Põhja-Koreas tunnistati kaks USA naiste salakaubandust uurinud ajakirjanikku süüdi “vaenulikes tegudes” ja ebaseaduslikus riiki sisenemises ning nad mõisteti 12 aastaks sunnitööle.

Põhja-Korea ja Hiina piiril naiste salakaubandust uurinud Euna Lee ja Laura Ling arreteeriti märtsis pärast seda, kui nad väidetavalt olid üle piiri Põhja-Koreasse tulnud. Ei ole selge, kas nad ületasid piiri või rööviti, vahendasid BBC ja ERR.

Põhja-Korea uudisteagentuur ei avaldanud kohtuotsuste üksikasju. Otsused olid karmimad kui varem eeldati. Lee ja Ling ei saa otsuseid enam edasi kaevata, sest need tehti kõrgeimal tasemel ning on lõplikud. Kohtuistung oli salajane ning seda kuulama ei lastud isegi USA huve Põhja-Koreas esindava Rootsi saatkonna töötajaid.

USAs arvatakse, et Põhja-Korea kasutab sunnitööle mõistetud ajakirjanikke mängunuppudena Lõuna-Korea ja USA vastu, kes suruvad ÜRO Julgeolekunõukogus läbi kommunistliku riigi vastaseid sanktsioone. USA välisministeerium väljendas kohtuotsuse pärast sügavat muret ning kutsus üles naisi humaansetel kaalutlustel vabastama.