Selle aasta kevadel käis Tallinnas Rännaku-meetodi loonud Brandon Bays, kes seda enesearengu praktikat 3-päevasel seminaril ligi 300 eestlasele õpetas. Rännaku-meetod pakub praktilisi vahendeid, võimsat protsessi-tööd ja oskusi, et parandada nii hingelisi kui ka füüsilisi haigusi, avastada oma tõelist võimekust ja elada rahuldust pakkuvat elu.

Seda kasutavad tervendamispraktikud haiglates, sõltuvusravi ja vägivallaohvrite keskustes, õpetajad koolides, suurettevõtete juhid, sotsiaaltöötajad vanglates ja lastekodudes, et hakkama saada väga erinevate väljakutsetega, alustades füüsilistest tervisehäiretest ja emotsionaalsetest traumadest kuni suhte või karjääriprobleemideni.

Rännaku-meetod sündis ligi 20 aastat tagasi, kui Brandon Bays ravis end ise terveks kõhus pesitsenud korvpallisuurusest kasvajast. “Kui emotsionaalsete probleemidega ei tegeleta, võivad need pika aja peale hakata ilmnema füüsiliste blokeeringute või haigustena. Oma haiguse kaudu avastasin meetodi, kuidas need piirangud vabastada ning lasta avalduda meie tõelisel potentsiaalil,” kirjeldab Bays oma elumuutvat kogemust.

Mida Rännak endast siis õigupoolest kujutab? See meetod on mitmetasandiline ja asjakohast protsessi on kõige lihtsam läbida koos partneriga (soovitavalt inimesega, kes ei ole su lähedane või pereliige, et saaksid ka temaga seotud probleemidest vabalt rääkida). Rännakus on üks n-ö juhendajaks ja teine patsiendiks. Juhendaja viib sadu tuhandeid kordi järele proovitud kava abil patsiendi rändama enda minevikku, kehasse (kui tegu on füüsilise probleemiga) või mõnda muusse paika, kuhu patsiendi alateadvus ta parasjagu viib. Seal hakatakse kiht kihi abil erinevaid väga lihtsaid ja mõjusaid psühholoogilisi võtteid kasutades uurima, kus asub probleemi tuum ja seda siis lahendama. Tavaliselt on probleemi tuumaks mõni mineviku emotsionaalne kogemus, mis on salvestunud rakumällu. Kogemusega seotud inimesega istutakse kujutluses maha ja räägitakse asjad selgeks, jõutakse olukorra mõistmise ja andestamiseni.  Kui patsient tunneb vabanemist ja negatiivsete tunnete lahustumist, saades taas ühenduse iseendaga, toob juhendaja ta vähehaaval jälle tagasi ja kontrollib küsimuste abil üle, kas kõik blokeeringud on kindlasti vabastatud. Lühidalt öeldes teeb Rännaku meetod tööd inimese alateadvusega ja seal salvestatud probleemidega.

 

Muljeid Rännaku seminarist

Kevadisel seminaril osales ka Telegrami esindus ja olenemata sellest, et meie jaoks mõjus esitlus ja päevakava ülesehitus veidi ameerikalikult, ei saa eitada meetodi positiivset ja Brandoni enda loo inspireerivat mõju. Enda peal isiklikult ei oska allakirjutanu meetodi toimimist siiski hinnata. Tegelesin peamiselt oma pikaaegse tervisehäda – kõrvetiste – ravimisega. Tõepoolest ei ole mul pärast Rännakut kõrvetisi enam esinenud, aga kuna nädal hiljem algas Telegramil ilmumise paus ja mu stressitase langes märkimisväärselt, võib kõrvetiste lõppemise ilmselt ka selle arvele kirjutada. Sellest hoolimata nägin seminari ajal enda ümber palju mineviku taagast vabanenud, füüsilistest vaevustest paranevaid ja uue sihi leidnud õnnelikke inimesi. Mõned neist lugudest toon siinkohal ka teieni.

Inspiratsioonikoolitaja Alar Ojastu puutus Rännakuga kokku juba mõned aastad tagasi, kui ta Londonis toimunud seminaril osales. “Läksin sinna elamuse saanud sõbranna soovitusel. Samuti, kuna ma katsetan kogu aeg erinevaid asju ning mul on uudishimu huvitatate meetodite vastu. Rännak oli mulle ootamatult võimas kogemus, ma ei uskunud, et see võiks olla nii efektiivne,” jutustas Alar ja lisas, et kuigi tema mõistusele kohati ei meeldinud ameerikalik lähenemine, oli protsess ise äärmiselt mõjuv. “Rännaku meetodi puhul ei ole üldse oluline, et sinuga tegeleks professionaalne psühholoog, piisab täiesti tavalisest inimesest, kes sinuga lihtsalt selle meetodi järgi tegeleb. Kolme päeva jooksul oli kolm rännakut, mis kõik erineva probleemi lahendamiseni viisid. See erksus ja selgus, mis pärast igat protsessi mind valdas, on kirjeldamatu – see high on lihtsalt nii rets! Minu jaoks täiesti võrreldav alateadvuse kaudu töötavate psühhedeelikumidega näiteks.” Ojastu soovitab seda koolitust absoluutselt igale inimesele, kes tahab kogeda midagi täiesti erakordset ja elumuutvat: “Üks on kindel: mitte keegi ei tule sellelt sündmuselt tagasi sama inimesena – kergus ja rõõm ei olnud vaid sisemised, vaid kummalisel kombel muutusid ka suhted välise maailma ja lähedastega.”

