“Meie pere parim investeering on kodu ostmine Peetri alevikku, kuigi kodu ostmist ei peeta tavapärases mõttes investeeringuks. Niisamuti tasub alati investeerida oma lapse haridusse ning samuti nii minu kui abikaasa vanemate paremaks toimetulekuks pensionieas. Investeeringuks võib pidada ka enda oskuste ja teadmiste pidevat arendamist, sest see, mis on inimese peas, on kõige riskivabam investeering,” räägib Reformierakonna ridades Riigikokku kandideeriv Tõnis Kõiv Ohmygossip.ee’le.

Mida saab üksikisik teha, et oma majanduslikku heaolu suurendada? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Igaüks meist saab püüda olla parim, õppida juurde uusi oskusi ja lihvida olemasolevaid. Kehaline aktiivsus aitab samuti palju kaasa ka tööalasele tulemusele, millest omakorda ju majanduslik heaolu tekib. Igaühel tasub aeg-ajalt kontrollida oma väärtust tööjõuturul, et oma tööjõu hinda õiglase hinna eest müüa.

Ettevõtjatelt aga ootan hoolivamat suhtumist oma töötajatesse, tegemist on inimressursiga, kelle abil ettevõtja uut väärtust loob ja kasumit teenib. Eriti oluliseks muutub oma töötajate hoidmine ja arendamine üldise tööjõu vananemise ja vähenemise tingimustes.
Riigi ülesanne on hoida maksusüsteem stabiilsena ning alandada tööjõumakse, mis kõige rohkem uute töökohtade loomist ja olemasolevatesse töötajatesse panustamist takistavad. Tänasest väiksem sotsiaalmaks ja töötuskindlustusmakse aitavad tööandjal suuremat palka maksta ning töötajate rahuolu kasvatada. Niisamuti tuleb riigil pidevalt tähelepanu all hoida töökeskkonna ohutus.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?
Majanduskriisist tulevad võitjatena välja need, kes suudavad olla paindlikud. Eesti väljus mõne aasta tagusest kriisist just tänu suutlikkusele võtta ette muutusi, niisamuti nagu meie lõunanaaber Lätigi. Soomel aga on juba tunduvalt keerulisem, sest paindlikkust on vähem ja sotsiaalkulud väga kõrgeks aetud. Kui me soovime Eesti muuta uueks Põhjamaaks siis peame hoidma oma parimat maksukeskkonda, veelgi efektiivsemaks muutma avalikku sektorit ja laskma inimestel kasvatada oma jõukust.

Millised on teie uusaastalubadused – endale, perele, riigile?

Mina olen endale lubanud, et annan jätkuvalt oma parima kõiges, mida ma ette võtan.
Perele olen lubanud, et läheme sel aastal eksootilisele reisile.
Riigile antud lubaduseks võib äkki pidada seda, et kandideerin Harju-ja Raplamaal Riigikogusse ning kasutan kõiki oma teadmisi ja oskusi, et valijatele selgitada, millised on mu põhimõtted ja mille eest ma seisan.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?

Ärimaailmas pean eeskujudeks neid, kes suudavad midagi esimesena teha. Kes ei heitu kõrvalistest arvamustest ega tagasilöökidest vaid ajavad meelekindlalt oma rida ning saavutavad edu. Ärimaailma eeskujud suudavad oma inimeste eest hoolt kanda, neid hoida. Poliittasandi eeskujuks pean Andrus Ansipit, kelle töövõime ja pühendumus on hämmastav. Kui poliitikas oleks temasuguseid rohkem, oleks tunduvalt vähem muresid.

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2014”?
Ma olen positiivse mõtlemisega inimene, kes mitte ainult ei mäleta häid asju vaid püüab ka rääkida headest asjadest. Minu jaoks jääb 2014 ajalukku USA president Barack Obama külaskäigu ja tema poolt Nordea kontserdisaalis peetud kõnega.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?

Meie pere parim investeering on kodu ostmine Peetri alevikku, kuigi kodu ostmist ei peeta tavapärases mõttes investeeringuks. Niisamuti tasub alati investeerida oma lapse haridusse ning samuti nii minu kui abikaasa vanemate paremaks toimetulekuks pensionieas. Investeeringuks võib pidada ka enda oskuste ja teadmiste pidevat arendamist, sest see, mis on inimese peas, on kõige riskivabam investeering.

Keda peate kõige tugevamateks poliitikuteks Eestis?

Ansipit nimetasin juba eelnevalt, aga teda tulebki juba Euroopa taseme poliitikuks pidada. Ka Siim Kallas on end näidanud tugeva poliitikuna, kellelt on ilmselt veelgi Eesti poliitikas tegusid oodata. Nimetatute kõrval on oma headust tõestamas uue põlvkonna Reformierakonna poliitik Taavi Rõivas.

Mis teid enim vihastab meie poliitilise elu juures? Ja mis rõõmustab?

Pealiskaudsus ja silmakirjalikkus ajab alati vihale, sealhulgas ka poliitikas. Rõõmustab kui oleme saavutanud üksmeele mingis küsimuses, mis inimeste elu paremaks muudab.

Kui tähtis on teie jaoks tervis? Kas näiteks lause “ma pole aastaid puhkust välja võtnud” on asi millega uhkustada või näitab see pigem hoolimatust enda suhtes? Kuidas teie ennast “laete”?
See, kes puhata ei oska, põleb varem või hiljem läbi. Ehk siis puhkamine on normaalne kvaliteetse töö osa. Minu jaoks on perega nädalavahetuse veetmine hea puhkus, suvel teeme ühiseid väljasõite lähemale ja kaugemale. Töönädala keskel aitab füüsiline pingutus vaimset väsimust leevendada. Kui vähegi lund on siis suusatan kodulähedases Jüri valgustatud suusarajal. Veixi rattatiimi liikmena käin regulaarselt Jüri spordikeskuses spinnitrennis, treener Raido Kodanipork juhendamisel. Reedene spinnitrenni järel on nädalaväsimus nagu peoga pühitud .