste suhtes, seega ka Riigi suhtes.

Kuidas teie ennast “laete”?
Küsimus on üsna intiimse suunitlusega, aga seda võin öelda, et „laen“ ennast meeldivas seltskonnas lähedaste inimeste seas, ent mõnikord ka täiesti ihuüksi looduses või muusikat kuulates või filmiklassikat vaadates (Tarkovski Solaris). Näed, juba läkski loetelu üsna pikaks.