Ajakiri Men’s Health toob välja soovitused, mida silmas pidada, kui külma ilmaga väljas trenni teha.

Tee end soojaks
Sinu liigestele ei meeldi mitte üks teps külm ilm. Vaheta oma jooksutrenni eelne soojendusjooks radiaatori või küttega põranda läheduses seismisele viis minutit. Hea vereringe teeb ka sinu liigeseid ning lihaseid paremini liikuvaks ja on oluliselt efektiivsem kui mistahes staatiline venitusharjutus.

Õlaringid
Tee õlaringe ja raputa oma käsi esimesed viis minutit oma treeningust. Madalad temperatuurid võivad kaasa tuua pehmete kudete kokkutõmbumist, lükates vere keha keskele ja jättes lihased kuivale ja kokku.

Müts pähe!
Pane enne väljatormamist müts ikka pähe. See aitab vähendada kehasoojuse väljumist kuni 50 protsenti. Nii välistad ka selle, et sinu teised südamest kaugel asuvad kehaosad nagu varbad ja sõrmed külmetama ei hakkaks.

Tea, millal lõpetada
Kui su nina tilgub, ära muretse – see ei mõjuta kuidagi sinu sooritusvõimet. Kuid kui sul on köha, palavik või valulikud liigesed, tuleks viskuda voodisse ja end ravida. Sellise tervisega jooksma minna riskid dehüdratsiooniga ja võid esile kutsuda südamelihaste põletiku.

Imav spordipesu selga
Higistamise juhtimine riietusega on võtmeküsimus. Kõik higi kehapinnalt väljapoole juhtiv riietus on ideaalne külma ilmaga jooksuks, kõik puuvillane on absoluutselt välistatud. Alati alusta alumisest kihist, mis imab higi. Igasugune higi sinu keha pinnal viib kehatemperatuuri alla. Hea mõte on liibuv spordipesu ja liibuvad dressid peal. Silmnähtav higistamine jäägu jõusaalidesse, külmade välikraadide juures võib see sulle ohtlik olla.

Hingamine kontrolli alla

Sõidad sa ratta seljas tööle või teed nädalavahetusel hommikujooksu, mõlemal juhul kuivatab külm õhk sinu hingamisteid ja muudab lihased kangemaks. Vaheta viimase hingetõmbeni hingeldamine kontrollitud hingamise vastu läbi nina – väiksemad veresooned soojendavad ja niisutavad külma ja kuiva õhku enne kopsudesse jõudmist. Põleta rasva, mitte oma kopsusid.

Joo!
Ainult kaitseväelased jätavad veepudeli tuppa jäisel talvepäeval. Vähene veekogus sinu kehas on probleem, eriti kui keha on nii mitme riidekihi all. Täida pudel isotoonilise joogiga – suhkrusisaldus madalab vee külmumistemperatuuri.