“Õige haridus on elu alus. Sellest tuleneb viisakas käitumine ja hea maine. Kes teistele (tahtlikult) kurja ei tee, sellel on puhas südametunnistus,” räägib näitleja ja teoloog Malle Pärn Ohmygossip.ee’le.

Malle Pärn, kuidas on teie hobid aastatega muutunud (kas on mõni hobi ära kadunud, mõni juurde tulnud, kas on mõni hobi, mis on läbi elu teid saatnud)?
Palju muutunud ei ole. Aega on ehk vähem nendega tegelemiseks. Muusikat kuulan viimasel ajal vähem, kinos ei käi, filme vaatan kodus plaatidelt. Ka teatrisse ei satu väga tihti. Tantsupeole ka minna ei saa, sest seal ei tehta enam muusikat, vaid mehhanilist ja kõrvulukustavat müra. Kodus tantsin vahel, kui üksi olen. Mulle meeldib kodus olla. Lugeda, kirjutada, mõtiskleda. Internetist teiste kirjutatud huvitavaid mõtteid ja kommentaare kokku koguda. Teen mõõdukalt suviseid aiatöid. Vahel harva mängin lauatennist. Kui mul oleks tööriistu, siis mulle meeldiks mööblit teha. Olen ise teinud lihtsaid raamaturiiuleid.

Mis on väärtuslikem õpetus, mida kodust kaasa saite ning ka oma lastele edasi annate?
Õige haridus on elu alus. Sellest tuleneb viisakas käitumine ja hea maine. Kes teistele (tahtlikult) kurja ei tee, sellel on puhas südametunnistus. Olulised õpetused ei olegi ilmselt sõnades edasi antud, sõnad kipuvad ununema, – vaid pigem kodusest õhustikust omandatud. Üks neist on kindlasti see, et inimese suurimaks väärtuseks on ausus. Valedele saab ehitada vaid valesid. Ja et iga pahategu sisaldab endas juba iseenesest karistust. Seega: me ei pääse oma tegude tagajärgedest mitte kuidagi mööda. Mida külvad, seda lõikad.

Ei ole ühest õpetust, kuidas lapsi kasvatada. Millised on teie pere reeglid ja õpetused, piirid ja piirangud?

Mina arvan endiselt, et laps vajab mõistlikke piire ja piiranguid, et need ei ahista teda, vaid aitavad, hoiavad ja kaitsevad. Vabadus, vaba ja vastutustundlik indiviid on kasvatuse eesmärk, mitte lähtepunkt.

Tänapäeva elu pöörleb paljuski raha ümber. Ent parimad asjad, öeldakse, on siin maailmas tasuta. Mis on need parimad asjad, tegemised, olemised teie jaoks, mis on tasuta ja asendamatud?
See on tõsi. Vaikus on tasuta. Õhk on tasuta. Päike on tasuta. Armastus on tasuta. Lilli, linde, puid, vett – kõike saab vaadata tasuta.

 

Loe ka:
Malle Pärn Ohmygossip.ee’le: Olen kõik oma nipid saanud kirjandusest
“Armastan väga loodust. Üht-teist ikka tean ka ravimtaimedest. Piparmünt kasvab mu aias, naistepuna aia taga, samuti nõges. Sibul ja küüslauk kuuluvad tihedalt mu toidulauale. Mesi, sidrun, ingver, arooniad, jõhvikad,” loetleb näitleja ja teoloog Malle Pärn Ohmygossip.ee’le ravimtaimi, mis tema kodus aktiivselt kasutusel.

Malle Pärn Ohmygossip.ee’le: Sean ennast sisse uues kodus, kaugel ennasttäis lärmakast rahaahnest pealinnast

“Elan üsna vaikset elu, püüan nautida olemasolemist, niikaua, kuniks seda veel antakse. Iga uus päev on uus võimalus hingata, näha maailma ilu, tunda rõõmu olemasolemisest,” räägib Malle Pärn Ohmygossip.ee’le.