“Ettevõtjad peavad tänapäeva üha globaliseeruvamas maailmas olema paratamatult ambitsioonikamad, innovaatilisemad, otsima uusi turge/väljundeid, maandama sellega turundusriske. Avatud maailmas on ka töötajatel suuremad valikud. Seega tuleb panustada töötajatesse enam, nii nende tööalastesse oskustesse, tervisesse, vaba aega,”räägib Reformierakonna ridades riigikokku kandideeriv Keila linnapea Enno Fels Ohmygossip.ee’le.

Mida saab üksikisik teha, et oma majanduslikku heaolu suurendada? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Oma majandusliku heaolu suurendamiseks on erinevad teed, ühest valemit ei ole. On mõned põhieeldused: hea haridus, töökus, soov areneda.

Töötan pikka aega kohaliku omavalitsuse juhina. Ettevõtlustemaatika pole otseselt olnud kov ülesanne, kuid olen veendunud, et ettevõtluse hoogustamisega tuleb ja saab tegeleda igal tasandil. KOV muudab paremaks taristut, osaleb planeeringutes jms. Uute ettevõtete planeerimisel tekib nii mõnigi kord vaidlusi ümbruskonna elanikega, naabritega. Argumentidega peab arvestama, emotsioonid tuleks aga kõrvale jätta. Riigi roll on võimalikult soodsama majandusruumi loomine läbi maksukeskkonna, ausa konkurentsi, haritud töötajaskonna jms. Ettevõtete areng määrab meie kõigi elatustaseme.

Ettevõtjad peavad tänapäeva üha globaliseeruvamas maailmas olema paratamatult ambitsioonikamad, innovaatilisemad, otsima uusi turge/väljundeid, maandama sellega turundusriske. Avatud maailmas on ka töötajatel suuremad valikud. Seega tuleb panustada töötajatesse enam, nii nende tööalastesse oskustesse, tervisesse, vaba aega.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?

Eesti majandus on tihedalt seotud Euroopaga (maailmagagi), sealsed sündmused avaldavad selget mõju. Samas, arvan, et see on meie tugevus ja võimalus. Hõbedat ja kulda, isegi naftat meil pole. Kui aga vaadata vaid sellele rajatud majandust, ei peaks me kurvastama.
Kerge ei saa olema aga küllap saame hakkama.

Millised on teie uusaastalubadused – endale, perele, riigile?

Elu jooksul olen juba palju lubadusi andnud, mis jäänud veel täitmata. Neid püüangi tagantjärele täita. Kõike ilmselt ei õnnestu. Perele olen kõvasti võlgu.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?

Paljudelt, kellega kokku puutun, on midagi õppida. Aga üldiselt tõden – kõik me oleme inimesed!

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2014”?

Kes teeb, see eksib. Ma ei annaks välja sellist tiitlit.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?

Meie perekonnas on kõik kõrgharidusega, saavad hästi hakkama, vast on sinna õigesti panustatud. Oskustesse investeering on kindel investeering.

Keda peate kõige tugevamateks poliitikuteks Eestis?
Eestis on päris palju ausaid ja tublisid inimesi. Ma arvan, et seda kõige tugevamat ei olegi. Vähemalt mina ei tea. Poliitika on väga kollektiivne.

Mis teid enim vihastab meie poliitilise elu juures? Ja mis rõõmustab?

Aktiivne rumalus ja populism aga need on paratamatud demokraatia osad. Tegelikult pole asi nii hull, et Eestist ära minna. Mujal ei pruugi parem olla.

Kui tähtis on teie jaoks tervis? Kas näiteks lause “ma pole aastaid puhkust välja võtnud” on asi millega uhkustada või näitab see pigem hoolimatust enda suhtes? Kuidas teie ennast “laete”?

See pole tõesti asi, millega uhkustada. Asendamatuid ei ole, ehkki vahel meile nii tundub. Ma pole sellest patust samuti puhas. Laen end pere ja sõprade seltsis, aga vahel tahan lihtsalt üksi olla. Lugeda, ehitada või niisama nokitseda midagi. Varemalt olid muusika ja sport minu tõsised hobid, viimasel ajal vähem.