“Oi, kui nüüd seaduste teemal rääkima hakata, siis läheb Issanda päike enne looja kui lõpule jõuda. Küsimus on, mida me muuta sooviksime. Selleks et tervishoid natukenegi inimsõbralikumaks reformida, tuleks muuta kümneid ja kümneid seadusi,” räägib Soome kolinud kiirabiarst Mare Liiger Ohmygossip.ee’le.

Mare Liiger, kas pooldate avalikku alkoholi tarbimist ning kas Soomes on alkoholi tarbijaid palju näha tänavapildis?
Lühidalt ja selgelt – ei poolda. Juba alguses oli ilmselge, et teatav osa inimestest defineerisid avalikus ruumis alkoholi kasutamist lubava seaduse ümber alkoholi joomist kohustavaks seaduseks. Sellist arengut ei olnud raske ette ennustada. Oleks tarvis olnud lugeda natuke tervishoiu statistikat. Ettenägemisvõime pidada olema see, mis iseloomustab häid juhte. Organisatsioonides on see üldkehtiv nõue, aga mitte ilmselt riigikogus. Seal käib nii, et teeme seaduse ja siis tühistame.

Mõtlesin päris pikalt ja meenub, et 7-8 kuuga olen ikka tänaval kõikuvat kodanikku 3-4 korda näinud. Mida lähemal Helsingile seda rohkem. Üks papi rüüpas alles hiljuti bussipeatuses põuest pisikesest lapikpudelist salamisi kraadidega vedelikku. Tasakesi, et keegi ei märkaks. Valvetes tuleb ikka napsiseid kodanikke sisse, aga nende vanus on olnud viiekümnendates aastates. Purjus lapsi ei ole ma Soomes näinudki. See ikka Eesti prioriteet.

Millistes seadustes tuleks teie meelest muudatusi teha?
Oi, kui nüüd seaduste teemal rääkima hakata, siis läheb Issanda päike enne looja kui lõpule jõuda. Küsimus on, mida me muuta sooviksime. Selleks et tervishoid natukenegi inimsõbralikumaks reformida, tuleks muuta kümneid ja kümneid seadusi. Üks asi on see mida mina arvan, teine asi on see, kas inimesed/ valijad midagi muuta tahaksid. Sellest alustamegi – märts 2015.a.

Millised toidud teie meelest paksusks teevad/ebatervislikud on, on teil mõni nõrkus, püüate neid vältida?

Tegelikult sõltub kõik hingeseisundist. Läbipõlemine ja stress on asjad, mis teevad paksuks. Kui need vähenevad, siis toimuvad muutused. Soomes on minu toidus palju koduaia õunu, porgandeid, lillkapsast ja teisi hõrgutusi. Poes ma siin suurt ei käi, lihtsalt puudub vajadus. Õnneks on Kouvola võrdlemisi künklik ja nii tuleb igal päeval vähemalt viis kilomeetrit mõnusat kõndimist mäest üles ja alla. Viimase peal.

Kui võrrelda ravimite hinda Eestis ja Soomes, siis kas on hinnavahe märgatav?

Soomes on ravimid oluliselt kallimad, paraku on kordades suuremad ka palgad ja pensionid.

Kui suur on Soomes arsti visiiditasu?
Hea küsimus, ei tea, ausõna. Ma ei ole küll päivistys´es näinud kedagi pangakaardiga vehkimas. Siin ei tegele rahalise poolega meedikud. Selleks on sekretärid. Meedikud tegelevad ravimisega. Finantspoolega tegelemine tähendaks meediku aja raiskamist. Ei mingit statistikat. Ega see Eesti Vabariik ei ole, kus perearst vehib teha pool ööd ja päeva erinevaid aruandeid kümnetele ametkondadele.

Kas pooldate elu maal või linnas? Miks?
Esialgu ei oska eelistust üteldagi. Siin elan ma sõna otseses mõttes keskuses, aga soomlased on ugrimugri natuuriga nii kenasti arvestanud, et näen oma verandalt imeilusat männitukka, mille on endale koduks valinud üks oravapaar. Linna pole üldse näha. Mulle tundub, et küsimus linn või maa taanduvad küsimusele, kas oskad olla iseendaga. Arvan, et mina olen seda nüüd taas õppinud.

Mida arvate geide abielust?

Geide suhteid peaks reguleerima võlaõigusseadus kui on midagi, millest hetkel puudu jääb. Pärast seda räiget demokraatia mõnitamist, mis kooseluseaduse menetlemisega kaasnes, olen ma viisaka tolerantsuse minetanud. Kui palju kurjust peab olema käputäies aktivistides, kes mahitasid riigikogu liikmeid laia kaarega kahele kolmandikule Eestimaa inimestele pähe urineerima. Ma oleksin nii väga tahtnud kuulda nende inimeste seisukohti, keda ma sügavalt austan ja kes kuuluvad ka nn seksuaalvähemuste hulka. Inimesed, kellel on peale seksuaalsete erisuste oluline täita üldinimlikku missiooni. Paraku, need inimesed vaikisid. Paljudel oli piinlik. Eriliselt jälgiks muutus kooseluseaduse vastuvõtmine aga paar päeva hiljem kui geikogukonnas otsiti listis vabatahtlikke, kes hakkaks laste-, kooli- ja noorsootööd tegema. Samuti nimekirju ( huvitav, kas ebasoovitavatest isikutest) koostama.

Kuidas möödusid teil suvekuud, mida põnevat meenutaksite?
Tutvusime Soome loodusega. Ujusime järvedes. Kolasime palju erinevates kohtades – metsades, jõgede ääres. Eestis sai tunde jälgitud kuidas õunapuud õitsevad, vilju kasvatavad ja küpsed õunad maha viskavad. Seenel sai käidud. Aga põhiliselt tuli õppida, õppida ja veel õppida – telefoniraamatut pähe. Ravimite nimed on Soomes ju teised ja nii tuleb kõik ravimite kaubanimed uuesti pähe õppida.

Millised on plaanid lähemal ajal ja aasta lõpuks?
Õppida Soome esmatasandi meditsiinikorraldust võimalikult põhjalikult. Ehk läheb kunagi tarvis.
Paneme EKRE Soome osakonna tööle, ma ju nüüd selle esimees.
Teha Eestis mõned head ja väga head koolitused.
Jälgida kuidas loodus unne jääb ja mõtelda, mõtelda. Põletada küünlaid ning teha sisemist inventuuri.
Avastada, et tööle saab minna naeratusega ja hirmu ning pinget ei olegi.
Üle pikkade aastate soovida taas elada. Paraneda läbipõlemisest ja stressist. Naeratada ja olla õnnelik.

Kas teil on midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?

Hei, allasurutud kaasmaalased! Kas ei ole aeg hakata Eestimaad tagasi vallutama? Märts 2015?