“Tervis on väga oluline, enda tervis, lähedaste tervis, rahva tervis. Kui on tõrked tervises, on väga raske tunda rõõmu, edeneda ja areneda. Püüan intensiivse pere- ja tööelu tasakaalustamiseks toituda mõistlikult ja palju liikuda. Kindlasti on vägagi oluline töö ja puhkuse tasakaal,” räägib Refermierakonna ridades riigikokku kandideeriv Yoko Alender Ohmygossip.ee’le.

Mida saab üksikisik teha, et oma majanduslikku heaolu suurendada?
Kõige aluseks on HARIDUS aga veel enam julge, positiivne suhtumine ja ETTEVÕTLIKKUS! Ei tohi jääda kinni hirmudesse, tuleb end sundida pidevalt edasi arenema. Tuleb endalt küsida ikka ja jälle, kas see töö mida teen, tebe mind õnnelikuks, kas tunnen, et täidan oma täit potentisaali, kas arenen isikuna edasi seda tööd tehes. Ja aegajalt tuleb kasuks üle vaadata seis tervikuna, kas pere vajab kahte autot, või oleks asjalikum püüda kasutada enam ühistransporti, liikuda jala, kolida töökohale lähemale ja loobuda autost hoopis jalgratta kasuks, nii ei pea ka tasulist trennikaarti ostma, füüsilise koormuse saab kätte rohkem jala õues liikudes või jalgrattaga tööle sõites.

Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma?
Kindlasti on suurtööstused riigi jaoks tähtsad majanduse vedurid, aga nende kõrval on oluline suurema hulga inimeste ettevõtlik vaim, mitte tahe kiirelt rikastuda, vaid töö tegemine pühendusega, oskuslikult ja piisava kasumlikkusega. Usun, et Eestis suureneb üha väikeettevõtete hulk, kus omanik ise, sõbrad, või perefirma teeb just seda, mis neile kõige enam meeldib, mis hästi välja tuleb nö elustiiliettevõtted. Ja parimatest neist võivad välja kasvada ka nutikad, maailmas oma nishi leidvad ja siis juba veel suuremat lisandväärtust loovad ettevõtted.

Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Riigi roll majanduses koosneb maksu- ja ettevõtluskeskkonnast. Maksukeskkond on Eestis üldiselt lihtne ja hea, pudelikaelaks on olnud tööjõumaksud, mille osas järgmisel neljal aastal kavandataksegi olulisi muudatusi. Eestis on väga lihtne ettevõtlusega alustada, arendamist vajab omavalitsuste poolt pakutavate infrastruktuuriteenuste kättesaadavus. Ettevaatlikud peame olema, õppides kasvõi Soome hoiatavast eeskujust, et EList tulev bürokraatia ei keriks end liiga suureks. Loomulikult on ettevõtjate jaoks eluliselt oluline haritud, nutikate töötajate olemasolu õiges kohas. Hariduse kaasajastamine ja nt kutsehariduse parem sidusmine praktika ja ettevõtlusega loob paremaid sidemeid tööandjate ja tulevaste töötajate vahel, samuti viib suurema lisandväärtusega toodete väljaarendamiseni teaduse parem sidumine ettevõtluse ja erakapitaliga. Riigi ja omavalitsuste roll seisneb ka Eesti unikaalse elukeskkonna hoidmises ja targas arendamises, sest tänapäeval liiguvad tegijad elukeskkona kvaliteedi, mitte pelgalt töökohtade järele ja elukeskkonna osas on Eestil ka suuri eeliseid.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?

Ma arvan, et Eesti on tubli ja üsna stabiilne väike paindlik tööloom. Usun, et Eesti on lähiajal vähemalt 2% majanduskasvu juures, võibolla veel enamatki, kui naaberriigil, meie jaoks olulisel eksportturul Soomel õnnestub läbi viia vajalikke reforme ja oma majandus jalule saada. Kindlasti aitavad majandust elavdada kavandatavad maksumuudatused: ööjõumaksude alandamine ja tulumaksuvaba miinimumi langetamine. Kindlasti Venemaa olukord nõuab harjumist ja uusi sihte ja kindlasti on just Venemaa ka üheks kaotajatest – kui halvaks olukord vene inimeste jaoks läheb sõltub suurel määral nende endi riigijuhtidest. .

Millised on teie uusaastalubadused – endale, perele, riigile?
Ma ei anna uusaastalubadusi, püüan pidevalt suurema mõistmise ja tasakaalu poole liikuda nii töö ja pereelu ühildamises, peresuhetes, oma sisemise rahu – füüsilise ja vaimse kohalolu osas, isegi maa- ja linnaelu tasakaalu mõttes.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?
Püüan end tõesti ümbritseda inimestega, kes innustavad ja inspireerivad, meeldivad inimesed, kes teavad, kes nad on ja miks nad teevad just seda mida teevad. Minu suurim eeskuju, sõber ja elu kaaslane on minu abikaasa Priit, igas mõttes. Maailma riikidest meeldivad mulle väga Ühendkuningriigid, mulle tundub, et seal on väga tihe olnud aegade pärandi, kvaliteeti tulvil ajaloo kiht, kadunud maailma hõng.

