President Toomas Hendrik Ilves ütles peakõnelejana kõrgetasemelisel Wroc?awi Globaalsel Foorumil Poolas, et Ukrainas toimuva valguses peab Euroopa Liit olema oluliselt jõulisem, vahendab Delfi.

“Majanduslikud huvid ei tohi üle kaaluda liberaalse demokraatia põhimõtteid,” ütles Ilves. “Euroopa Liit ei tohi karta Ukraina sündmuste valguses astuda jõulisi samme ja kehtestada Venemaale sanktsioone. Me ei saa lähtuda ainult majanduslikust heaolust.”

Poolas toimuval Wroc?awi Globaalsel Foorumil on tänavu fookuses demokraatia ja julgeoleku kaitsmine Kesk-Euroopas, erilist rõhku pööratakse Ukraina tulevikule ning Euroopa-USA majandussuhetele ja julgeolekukoostööle.

Nii nagu üle-eile Riias peetud filosoof Isaiah Berlini iga-aastasel mälestusloengul, rõhutas riigipea ka täna Wroc?awis, et Venemaa tekitatud ja õhutatud Ukraina kriis pole ainult Ida-Euroopa küsimus.

“Kogu läänemaailm seisab silmitsi uue olukorraga, mille on tekitanud autoritaarne režiim idas. Kõne all on tõsised välised väljakutsed, millega liberaalne demokraatia on pidanud viimase poole aasta jooksul silmitsi seisma,” kõneles Ilves.