“Soovin, et jõulud kestaksid kauem. Aga ei kesta ju. Südamelt seda, et sellel aastal jõudis kohale teadmine, et peaaegu kõik inimesed on head ja ausad, ainult et neist ei taheta ei rääkida ega kirjutada,” räägib poliitik ja õigusteadlane Igor Gräzin Ohmygossip.ee’le.

Igor Gräzin, milline jõulusoov on teie südamel?
Soovin, et jõulud kestaksid kauem. Aga ei kesta ju. Südamelt seda, et sellel aastal jõudis kohale teadmine, et peaaegu kõik inimesed on head ja ausad, ainult et neist ei taheta ei rääkida ega kirjutada.

Mida põnevat meenutaksite lõppevast aastast?

Euroopa Parlamendi valimisi ja eriti seda, kuidas ma sinna ei saanud.

Miks te sinna ei saanud, kas oskate arvata?
Ei oska. Asjaolud on sürrealistlikud.

Kas te poliitikuna peate õigeks seda, et riiklikku hambaravi ei eksisteeri ning, et ravimite hinnad on apteekides väga kallid? Kas midagi annaks hambaravi ja ravimite osas ette võtta?
Apteekide teemal jutt käib – selles suunas, et suurendada konkurentsi. (Muide ravimid ongi kallid. Ühe ravimi väljamõtlemine võtab aega ca 15 aastat. Ja selle töö hind on tänase tableti sees!). Hammastega ongi jama… Aga kust tuleks võtta raha? Igatahes käin ise kolme auguga, kusjuures minu palk on siiski suurem keskmisest ja ma pole ahnepäits.

Kui näiteks Keskerakond pakub võimalust tasuta ühistranspordis sõitmist Tallinnas Tallinna elanikele, siis millist soodustust pakub Reformierakond rahvale?

Mitte ühtegi. Ei minevikus, olevikus ega tulevikus. Inimese elatus saab tulla vaid tööst. Ja jamakoht on see, kui tööd pole. Ning meie (antud juhul – tervete täiskasvanud inimeste) ainus tegelik majanduslik vaenlane on – tööpuudus. Ja selle vähendamiseks on siiski palju tehtud.

Kuidas kommenteeriksite riigikogulastele antavaid. “katuserahasid”, millega topitavat saadikute suu kinni, et nad hääletaksid vastavalt selliselt, nagu juhthundid soovivad?
Eksitus: iga saadik saab jaotada täpselt ühesuguse summa hääletagu kuidas tahes. Minu teada on see 40 tuhat. Miks see raha üldse on – vaadake Roosevelt’i (Theodore) vastavat seletus Kongressile vist aastal 1910. Mul hetkel pole käepärast, aga idee on selge ju. Rõhutan: seda raha ei saa kasutada ei sularahana ega oma suva järgi. Ta peab vastama riikliku finantseerimise reeglitele (ühekordsus, mitte tegevustele jne.)

President Toomas ´Hendrik Ilves hoiab võimul Reformierakonda ning ka teie kuulute nimetatud erakonda. Kui teie oleks Eesti Vabariigi peaminister, siis mida teeksite teisiti kui praegu on, või olete kõigega rahul ja ei muudaks midagi?

Lõpetaks monopolid, nagu näiteks seda on Eesti Energia.

Kas teie arvates on normaalne see, et maal suletakse postkontorid ja muudetakse need postipunktideks?

Ei arva. Nagu ka RMK punktid, pangakontorid, koolid, päästemeeskonnad jne.

Selle aasta alguses kaotati ära kiirabiarstide brigaadid ja need asendati õebrigaadidega ning näiteks tuntud kiirabiarst Mare liiger pidi minema Soome arstina tööle. Kas peate sellist teguviisi õigeks, et arste asendavad õed ning meie tunnustatud arstid peavad tööle minema välismaale?
Ah… vastust tead ju ise. Ei pea õigeks. Aga ei pea õigeks ka seda, kui inimene ei saa minna sinna, kuhu ta tahab – Soome või Kurru-Nurru maale.

Ütlesite, et tööpuuduse vähendamiseks on Reformierakond palju ära teinud. Tooge palun konkreetsed näited, et mida on ära tehtud.

a) stabiilne valuuta; b) tasakaalus eelarve; c) sotsiaalmaksu vähendamine; d) palga tasakaalustamine tootlikkusega (jällegi maksude kaudu) e) välisvõlgade vältimine jne – see kõik hoiab eramajandust, mis ainsana loob algset rikkust.

Millal tõstetakse toimetulekutoetus 90- lt eurolt enamaks ning kas on mõistlik näiteks see, et kui töötu saab ametlikult 50 eurot mingit tasu ning see arvestatakse tema toimetulekutoetusest maha? Kas see pole mitte töötu karistamine, et ta natukene lisaraha teenis? Ehk võiks tõsta toimetulekutoetuse 200- le eurole, et poole sellest maksab riik ning poole teenib töötu ise?

Toimetuleku hüvitis tôuseb 76 lt 90le. Pluss igale pereliikmele 61lt 72le. Tulumaksuvaba minnimum aga 144lt 154le ja 2019. Aastaks kahekordistub, s.t. 288le.

Kus ja kuidas plaanite veeta oma jõulupühad ja aastavahetuse?
Kodus ja pereringis, nagu alati. Sest seda võimalust on poliitiku ja professori sasipuntras argipäevas kohutavalt vähe.

Millist kinki jõuluvanalt ootate?
Alati ühte ja sedasama: kihvti lipsu. Tavaliselt osta justkui ei raatsi, aga meeldib, kui mõni teistsugune juurde tuleb.

Mida ootate järgmiselt aastalt ja riigikogu valimistelt?

Reformierakonna võitu. Ise loodan kah, et valijad on minu senise tegevusega – nüüd järjepanu juba 9 aastat – rahul. Kahest lubadusest on kaks täidetud – üks on see, et gaasivõrkude äravõtmine Venemaalt on juba poole peal ja ehituskvaliteet on tõusnud – kuigi mitte poliitikute, vaid masu abiga. Loodame, et see (masu) enam ei kordu. Sest kolmandana olen osaline olnud selles, et rahandus on stabiilne. (Vastupidise õudu vaata Venemaalt!)

 

Loe ka:
Õigusteadlane Igor Gräzin Ohmygossip.ee’le: Jälgisin toitumist ja kaal läks nii alla, et ära ehmatas
“Vahepeal jälgisin ja siis läks kaal nii alla, et ära ehmatas. Seega, eriti ei jälgi, aga liialt kah ei laamenda,” naljatleb Igor Gräzin kommenteerides teemat, kas ta oma toitumist jälgib. “Muide töö on selline, et sööd, kuidas juhtub,” räägib tuntud  Eesti õigusteadlane, poliitik, jurist ja reformierakondlasest riigikogu õiguskomisjoni liige Ohmygossip.ee’le.