“Laulupidu annab lootust ja jõudu, et miski on endiselt püha, ilusat ja jäävat. Ja kinnitust, et ka väike võib olla suur. Laulupidu nagu ka kunagine Laulev Revolutsioon tõestavad, et me suudame olla üksmeelsed ja sallivad, kui meil vaid on hea põhjus teineteisel käest kinni võtta,” räägib Riho Rõõmus Ohmygossip.ee’le

Riho Rõõmus, kas pooldate avalikku alkoholi tarbimist?
Pigem ei toeta. Meie kultuur (või pigem kultuuritus) ei ole veel jõudnud sellele maale. Avalik ja igal pool lubav joomine peaks olema keelatud. Usun Eesti Politsei adekvaatsusesse ja ka mõistlikkusse, et keelava seaduse puhul ei lähe politsei suure hulgaga jõudu kasutama juhtudel, kui keegi tõesti privaatsel platsikesel pikniku peab ja seal pokaalist veidi veini joob. Aga seadus praegusel kujul on absurdne.

Millistes seadustes tuleks teie meelest muudatusi teha?
Kindlasti on neid seadusi palju. Paljusid seadusi on kaua „kohendatud“ ja kaasajastatud. Peaaegu nii, et algsest seadusest on pool juba paranduste-parandustega muudetud. Mõistlik oleks need seadused nüüd n.ö. „puhtal kujul“ ümber kirjutada. Muidu peab mõne seaduse puhul otsima kümnetest pardustest seda kehtivat punkti. Aga paraku areneb elu nüüd, mil me oleme juba info-ühiskonnas, peadpööritava kiirusega ja seadused jäävad kogu aeg tegelikule elule jalgu. Isegi kui neid püütakse teha mõistlikult. Selleks ajaks kui mingi seadus, määrus või reegel ära kinnitatakse, on reaalne elu juba jälle eest ära läinud.

Mida arvate geide abielust?

Kuigi sajandipikkuste traditsioonide ja kristlike väärtuste ja mõne jaoks isegi loodusseadustega on see rängalt vastuolus, olen siiski pooldaval seisukohal. Lihtsalt, elu ja maailm on viimase 50-ne aastaga nii pööraselt muutunud, et me peame hakkama oma väärtusi ümber hindama. Kui raske see ka ei ole. Maailm on juba teistsugune, ja ta muutub veelgi. Tuleb geidele luua seaduslikud alused, et nad oleksid vähemusena kaitstud ja nad rahule jätta. Nad on võib olla mingis osas enamusest teistsugused, aga neil on õigused kõigele samale, mis teistelgi inimestel. Aga küsimusi ei tohi lahendada agressiivselt või vaenu ja vihaga, kummaltki poolt.

Mida põnevat meenutaksite suvekuudest?

Ikka Laulupidu. Laulupidu annab lootust ja jõudu, et miski on endiselt püha, ilusat ja jäävat. Ja kinnitust, et ka väike võib olla suur. Laulupidu nagu ka kunagine Laulev Revolutsioon tõestavad, et me suudame olla üksmeelsed ja sallivad, kui meil vaid on hea põhjus teineteisel käest kinni võtta.

Ja muidugi – paar kuud oli Eestimaal eriliselt ilusat ja sooja suve. Nii mõnus.

Millised on plaanid lähemal ajal ja aasta lõpuks?

Suuri plaane ei ole. „Üks ümmargune iga päev“ – nagu ütleb mu vana ema. Tuleb aga tööd teha ja kodus oma kalleid inimesi ja koeri-kassi hoida. Lauluväljakuga on kõik korras – Eesti rahvas võib mureta olla.