Üle 10 aasta koos olnud Rene ja Katrin* olid kevadeks oma abieluga jõudnud sinnamaale, et omade jõududega enam suhtest jagu ei saanud. Tegu oli üsna tavapärase kommunikatsiooniprobleemiga: Rene oli emotsionaalselt suletud ja Katrin tundis, et nende suhe on seetõttu poolik: “Mehed on ratsionaalsed, aga nad ei ava oma tundemaailma, mis oli minu jaoks frustreeriv olukord.” Rene käis mõnda aega ka psühholoogi juures, kuid see eksperiment lõppes eriliste tulemusteta. Katrin oli Baysi raamatutest tuttav Rännaku meetodiga ja kui kevadel Tallinnas seminar korraldati, oli ka Rene nõus seal osalema. “See kogemus oli meie jaoks määrava tähtsusega. Meie suhe oli, ma ütleks, et isegi jäätunud olekus. Magasime enne juba eraldi magamistubades, kuid Rännaku esimese päeva õhtul kolisime ühte voodisse ja nii on see siiani,” rõõmustab Katrin. Siiski nendib ta, et Rännak ei ole ühekordne imeravim igaveseks: “Aga see on hea, lihtne meetod blokeeringutest vabanemiseks. Kui meil peaks uus kinnikiilumine toimuma, on meil nüüd olemas vahend, kuidas sellest üle saada.” Katrini arvates mängis märgilist rolli ka see, et suure grupiga seminaril osaledes tekkis ühisenergia ning võõrastele inimestele on end tihti lihtsam avada kui elukaaslasele või terapeudile.

Ajakirjanik Rando Toomingu elu esimene Rännak kevadisel seminaril oli kõike muud kui ootuspärane: “Raamatu ja varem kuuldu-nähtu põhjal olin pigem valmis mingite emotsioonide esilepurskeks. Aga endaga juhtunut võrdleksin pigem mingi tripiga (hallutsinogeenid, seened, LSD – mitte, et ma oleks neis kõigis kõva praktik), mis käivitus ühe mind minevikus mitmeid aastaid painanud tervisehäda pealt või mälestustest sellest.” Ühest kihist teise minnes muutus tema rännak järsku füüsiliseks ja ta kivistus: “Pole kunagi varem sellist tunnet tundnud. Olin täiesti teadvel, ainult pea käis hirmsasti ringi, samas istusin nagu betooni valatult. Püüdsin kätt ja jalga tõsta, et aru saada, kas need on äkki lihtsalt tuimaks muutunud, aga need ei liikunud. Pea oli täiesti selge, silmi avada ei tahtnud, aga vist ei oleks ka saanud, kui oleksin tahtnud. Täiesti ebamaine kogemus, sõitsin kusagil sisekosmose avarustes näiliselt ilma sihita ringi.” Viimaks jõudis Randoni info, et temaga on kõik korras ning ta peab vaid iseendaga palju enam kontaktis olema. “Mäletan sügavat rahu, mis mind ikka veel protsessi sees olles valdas. Rääkisin ühe naisnõiaga oma lapsepõlvest (Vanavanaema viis mu Võsul ühel suvel tema kõrvale pingile istuma mõneks ajaks. Teised ümber olijad läksid ära ja nii me seal siis jutustasime kahekesi. Mäletan, et temast hoovas sellist vaikset, aga tugevat rahu ja tarkuse ning tõetunnetust – see tunne tuli Rännaku ajal tagasi). Lõpetuseks, enne la
hkumist, ütles ta, et ärgu ma neid unustagu… neid, Eestimaa nõidasid, maa soola…”

Rännaku tõi kevadel Eestisse elukutseline elu-uurija ja koolitaja Joonas Saks, kes puutus meetodiga ise esimest korda kokku 2013. aasta suvel: “Minu kokkupuude Rännakuga oli teatud mõttes väga maagiline – Rännak leidis mu ise üles, ilma et ma seda otsima oleksin pidanud. Juhus, nagu mõned ütlevad. Üsna kiirelt hakkasid minu jaoks sündmused lahti rulluma ja peagi avastasin end Bratislavas istumas Rännaku koolitusel esireas, Brandon laialt vastu naeratamas. See seminar oli minu jaoks väga võimas ja erakordne. Olin eelnevalt käinud paljudel vaimse sisuga koolitustel, seminaridel, šamanistlikel retriitidel, kohtunud paljude vaimsete õpetajatega, aga see kogemus ületas need kõik. Rännak on väga lihtne ja loogiline ja mis peamine – kogemuslik. Rännakul puudub keskne filosoofia või õpetus, mida järgida. Ta aitab sinul ühenduda Õpetajaga sinu enda sees, kes teab täpselt, mis on sinu jaoks vajalik, mis on sinu Tõde ja elamise viis. Minu sügavaim tervenemine  ei ole füüsiline – see on vaimne ja minu jaoks palju, palju olulisem. Seda kirjeldada lühidalt on aga väga keeruline, sõnad on liiga piiratud. Ma kirjutan sellest raamatu. Võin öelda vaid seda, et tänu Rännakule ma leidsin enda.”

 

Brandon Baysi rahvusvahelisteks bestselleriteks muutunud raamatud “Rännak”, “Laste rännak”, “Vabadus on” ja “Teadvustamine” on avaldatud ka eesti keeles kirjastuselt Pilgrim. Uus Rännaku seminar toimub juba novembri alguses Tallinnas.

*nimed muudetud