“Kõige efektiivsem oleks kindlasti see kui koolikiusamise vastane programm oleks osa õppekavast. Kui lõpetame sel aastal “Ei kiusamisele!” kampaania esitame koos lastega Haridus- ja Teadusministeeriumile pöördumise, et nad toetaksid koolikiusamise vastaseid programme rohkem kui seda seni tehtud on,” räägib koolikiusamise vastu võitlev Helen Adamson Ohmygossip.ee’le.

Olete koostöös politsei- ja piirivalveameti, Julgelt Vastu ning Daylight MTÜ’ga algatanud tänuväärse üle-Eestilise kiusamisvastase kampaania. Kuidas kampaania alguse sai, kui edukaks on selle eestvedamine kujunenud?
Kapaania sai alguse ühest minu laulust. Kirjutasin loo nimega “Sing It”. Antud lugu räägib enesekindluse säilitamisest ka raskemates olukordades, sellest kuidas käia sihikindlalt oma rada ka siis kui tundub, et oma eesmärkide saavutamine on võimatu. Mul tuli idee loole teha video lastest keda koolis kiusatakse, nende võitlusest, emotsioonidest ja sellest kuidas nad oma kirele truuks jäädes võidavad. Kui video stsenaarium oli kirjutatud mõistsin, et kuigi mind aitas muusika lapsena väga palju, siis ainult muusika ja videoga ei saa me piisavalt paljusid lapsi aidata ja probleemi koolides vähendada. Seetõttu alustasime koolikiusamise vastase kampaania ettevalmistamist, milles tõesti toetasid meid teised mittetulundusühingud ning Politsei- ja Piirivalveamet, kampaaniat toetab ka Sportland, kuid kampaania läbiviimisega oleme tegelenud peamiselt siiski inimestega, kellega reaalselt ka loenguid koolides läbi käime viimas – mina, Margus Vaher, Kiira Udu, Oliver Rõõmus ja Erki-Andres Nuut.

Helen Adamson

Mis teie arvate, kust saab alguse koolikius ja kuidas saaks sellele kõige paremini vastu seista?

Kuna lapsed on väga erinevad on ka juhtumid erinevad. Tihti paraku saab koolikiusamine alguse just lapse enda sisemistest muredest, ei osata oma probleeme muud moodi välja elada kui teiste peal, erinevad mured kodus jne. Kõige paremini saabki sellele vastu seista pideva teavitus- ja ennetustööga. Õnneks on Eestis mittetulundusühinguid kes koolikiusamise vastase võitlusega tegelevad. Kõige efektiivsem oleks kindlasti see kui koolikiusamise vastane programm oleks osa õppekavast. Kui lõpetame sel aastal “Ei kiusamisele!” kampaania esitame koos lastega Haridus- ja Teadusministeeriumile pöördumise, et nad toetaksid koolikiusamise vastaseid programme rohkem kui seda seni tehtud on. Saame reaalselt aru, et meie igale poole ei jõua ning loodetavasti antud pöördumine aitaks jõuda rohkemate abivajajateni.

Olete kiusamisvastase kampaania eestvedaja tänu oma mälestustele kooliajast – olete ise olnud koolikiusamise ohver. Mis on teil aidanud seda unustada, sellest välja kasvada? Millal muutusite ohvrist tugevaks liidriks? Kuidas ning tänu millele see muutus aset leidis?
Mina ei ole kokku puutunud õnneks füüsilise kiusamisega ning meie klassis leidis aset totaalne muutus siis kui lastest said noored. Üheksandas klassis oli meie klass väga ühtehoidev ning see aitas ka mineviku narrimisi unustada. See toetab minu jaoks teadmist, et lapsed ei ole alati pahatahtlikud vaid kiusamine toimub teamatusest, ei teavustada kuidas see teistele mõjuda võib. Meie teiste kampaaniaga seotud inimestega armastame ütlust, et ei ole halbu lapsi vaid on vale käitumine. Ka mina olen teistele halvasti öelnud siis kui mind oli juba aastaid narritud. See on selge näide sellest kuidas teadmatuse tõttu vastatakse inimesele samaga. Kuid lapsed kahjuks tihti ei oskagi teisiti ja seetõttu on eriti oluline teavitustöö kuidas kiusamisega toime tulla ning kuidas käituda.

Kuidas ennast spirituaalselt, vaimselt arendate. Mida teete, mida loete-uurite, kellega suhtlete – mis on teie võtted ja nipid, et olla suurem-parem-avatum ja mõistvam nii enda kui maailma suhtes?
Kuigi ma olen realist siis on minus tõesti kaks täiesti vastandlikku poolt. Üks osa minust kutsub mind maapeale kui mõtlen, et kusagil on suurem jõud mis meid suunab aga teine pool minust vajab seda usku ja teadmist. Mul on vaja psüholoogist tuge ja selleks on juba ka teadmine, et minu mõtetel on tugev jõud ning kõik millesse tugevalt uskuda saab kord teoks. Olen ennast vaimselt viimase aastaga arendanud tohutult, minu mõttemaailm on väga palju muutunud ning see on aidanud mul endal saada õnnelikumaks. Kuigi mul on veel väga pikk tee käia siis olen mõned sammud neil treppidel juba teinud. Olen varasemalt lasknud eelarvamustel end palju mõjutada, kuid nagu tihti inimesed õpivad oma vigadest, siis nõnda ka mina. Olen õppinud tänu sellele, et minu suhtes on inimestel täiesti põhjendamatud eelarvamused, olema avatum ja mõistvam, laskma lahti eelarvamustest ja põhjendamatust kriitikast.

Loe ka:
Helen Adamson Ohmygossip.ee’le: Ükski unistus ei ole liialt suur, on vaid piirangud, mida inimesed ise endale seavad
“Mina olen seda meelt, et unistama peab suurelt ning ükski unistus ei ole liialt suur, on vaid piirangud mida inimesed ise endale seavad. Võitjad ei ole mitte need kes kunagi ei kaota, vaid need, kes alla ei anna,” räägib muusikamaailmas aina tugevamalt kanda kinnitav särtsakas ja kaunis Helen Adamson Ohmygossip.ee’le.