“Jätkan oma elu samas vaimus. Saan isaks jaanuaris ja kavatsen kasvatada oma pojast samasuguse vankumatu Eesti sõbra, kui olen ise. Ta kindlasti õpib ära soome keelele lisaks ka eesti keele. Ta võibolla jõuab rääkida eesti keelt, enne kui see ära kaob ja unustatakse,” avaldab oma arvamust endine Hymy peatoimetaja ning praegu Eestis elav äärmusliku elustiili ning ütlemistega Sami Lotila.

Sami Lotila, mida põnevat te meenutaksite lõppevast aastast?
Aasta tõepoolest oli põnev ja selle kliimaksina sai minu värskest eestikeelsest raamatust ”Tartu kevad 1996 – ehk siirderiigi zombie’d” meeletult edukas. Minu järgmise Eesti lähiajalugu puudutava raamatu teemaks on Tallinna sügis a. 1998.

Kas te usute selgeltnägijatesse ja ravitsejatesse?

Muidugi, aga ka ufodesse ja jõuluvanasse. Usun ka, et elu on Eestis õiglane ja Eesti valitsus soovib oma rahvale vaid parimat.

Milline on teie arvates eestlaste ja soomlaste põhilised erinevused ja sarnasused?

Eestlane istub sauna laval pükstes, aga soomlane mitte. Soome noormeestest teenib sõjaväes 80 protsenti, aga Eesti noormeestest 15 protsenti. Need faktid peegeldavad hästi meie erinevust.

Mida te arvate Eesti Vabariigi presidendist Toomas Hendrik Ilvesest ja peaministrist Taavi Rõivasest?

Igal rahval on just sellised juhid, kui ta on ära teeninud. Taavil võiks olla tulevikku kasutatud autode kaupmehena, ja Toomasest võiks teha ettekandja mingisse Ameerika-teemalisesse restorani.

Kus ja kuidas te veedate oma jõulupühad ja aastavahetuse?
Kirjutan Eesti entsüklopeediat nimega ”Todellinen Tallinna” (”Tõeline Tallinn”), mis ilmub aprillis Soomes, soomekeelsena. Jõululaupäeva hommikul käin kirikus palvetamas eesti rahva eest, sellest hoolimata, et eesti rahvas on paganlik. Narva Aleksandri kirikus tahaks väga käia, enne kui sellest tehakse bordell. ETV uudistes arvati, et Aleksandri kirikust saab võibolla bordell.

Millised on teie plaanid järgmise aasta esimeseks pooleks?

Jätkan oma elu samas vaimus. Saan isaks jaanuaris ja kavatsen kasvatada oma pojast samasuguse vankumatu Eesti sõbra, kui olen ise. Ta kindlasti õpib ära soome keelele lisaks ka eesti keele. Ta võibolla jõuab rääkida eesti keelt, enne kui see ära kaob ja unustatakse.

Kas teil on midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?

Kallid eestlased, kui käite Tallinnas spa-s või avalikus basseinis, siis palun peske korraks ära oma tagumikud ja aisakellad, ja ujumispüksid. Eesti basseine tabanud kakaskandaal kogub Soomes võimsaid tuure, sest ega ükski soomlane taha ujuda Tallinnas kakajunnike oma suus. Selline risk on aga olemas. Soomlased juba loobuvad oma Eesti-reisidest basaseinide räpasuse tõttu. Basseinide ja hotellide omanikud peaksid võtma midagi üheskoos ette, et taastada soomlaste usaldus. Teate, armsad haisukotid, soomlane armastab puhtust ja hügieeni.