“Minu kõige suuremaks hobiks on olnud juba lapsest saadik leiutamine ja oma leiutiste kallal “nokitsemine”,” räägib hakkaja Oleg Sõnajalg Ohmygossip.ee’le.

Uurime, millist harrastust on Oleg läbi elu kaasas kandnud ning edasi arendanud. “Minu kõige suuremaks hobiks on olnud juba lapsest saadik leiutamine ja oma leiutiste kallal “nokitsemine”. Keskkooli ajal kulutasin palju aega ja energiat perpetuum mobile* leiutamiseks. Loobusin sellest alles keskkoolis kui lõpuks füüsika tunnis selgus, et see polegi võimalik – olin väga pettunud, sest mulle tundus et olin sellele leiutisele juba nii lähedal,” räägib lustakas leiutaja Oleg Sõnajalg Ohmygossip.ee’le.

“Nüüd on minu igapäevane töö leiutamine ja leiutiste kallal “nokitsemine”. Soovitan lugeda septembri kuu Inseneerijast artiklit “Vennad Sõnajalad – varjatud leiutajad”, see artikkel kirjeldab üsna detailselt meie viimase viie aasta leiutusi.”

 

___________________________
*Igiliikur ehk perpetuum mobile on kujutletav masin, mis liigub või teeb tööd igavesti.

Esimest liiki igiliikur teeb tööd eimillegi arvelt ehk väljastab rohkem energiat kui on vaja masina käigushoidmiseks. Vastavalt energia jäävuse seadusele ning termodünaamika esimesele sedusele on esimest liiki igiliikuri loomine võimatu.

Teist liiki igiliikur muundab kogu soojusenergia mehaaniliseks tööks. Vastavalt termodünaamika teisele seadusele ei ole see võimalik. Keha, mille soojusenergia arvelt midagi tehakse, ise jahtub ja mõni teine keha peab selle soojusenergia arvelt soojenema.

Kolmandat liiki igiliikuri all mõeldakse tavaliselt keha, mille liikuvate osade vahel puudub hõõrdumine. Kuigi on võimalik teha väga väikese hõõrdeteguriga laagreid, tekib alati teatud hõõrdumine ja liikumine peatub mõne aja pärast. “Kolmas liik” ei tähenda, et sellise igiliikuri võimatus tuleneb termodünaamika kolmandast seadusest.

“Optimiste”, kes proovivad igiliikurit luua, leidub tänapäevalgi. Nende väljamõeldud ideed on tihti leidlikud ja sobivad suurepäraselt loodusseaduste kehtivuse näitamiseks.

 

Loe ka:
Oleg Sõnajalg Ohmygossip.ee’le: Elame pargi servas ja peame seda purjus inimeste lärmamist hommikuni taluma
“Ei poolda, see on halb eeskuju noortele mis risustab ka kohutavalt linnapilti,” ütleb Oleg Sõnajalg Ohmygossip.ee’le, et tema avalikku alkoholi tarbimist ei poolda. “Tulge reede või laupäeva õhtul peale kümmet Tammsaare parki, veendute ise. Meie elame pargi servas ja peame seda purjus inimeste lärmamist hommikuni taluma.”

Oleg Sõnajalg: Elame ikka kodumaal, sest…
“Eelmine aasta oli üsna pingeline, viimase poole aasta jooksul töötasime praktiliselt ilma ühegi vaba päevata,” võtab Oleg Sõnajalg möödunud aasta kokku ning ütleb rahuloluga, et tänavu võib ka mererannas ja palmi all töötada, sest tarkvara saab arendada ka kaugjuhtimise teel.