“Olelusvõitluse tulemusel jäid meie Esivanemad ellu ja andsid elu edasi, olelusvõitluse tulemusena oleme meie olemas! Ainult tänu võitlusele oleme me olemas,” räägib tunnustatud psühhiaater, spordiarst ja kolme lapse isa Jüri Ennet Ohmygossip.ee’le ning lisab:

“Oleme kasvatatud heasüdamlikeks, teisi austavateks, nõrgemate abistamiseks, ülemustele kuulekateks, muudatuste suhtes skeptilisteks. Suuresti on see õige, aga elu on karm — heasüdamlikud ja n-ö lihtsameelsed tallatakse armutult madalamaks kui muru.

Jüri Ennet, mida põnevat meenutaksite lõppevast aastast?
Kui inimene uut aastaringi alustab, siis on igaühel meist midagi õpetlikku eelnevast kaasa võtta, mõnda mõtet teistelegi õpetussõnana jagada.

Milline tarkusetera siis minule 2014.a. oluliseks osutus? Oleme kasvatatud heasüdamlikeks, teisi austavateks, nõrgemate abistamiseks, ülemustele kuulekateks, muudatuste suhtes skeptilisteks. Suuresti on see õige, aga elu on karm, karm on olelusvõitlus ja liigselt heasüdamlikud ja n-ö lihtsameelsed tallatakse armutult madalamaks kui muru. Kahjuks on see nii.

Lapsemeelselt loodame, et meie hingelist avatust-avameelsust ei kasutata kurjasti ära, ei kasutata meie vastu. Loota ju võib, aga elu näitab kiirelt meie eksitust ja meenutab Esivanemate tarkust – ükski heategu ei jää karistamata! Ja nüüd siis tekibki suur mõttesegadus – kas olla heasüdamlik või olla võitleja, sõdalane, revolutsionäär?

Kas olla Võitleja? Meie Universum sai alguse Suurest Paugust 13,8 miljardit aastat tagasi – algas suur võitlemine algosakestest kuni Galaktikateni välja. Tekkis Linnutee ja meie Päikesesüsteem, Maa ja elu Maal – tänu võitlusele. Olelusvõitluse tulemusel jäid meie Esivanemad ellu ja andsid elu edasi, olelusvõitluse tulemusena oleme meie olemas! Ainult tänu võitlusele oleme me olemas.

Vana-Indias oli kastisüsteem, mis määras ära inimese sotsiaalse käekäigu, tänapäeval on selleks sotsiaalne staatus – vanemate võimalused, hariduse ja elutarkuse tase, tööoskused ja loometöö valdkonnas, kus oleme andekad ja mida ühiskond hindab, meie tervis ja tervislikud eluviisid – sellest sõltub ju elurõõm ja loomevõime.

Jüri Ennet
Lektor, püshhiaater ja spordiarst Jüri Ennet
Foto: Scanpix /Egert Kamenik

Jah, nüüd peabki algama võitlus: a) enda nõrkuste, puudujääkide, enesepettuse ja laiskuse vastu, sihitu ajaraiskamise vastu; b) võitlus enda õige koha eest ühiskonnas (keegi ei too meile hõbekandikutel meelehead). Kui suudame endaga hakkama saada, siis hakkab ka ühiskonna tasandil asi edenema, vajaliku võitlusvaimuga. Ja siis hakatakse heategu ka vääriliselt hindama, heasüdamlikkusele heasüdamlikkusega vastama.

Ka kuulus Vana-Kreeka filosoof Herakleitos (u 535-475 eKr) ütles: tänu võitlusele on ühes jumalad ja teised inimesed, tänu võitlusele on ühed vabad kodanikud ja teised orjad.

Võitluse kõrval on oluline ka Rahu (südamerahu) ja see tuleb: a) kui oleme enda nõrkustest, enda petmisest võitu saanud, b) kui kiidame pereliikmeid ja oleme ühiselt rõõmsameelsed, c) kui austame Esivanemaid enda Järglasi, d) kui austame Esivanemate maad, keelt ja rahvast, kultuuri ja hingejõudu ning südamerahu annab ka Taara, meie Esivanemate Jumal (hindi keeles tähendab Taara taevatähte).

Kus ja kuidas veedate oma aastavahetuse?

Aastavahetus – ikka koduste ringis. Noored ja vallalised, eks neile ole seltskonda ja tantsu vaja. Mina teen aastavahetusel aias ka rituaalset tulelõket, tuli hävitab halva ja aitab uut vormida.

Milline on teie soov järgmiseks aastaks?
Võitlusvaimu ja Südamerahu – seda kaksainsust ma kõigile soovingi.

Mida sooviksite südamelt ära öelda?
Teinegi elutarkus mul südamel – olge sihikindlad oma tegudes, uskuge enda võimetesse.

13,8 miljardit aastat on toimunud Universumis võitlus, et me täna saaksime elus olla, oma võitlemist võidelda ning seeläbi õnnelikud olla. Olgem siis esivanemate väärilised. Toredat uut aastat!