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2014”?
Ma arvan, et pigem tuleks tähelepanu pöörata ja tunnustada ikka head. Aasta oli põnev minu jaoks nii eralelus kui avalikus elus. Vanem tütar läks esimesse klassi ja on väga tublisti iseseisvunud ja naudib oma uut elu, see teeb rõõmu. Avasime abikaasaga uue restorani Frank, mis tundub, et on külaliste poolt hinnatud ja armastatud, seegi rõõmustab. Erakonnavahetuse aeg oli keeruline, aga sundis endas sügavuti selgusele jõudma ja kokkuvõttes on tunne täna väga hea.

Mis on parim investeering, mida olete teinud?

Kindlasti on meie pere jaoks majanduslikus mõttes olulised meie ettevõtted ja sinna panustatud aeg ja pühendumus. Samuti oleme jõudumööda oma kodu ja maakodusid rajanud ja kanname nii olevale kui tulevikule mõeldes nende eest hoolt. Iga põhjalikult läbi kaalutud, teadlikult ja täie kohaloluga panustatud aeg, mõte, töö on investeering paremasse endasse ja homsesse.

Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?
Tervisesse, õnne – sellesse, mis endale rahulolu ja naudingut pakub. Loomulikult kui tegemist on ettevõtlusega, peab äriplaan ka tulutoov olema. Kinnisvarasse tasub panustada, kui see maailm meeldib, kui meeldib ja osatakse hinnata asukohta, kinnisvara olemust ja seda ka oma teadmiste abil väärindada, veel paremaks muuta.

Keda peate kõige tugevamateks poliitikuteks Eestis?
Poliitik on minu jaoks see inimene, kes mõistab ühiskonnas toimuvaid protsesse, oskab neid ka teatud määral ette näha ja erinevaid huvisid tasakaalustades ka võimalikult positiivses suunas mõjutada. Pean headeks poliitikuteks neid, kes teevad lähtuvalt oma erialastest teadmistest, elukogemusest ja laiast silmaringist tööd parema Eesti jaoks. Oluline on võime mõista, mis pikas perspektiivis meid sinnapoole viib. Mulle tundub, et Refromierakond on viimasel ajal koondunud üha enam selliseid inimesi. Samuti on sotsidega liitunud häid inimesi, ja paljud nende teemad, tegemised ja ettevõtmised on mulle sümpaatsed.

Mis teid enim vihastab meie poliitilise elu juures? Ja mis rõõmustab?

Püüan mitte vihastuda, see on lõhkuv ja mõistmist pärssiv emotsioon ja seisund. Kui vihastad tuleb olla nagu puutükk, kuni see üle läheb, et selles seisundis mitte toimida. Aga jah, vahel valmistab tuska küll igasugune sildistamine, kastistamine (poliitik vs ajakirjanik vs kunsnik vs ärimees jne) ja rahuliku sisulise dialoogi vähesus kasvõi meediaski. Kindlasti aitab ka välkkiire ja emotsionaalne sotsiaalmeedia esile pigem emotsionaalset ja lahmivat. Rõõmustab kui saab rahulikult rääkida inimestega, inimeselt inimesele, vahel kuulates, vahel kedagi aidates, inspireerides ja vahel ise tuld võttes ja motivatsiooni ammutade
s.

Kui tähtis on teie jaoks tervis? Kas näiteks lause “ma pole aastaid puhkust välja võtnud” on asi millega uhkustada või näitab see pigem hoolimatust enda suhtes? Kuidas teie ennast “laete”?
Tervis on väga oluline, enda tervis, lähedaste tervis, rahva tervis. Kui on tõrked tervises, on väga raske tunda rõõmu, edeneda ja areneda. Püüan intensiivse pere- ja tööelu tasakaalustamiseks toituda mõistlikult ja palju liikuda. Kindlasti on vägagi oluline töö ja puhkuse tasakaal, minu jaoks tihe tööelu ja tihe pereelu tasakaalustavad ka teineteist. Suur pere lihtsalt nõuab, et võtan aja maha, tegelen lastega ja möllan niisama, mitte ei istu ainult arvuti taga, sest ma ei taha ju ka et lapsed seda teeks. Laen ennast eelkõige perega koos olles, samuti yogatrennis, looduses. Praegu, kui lapsed on veel üsna väiksed jääb muidugi pisut liiga vähe aega abikaasaga kahekesi olemiseks, vahel harva lubame endale lühikesi reise näiteks oma lemmiklinna Londonisse, aga abi on sellestki, kui saame kiire päeva ajal kahekesi koos vahepeal juua tassikese teed, keskendudest just sellele ja teineteisele.