“2014 aasta ämber on valitsuse majanduspoliitika, mille tulemusel Eesti tööinimese sissetulek pole kuue aasta jooksul muutunud ning palgad on jätkuvalt väga väiksed. Hinnad on oluliselt tõusnud ning paljude  inimeste olukord on väga raske. Meie inimesed on paljuski odav tööjõud väliskapitalile ning neid ei väärtustata,” räägib Keskerakonna ridades riigikokku kandideeriv Lauri Laasi Ohmygossip.ee’le.

Mida saab üksikisik teha, et oma majanduslikku heaolu suurendada? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Laul räägib, et igaüks on oma õnne sepp. Kahjuks päris nii see ei ole. Majandusliku heaolu saavutamisel on suur roll õnnel ja juhusel. See aga ei sõltu pelgalt inimese tahtest. Siiski tuleb olla töökas ja ettevõtlik. Kasvõi sellepärast, et mitte oma õnne maha magada ning juhust käest lasta. Ka riigi poliitika on oluline. Kippudes kõike üleliigselt reguleerima ning bürokraatiaga lämmatama jääb vähem ruumi huvitavateks juhusteks, mis võiks niimõnestki jõuka inimese teha.

Enamik ettevõtjatest ei pea midagi muutma. Eesti ettevõtjad on tublid ja innovaatilised. Edukad ettevõtjad saavad aru ka sellest, et suurim kapital on nende töötajad ning neid tuleb hoida ning nende arvelt  ei maksa koonerdada.

Riik peab piirama bürokraatiat ning ametnike arvu. Tuleb raamid seada ka ametnike suvale. Ametnik peab olema kodaniku jaoks ja kodaniku teenistuses, mitte aga vastupidi. Liigne bürokraatia mõjub lämmatavalt ettevõtlusele ning ettevõtlikele inimestele.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?

Arvestades rahvusvahelises poliitikas toimuvat, arvan, et midagi head  tulemas ei ole. Poliitilised pinged jätavad ka oma jälje majandusele, eriti nende riikide majandustele, kes paiknevad ida ja lääne vahel ning kelle majandus on tundlik ning väike.

Millised on teie uusaastalubadused – endale, perele, riigile?

Olen hoidunud  uusaasta lubadustest.  Pingutada tuleb pidevalt nii enda, pere kui ka riigi heaks.

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2014”?
2014 aasta ämber on valitsuse majanduspoliitika, mille tulemusel Eesti tööinimese sissetulek pole kuue aasta jooksul muutunud ning palgad on jätkuvalt väga väiksed. Hinnad on oluliselt tõusnud ning paljude  inimeste olukord on väga raske. Meie inimesed on paljuski odav tööjõud väliskapitalile ning neid ei väärtustata. Valitsus on aga pigem välismaiste omanike kui oma inimeste poolel.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?
Minu parim investeering on oma maja ehitamine. Soovitan ka teistele, juhul kui raha on mitte väga palju, investeerida see oma kodusse.

Keda peate kõige tugevamateks poliitikuteks Eestis?
Suurest nelikust Laar, Kallas, Vähi ja Savisaar on poliitikasse jäänud üks, seega vastata on lihtne.

Mis teid enim vihastab meie poliitilise elu juures? Ja mis rõõmustab?

Eesti poliitikas häirib mind topeltstandardite eksisteerimine. See, mis ühe erakonna puhul on tavapärane ja normaalne, paneb teise erakonna puhul meedia, prokuratuuri ning KaPo lõõtsutades ringi jooksma. Rõõmustab see, et kõik ei ole veel kadunud, ning on lootust.

Kui tähtis on teie jaoks tervis? Kas näiteks lause “ma pole aastaid puhkust välja võtnud” on asi millega uhkustada või näitab see pigem hoolimatust enda suhtes? Kuidas teie ennast “laete”?
Tervis on kõige tähtsam, sest hea tervis tähendab kõrget elukvaliteeti. Kahjuks mõistetakse seda alles siis, kui tervist enam ei ole. Ületöötamine ei ole asi millega uhkustada.  See, kes ütleb, et tal pole puhkamiseks aega, ei planeeri oma tegevusi õigesti. Läbi aegade on lollikindel variant enese laadimiseks olnud spordi tegemine, soovitan kõigile.