“Emotsioone plaanide tegemisel saab endale lubada siis, kui kalendris on vabad päevad. Elu ja tööd planeerib ikka kalender, sest kõigepealt vajavad täitmist kokkulepped,” räägib peagi taas suvetuurile minev tuntud raadiohääl ning DJ Allan Roosileht Ohmygossip.ee’le. Räägime särtsaka ja hakkaja mehega ka öko-toidust, maaelust ning paljust muust huvitavast.

Millised on teie suveplaanid? Kas suvi tuleb töine või on plaan natuke ka puhata, reisida,…? Mida suvelt ootate?
16. – 27. juulini on plaanis raadio Star FM suvetuur. Meiega koos on laval Getter Jaani, Koit Toome ja ansambel „Smilers“. Pille Minev ja mina oleme need, kes peavad selle õhtu ühtseks tervikuks siduma. Me oleme õhtujuhid. Aga mida suvelt ikka oodata, ilusat ja sooja ilma, et saaks meres ujuda ja rattaga sõita, suvistel kontsertidel käia.

Mõeldes tagasi talvele – mis olid huvitavaimad projektid, tegemised? Kui palju muusika teie elu on mõjutanud?

Muusika on minu elu mõjutanud päris palju. Huvi muusika vastu on minu elus olnud paljude asjade aluseks, nii raadiotöös, kui muusika mängimises DJ-na. Kõigepealt tuleb teada, mida mängida ja siis otsustada, kus ja kuidas seda teha. Muusikaline silmaring (õigemini kõrvaring) peab olema päris lai. Muusikat on kõige parem kuulata autos. Esiteks on seal väga hea kvaliteetne heli ja seal tuleb veeta ka päris pikalt aega. Kodus kuulan muusikat üsna harva.

Kui suur planeerija te olete – kas teete tavaliselt plaane emotsionaalselt või on teil kalender mitme kuu ulatuses planeeritud?
Emotsioone plaanide tegemisel saab endale lubada siis, kui kalendris on vabad päevad. Elu ja tööd planeerib ikka kalender, sest kõigepealt vajavad täitmist kokkulepped. On väga hea, kui on võimalus tööde ja tegemiste kõrval ise vajalikul hetkel puhkust võtta. Õnneks on mul seegi võimalus alati olemas.

Millised on teie hobid – kas need on aastatega muutunud? Kas on mõni põnev hobi juurde tulnud? Millega armastate tegeleda, mida hindate vabal ajal?
Hobidega on keeruline seis. Mul on tunne, et mul pole ikka õige hobi jaoks piisavalt püsivust. Mingi asja kogumine nõuab ikka päris palju aega ja uurimist. Ma tegelen paljude asjadega korraga. Viimastel aastatel olen püüdnud oma kodusest Eestimaast võimalikult palju teada saada ja teinud erinevatesse paikadesse nn. ajakirjanduslikke uurimisreise. Isegi vanad ja teatud kohad võivad üllatada, sest elu ju muutub ja iga korraga avastad midagi uut, mida näiteks raaditöös kasutada, millest rääkida.

Viimasel ajal on väga populaarne igasugune öko-elu, öko-toit ning looduslähedus? Kui palju teie oma elus nö. ökoelu elate ja sellega kokku puutute?
Öko on minu jaoks futu. Ma tõesti ei tee midagi selleks, et süüa kuidagi erilisel viisil kasvatatud toitu. Iseasi on see, kui majanduslikult on kasulikum toetada oma riigi toiduaineid. Sellega ma nõustun. Kui ma sõidan ringi Eestimaad pidi, siis on see ökoliikumisest küll kaugel. Mind toimetavad kohale kallid ja keskonnasobimatud kütteõlid. Ma arvan, et tervislik toit elu ei pikenda. Maal elavad inimesed tervemat elu mitte toidu, vaid stressi mõttes. Linnainimene suudab stressi tekitada isegi poest kasuliku toidu valimisel, et see ikka oleks piisavalt öko.

Kas kasvatate ka ise endale toiduaineid – tomateid, maasikaid, kartuleid või muud analoogset?

Ise olen tõesti kasvatanud tomateid, kurke ja maasikaid, aga kõik vajavad pidevalt hoolt ja igapäevast kastmist, korrastamist ja rohimist. Sõita linnast iga päev autoga maale tomateid kastma on juba majanduslikult üsna arulage. Oma kasvatatud tomat on tegelikult väga maitsev. Õnneks on võimalik minna turule ja osta sama maitsvaid tomateid otse taluniku kasvuhoonest. Oma aiast olen tuppa korjanud kevaditi nartsisse ja piibelehti. Neid lihtsalt kas on või ei ole. Mõnel aastal on vähem, teisel jälle rohkem. Aga vaasis püsivad oma aia lilled ikka kauem, kui poest ostetud.

Milline on teie tavapärane toidumenüü? Kust ostate toitu ning millised on lemmikretseptid?
Lemmikretsept on selline: friikad suure lihatükiga, juurde kann külma õlut ja kui need otsas, alles siis võtad suure torditüki. Igal inimesel on oma välja kujunenud toitumisviis ja lemmikud, ning selgub, et kõige raskem on loobuda just aastatega kujunenud harjumusest. Minu toidumenüü on ajaga muutunud. Praegu olen jõudnud köögiviljade juurde, mis aitavad kehakaalul püsida tervislikumates piirides. Siingi on valikuvabadus siiski päris suur, eelkõige muidugi maitsestamise koha pealt. Mulle väga meeldivad vürtsikad toidud. Aga uskumatu on see, kui vähe inimene tegelikult päeva jooksul toidu kaudu saadavat energiat vajab.

Et oleks vähe ja ka kasulik, siin pevadki toitumisnõustajad nuputama hakkama. Minu praegune hautatud köögiviljaroa retsept valmib tegelikult poes. Porgand, sibul, brokoli, lillkapsas, šampinjonid, konservmais, paprika ja siis tšillipiprakaunad, küüslauk, külmutatud basiilik, koriander. Vahel panen juurde baklažaani, apelsinist või ananassist mahla pressimise järel jäänud modru, külmutatud spinatitablette või muud põnevat. Juurde võtan kindlasti ikka väiksemapoolse lihatüki ka. Iga päev söön kümmekond sulatatud astelpajumarja, õunu, banaane, avokaadot maitsestamata jogurti sisse panen värskeid viina- või aiamarju. Saia ja kartulit ei söö, ei joo reeglina suhkrusisaldusega mahlasid, pigem kasutan vähesel määral mett.

On teil miskit hingel, mida sooviks enne mõnusat suvehakku südamelt ära öelda?
Kui sa oled iga päev raadios otsesaates, siis vaevalt küll on mingi aeg aastas, kus midagi on ütlemata jäänud. Kõik mida soovid, on ka välja öeldud ja mis on jäänud ütlemata, seda pole ka vajalik olnud välja öelda.